Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Πολιτιστικά Δρώμενα Δήμου Κύμης - Αλιβερίου


ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΑΝΙΔΩΝ


ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΑΝΙΔΩΝ
ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ.
Πρωταθλήτρια η ομάδα της Πτολεμαΐδας!
Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου και Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης είχαν μια άψογη συνεργασία.


  Πρωταθλήτρια Ελλάδας στις Νεάνιδες αναδείχθηκε η ομάδα της Πτολεμαΐδας, ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέλαβαν ο ΠΑΟΚ Θες/κηςκαι οι Εσπερίδες αντίστοιχα.
   Όλες οι αγωνιζόμενες,επέδειξαν μεγάλο πάθος και δυναμική, προσφέροντας στιγμές έντασης στους θεατές, αλλά παράλληλα και αγωνιστικό ήθος αναδεικνύοντας το μεγαλείο της ευγενούς άμιλλας.
     Στην τελετή λήξης παρευρέθησαν η Αντιδήμαρχος και υπεύθυνη Αθλητισμού, κα Μπάτσα Αρετή, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ.Κοιν.Προστασίας Παιδείας &Αθλητισμού κα Στουπή Ελένη και κα Κουϊμητζή Κατερίνα αντίστοιχα,  καθώς και πλήθος κόσμου.
Άλλο ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην περιοχή μας αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων σε σχέση με το αγωνιστικό μέρος αλλά και σε σχέση με τη θερμή φιλοξενία.  Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του Δήμου, των επαγγελματιών και των κατοίκων, είναι ποικίλα και πολλαπλά και η περιοχή μας και πάλι προβλήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Λες;


Τα Κουκουλόκλαρα
Κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου παραμονή της γεννήσεως του Ιωάννου του προδρόμου στην Κύμη καίνε τα«Κουκουλόκλαρα». Ένα έθιμο που η αρχή του χάνεται στο παρελθόν και πλέον η αναβίωση του γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο.
Τα Κουκουλόκλαρα, είναι τα κλαδιά από της Μουριές που χρησίμευαν για να πλέξουν το κουκούλι τους οιΜεταξοσκώληκες. Έτσι στις 23 Ιούνη στην Σηροτροφική Κύμη έκαιγαν στις γειτονίες τα Κουκουλάκλαρα και τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς. Σε κάθε φωτιά μαζευόταν κόσμος και πηδούσαν μέσα από της φλόγες. Όταν έπαψε η σηροτροφία, το έθιμο συνεχίστηκε με κάψιμο θάμνων Απίφανου, μέχρι πριν λίγα χρόνια που ατόνησε.
Τα τελευταία χρόνια όμως αποβιώθηκε και με την βοήθεια των επαγγελματιών της Κύμης (προσφέροντας εδέσματα) και του Δήμου. Έτσι χθες σε πολλές γειτονίες εμφανίστηκαν οι φωτιές, τα «Κουκουλόκλαρα». Η πιο οργανωμένη ήταν στην μικρή πλατεία του Εριτσία, εκεί υπήρχε μουσική, τραπεζάκια και πάρα πολύς κόσμος. Η δεύτερη οργανωμένη φωτιά ήταν στην πλατεία του Κ.Ε.Π. με λιγότερο κόσμο αλλά με περισσότερο κέφι. Στο έθιμο τις 23 Ιούνη περιλαμβανόταν και ο Κλείδωνας με το αμίλητο νερό.
Και του χρόνου!
( Από το Κimanews.gr)

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Η επετειακή 10η ανάβαση ΚΥΜΗΣ 7 & 8 Ιουλίου 2012


  
Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου και η StartLineδιοργανώνουν άλλη μία ανάβαση στην Κύμη, ενταγμένη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, στις 7 και 8 Ιουλίου 2012!
Η «Ανάβαση Κύμης έχει χαρακτηριστεί μία από τις πιο τεχνικές αναβάσεις, κατέχοντας και τον τίτλο της ανάβασης με τις περισσότερες στροφές!
Άλλη μια φορά, στόχος είναι η επιτυχία της διοργάνωσης και για το σκοπό αυτό ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τους εθελοντές και τους επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι και φέτος θα συμβάλουν καθοριστικά σε όλους τους τομείς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, το Νομικό Πρόσωπο Αθλητισμού, η Δημ.Κοινότητα Κύμης και ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς, προσκαλούν τους φίλους –και όχι μόνο- του μηχανοκίνητου αθλητισμού, να ζήσουν ένα ακόμη συναρπαστικό διήμερο και παράλληλα να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του τόπου και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων.
10η ΑΝΑΒΑΣΗ ΚΥΜΗΣ , 7 & 8 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ανοίξετε τον κλείδωνα ...


        Στις είκοσι τρεις του μήνα, δηλαδή την  παραμονή της εορτής του Άγιου Γιάννη , «ανοίγετε» ο Κλείδωνας. 
         Ο κλείδωνας, είναι έθιμο βέβαια παγανιστικό που στην εποχή του Ομήρου χρησιμοποιούσαν την μαγεία του για να μαντέψουν τα μελλούμενα. Αναβιώνει ακόμη μέχρι σήμερα σε πολλά μέρη της Ελλάδος κι απ' ό,τι βλέπω τα τελευταία χρόνια, αυτά τα γραφικά έθιμα τα ' χουν ξεθάψει οι πολιτιστικοί σύλλογοι, τα γιορτάζουν με όλους τους τύπους, φωνάζουν μάλιστα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα δείχνουν στις ειδήσεις.
         Και πολύ καλά κάνουν. Έτσι διατηρείται η παράδοση κι η πλούσια κληρονομιά των εθίμων και των συνηθειών της πατρίδας μας, γιατί όποιος δε γνωρίζει το παρελθόν του παραπαίει χωρίς ρίζες στο παρόν κι έχει αβέβαιο κι επισφαλές μέλλον, όπως λένε.


Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Νεανίδων.


      

 Άρχισε από χθες 22  Ιουνίου,   στην Κύμη και στο κλειστό Δημοτικό Γήπεδο " Νίκος Μαρίνος", η τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Νεανίδων, σε ένα γήπεδο γεμάτο κόσμο κατά βάση συγγενών και φίλων των νεαρών αθλητριών, που συνδύασαν τους αγώνες με μια επίσκεψη στην καταπράσινη Κύμη.  

      Οργανωτές και συμμετέχοντες καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος Κύμης κ. Αρετή Μπάτσα.

Αγώνας για την καθαριότητα και την αποψίλωση αυλών και αγροκτημάτων.

    Αγώνα διεξάγει καθημερινά η Δημοτική Κοινότητα Κύμης, με την βοήθεια της Δημοτικής Ενότητας και την υποστήριξη του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο καθαριότητας της Κύμης και τη Παραλίας. 
       Με το μειωμένο προσωπικό καθαριότητας και με την μείωση του χρηματικού ποσού για καύσιμα και ανταλλακτικά, ο αγώνας καθημερινά είναι σκληρός και ανελέητος, όπως μας δήλωσε και ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Βασίλης Παππάς. 
      
        Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η καθαριότητα αυλών εντός οικισμών, που προβλέπεται από τον νόμο η αποψίλωση και η καθαριότητα και που δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός ιδιοκτητών και ιδιαίτερα κληρονόμων.
      Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στην  καθαριότητα και των αγροκτημάτων, καθαρίζοντας πρώτα τα δικά μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια ασφαλή πόλη και ύπαιθρο.

       Παράκληση από  την Δημοτική Κοινότητα Κύμης, " Ενημερώστε μας για τους ιδιοκτήτες εγκαταλειμμένων αυλών και αγροκτημάτων, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τις υποχρεώσεις τους και τις ευθύνες τους.Τουλάχιστον να γνωρίζουν "
         

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Δραστηριότητες στην Κύμη.

 
 Από 22 έως 26 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στην Κύμη και στο κλειστό Δημοτικό Γήπεδο " Νίκος Μαρίνος", η τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Νεανίδων.
    Στους αγώνες θα συμμετέχουν οι ομάδες :
    ΓΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΤΟΛΑΙΜΑΪΔΑΣ
    ΓΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ "ΑΜΙΛΛΑ 2000"
    ΟΚΑ ΑΡΚΑΔΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
    ΑΕ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ
    ΑΕΣ ΕΝΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
    ΑΣ ΠΑΟΚ

     Επίσης στις 22 Ιουνίου και στο θέατρο του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης, η Θεατρική Ομάδα Κύμης " μεμαίτζουλα", θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο "Ελένη" των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.


      Η παρουσία σας θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να είναι καλύτεροι σε αυτό που θα κάνουν.
Ελάτε και δεν θα χάσετε!

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. - Σουτσίνι Κύμης 2012

 
 Ολοκληρώνονται οι εργασίες για την πλήρη διευθέτηση της ακτής λουομένων στην Περιοχή Σουτσίνι της Κύμης.

    Ήδη λειτουργεί το κυλικείο, έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες και απλώστρες, ντουζιέρες και έχουν διευθετηθεί και οι χώροι στάθμευσης και από την Παραλία Κύμης και από το ορεινό δρομολόγιο από Μισόκαμπο.


     Το Σουτσίνι εφέτος είναι το καλύτερο από πολλών ετών, λόγο άμμου και λόγω των εργασιών που έχουν γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου και του διαχειριστού του κυλικείου, ο οποίος, εκτός των άλλων, έχει αντικαταστήσει και τις πολυθρόνες με καλύτερες και περισσότερο αναπαυτικές.


ΑΝΟΙΞΑΜΕ   ΚΑΙ   ΣΑΣ   ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
ΚΑΛΟ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

22-26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΑΝΙΔΩΝ Η ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ!


  
Άλλο ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή μας αφού ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου αποφάσισε και φέτος να φιλοξενήσει την τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Νεανίδων στο Κλειστό Δημοτικό Γήπεδο «Νίκος Μαρίνος» στην Κύμη. Με δεδομένη την εμπειρία σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, ο Δήμος Κύμης- Αλιβερίου εγγυάται και τη φετινή επιτυχία του πρωταθλήματος.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν από 22-26 Ιουνίου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Οι ομάδες που θα συμμετέχουν είναι :
·        Γ.Α.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
·        Γ.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ «ΑΜΙΛΛΑ 2000»
·        Ο.Κ.Α. ΑΡΚΑΔΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
·        Α.Ε. ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ
·        Α.Ε.Σ. ΕΝΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
·        Α.Σ. ΠΑΟΚ
Αγωνιζόμενες, διοίκηση, συνοδοί και γονείς απ΄όλη την Ελλάδα, (Πτολεμαΐδα, Τρίπολη, Ρέθυμνο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη) θα παραμείνουν αρκετές μέρες, θα γνωρίσουν την περιοχή μας και θα γίνουν πρεσβευτές των φυσικών μας πλεονεκτημάτων και της φιλοξενίας μας.
Τελική φάση Πανελληνίου Πρωταθλήματος νεανίδων από 22 έως 26 Ιουνίου στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Κύμης «Νίκος Μαρίνος». Μια διοργάνωση που αξίζει να την παρακολουθήσουμε όλοι!


Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ημέρα Τιμής του Ήρωα των Ηρώων Ιωάννη Βελισσαρίου

     
       Εορτάσθηκε στην Κύμη η ημέρα τιμής προς τον Ήρωα των Ηρώων Ιωάννη Βελισσαρίου, σήμερα Κυριακή 3 Ιουνίου 2012, στο λόφο του Προφήτη Ηλία όπου και το άγαλμα του Ήρωα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ.Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου κ. Δ. Θωμάς, οι Αντιδήμαρχοι κ.Α.Μπάτσα, κ.Β. Παππάς, κ.Μ. Ρήγας , Ν. Μπότης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ.Κύμης κ.Α. Μαργέλης, οι Σύμβουλοι του Δήμου κ. Κ.Κουιμιτζή και Ζ. Καραγιάννη, αντιπροσωπείες της Σχολής Πεζικού υπό τον Υποδιοικητή κ.Δαβιώτη, του Τάγματος "Ιωάννου Βελισσαρίου" της Σχολής Ευελπίδων με Αξιωματικούς και Ευέλπιδες, της Ένωσης αποστράτων Αξιωματικών νομού Ευβοίας υπό  τον Πρόεδρο Αντιστράτηγο ε.α. κ Ε.Ρήγα, του γραφέιου και του συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Ευβοίας, του Συλλόγου των εν Αττική Κυμαίων υπό την Πρόεδρο κ Παπαδοπούλου-Βότση Μαρία,των Δημοτικών σχολείων υπό τους δασκάλους τους, των τοπικών στρατιωτικών και λοιπών αρχών και πλήθος κόσμου Κυμάιων και μη.

Η Αντιδήμαρχος κ. Α. Μπάτσα οργάνωσε την εκδήλωση, η Σύμβουλος κ. Κ. Κουιμιτζή επιμελήθηκε της όλης προετοιμασίας και την παρουσίαση έκανε η καθηγήτρια κ. Ε. Γιάνναρη, η οποία απήγγειλε και τον ύμνο προς τιμή του Ήρωα υπό την μουσική υποστήριξη του κ. Π.Θεοδώρου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας, ο οποίος παρατήθεται στη συνέχεια εκφώνησε ο Υποστράτηγος ε.α. Α. Μαργέλης .




ΙΩΑΝΝΗΣ   ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ
26.11.1861-12.07.1913


            Ο Ιωάννης Βελισσαρίου ( Πλοέστι Ρουμανίας, 26 Νοεμβρίου 1861 - Κρέσνα, 12 Ιουλίου 1913) ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στη Μάχη του Μπιζανίου όπου η ελληνική νίκη οφείλεται στην αποφασιστικότητά του, αναγκάζοντας τον οθωμανικό στρατό να παραδοθεί άνευ όρων. Ο Βελισσαρίου αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Στρατιωτικής Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.  Σκοτώθηκε στη Μάχη της Κρέσνας τις τελευταίες ημέρες του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.             Ο πατέρας του ήταν εύπορος κτηματίας και είχε μεταναστεύσει στη Ρουμανία από την Κύμη της Εύβοιας. Στις 11 Μαρτίου 1881, έχοντας τελειώσει τις γυμνασιακές σπουδές του, ο Βελισσαρίου κατετάγη στον Στρατό ως κληρωτός, προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του προήχθη, ως εθελοντής, στον βαθμό του δεκανέα. Το 1884, και ενώ είχε ήδη προαχθεί στον βαθμό του λοχία ή του επιλοχία, κατατάχθηκε κατόπιν εξετάσεων στη δεύτερη εκπαιδευτική σειρά της Στρατιωτικής Σχολής Υπαξιωματικών (ΣΣΥ), από την οποία αποφοίτησε στις 7 Οκτωβρίου 1887 ως ανθυπολοχαγός πεζικού.
             
           

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Αγώνας κατά της Οικονομικής Κρίσης!


Η Ανακύκλωση στο Δήμο.


Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στη προσπάθεια της ανακύκλωσης που ξεκίνησε ο Δήμος.
Όπως είναι γνωστό, στις 9 του Απρίλη 2012, με συντονισμένες προσπάθειες και στηριζόμενος μόνο στους δικούς του πόρους,  ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου άρχισε να υλοποιεί την ανακύκλωση των απορριμμάτων στη περιοχή μας. 
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες της  εποχής και παρά την άρνηση των εταιρειών ανακύκλωσης να συνεισφέρουν ανταποδοτικά στη συγκέντρωση και μεταφορά των υλικών ανακύκλωσης, ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου αγόρασε εκατό (100) μπλε κάδους, τους οποίους διέσπειρε στο κεντρικό επαρχιακό δίκτυο και στις έδρες των πρώην Δήμων, και με δικό του όχημα και δικά του έξοδα μεταφοράς μεταφέρει τα υλικά στο Σχηματάρι και τα παραδίδει στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
Προηγήθηκε από το Δήμο μία έντονη ενημέρωση της κοινωνίας, ιδιαίτερα στα σχολεία ,  με την οποία ζητήθηκε η ουσιαστική συνδρομή της νέας γενιάς στη προσπάθεια να συγκεντρώνονται από τα νοικοκυριά τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους.