Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Κύμη.

Έχει αρχίσει η απαξίωση της Κύμης.: 2ον./ Β΄' Τακτικός Σκοπός:Οικονομικός Μαρασμός.

          
Η ανάλυση της οικονομικής κατάστασης  και της ανάπτυξης αποτελεί πολυσύνθετη κοινωνική διαδικασία της οποίας οι κρίσιμες διαστάσεις είναι, ο χώρος και ο χρόνος, δηλαδή οι άνθρωποι, ο τόπος και η ιστορία τους.Ο χώρος αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα ως γεωγραφικός (τόπος, πόλη, περιοχή, κ.λ.π.) με συγκεκριμένα προβλήματα, απομόνωση από αστικά κέντρα, καιρικές συνθήκες, παραγωγικές συνθήκες αλλά και ως χώρος ιστορικός με την έννοια του ιστορικού προσδιορισμού στο χρόνο και στα πρόσωπα. 

         Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η διαπίστωση ότι η ανάπτυξη κατανέμεται χωρικά άνισα βοηθάει στην ανάδειξη ειδικών τοπικών αναπτυξιακών ζητημάτων, τα οποία διακρίνο­νται με σαφήνεια από τα γενικότερα αναπτυξιακά, γεγονός που οριοθετεί και τον βασικό προσανατολισμό. Αλιβέρι ίσον εργοστάσια, βιομηχανική ανάπτυξη, Κύμη ίσον ιστορία, τουρισμός, ιστορία,Παπανικολάου, Λιμάνι.
     Οι διαστάσεις της κοινωνικής ευημερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ισότητας και της ελευθερίας, η οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη και το δικαίωμα για συμμετοχή  στα υλικά και πολιτιστικά αγαθά, αποτελούν το αξιακό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο στηρίζεται   η έρευνα των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων που οδηγούν στην επιβίωση και ανάπτυξη μιας περιοχής.
         Δεν θες μια περιοχή να αναπτυχθεί; Κόψε τους κρουνούς που οδηγούν στην ανάπτυξη, στην ισότητα, στο δικαίωμα συμμετοχής στα πολιτιστικά δρώμενα, στην ιστορία και στην παραγωγή. Πως λοιπόν θα οδηγούσαν την Κύμη στην οικονομική απαξίωση; Εδώ βέβαια πρέπει να ομολογήσουμε ότι και οι καιρικές συνθήκες ήταν κατά της Κύμης με ζημιές στην αγροτική περιοχή, για τις οποίες βέβαια καμία βοήθεια δεν υπήρχε από το κράτος. Για   τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής ποτέ δεν δόθηκε καμία έκτακτη ενίσχυση ανάλογη με τους ελαιοπαραγωγούς άλλων περιοχών, όπως της Κρήτης. Αλλά εκεί κάποιοι φρόντισαν.
          Οδήγησαν την Κύμη σε οικονομικό μαρασμό, εφαρμόζοντας συστηματικά μεθόδους με παρελθόν επιτυχημένο και με σίγουρο αποτέλεσμα.   Η διακοπή της οικονομικής υποστήριξης και της απομόνωσης είναι το πρώτο μέσον. 
          Για την απομόνωση, υπό την μορφή της πρόσβασης,  αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, σήμερα θα ασχοληθούμε με την οικονομική απομόνωση.
          Γνωρίζουμε ότι μία περιοχή όπως είναι η Κύμη και η Δημοτική Ενότητα Κύμης, δηλαδή ο πρώην Δήμος Κύμης, μπορεί να επιβιώσει μόνο εάν έχει τουριστική ανάπτυξη, χαμηλή ανεργία και παραγωγικές μονάδες παντός τύπου που θα αποδίδουν στον τόπο μέσα στο χρόνο.  
          Η θερινή περίοδος της Κύμης, δηλαδή η τουριστική περίοδος, ξέρουμε ότι είναι μικρή λόγο των βροχών. Ιούλιος και ο μισός Αύγουστος. Άμα περάσει της Παναγίας, χαίρεται!
          Μετά την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και των εσωτερικών ταραχών, στην Κύμη αναπτύχθηκε ένα ρεύμα επισκεπτών, ιατρικών τουριστών θα έλεγα, οι οποίοι έκαναν χρήση του νερού από την πηγή του Χωνευτικού, για την βελτίωση της ζωής με την απομάκρυνση άμμου και πετρών δια της φυσικής οδού. Λένε ότι έφθασαν επί ετησίας βάσεως και τις 10.000 άτομα. Όλοι αυτοί άφηναν χρήματα στην Κύμη, αλλά δυστυχώς   ανακαλύφθηκε   η μέθοδος της λιθοτριψίας και η Κύμη έχασε τους επισκέπτες της. Ας αντικατασταθεί λοιπόν από το ρεύμα επισκεπτών προς την πατρίδα του "Γ.Ν.Παπανικολάου"
          Στη συνέχεια διακόπηκε και η σύνδεση με τα νησιά των Σποράδων.Αν πας στην Κύμη και δεν θες να πας στη Σκύρο, γυρνάς πίσω από το ίδιο κακό δρομολόγιο.
          Και σαν να μη έφθαναν τα παραπάνω καταστράφηκαν τα αμπέλια και μειώθηκε η αξία του ελαιόλαδου, λόγο της μεγάλης παραγωγής άλλων χωρών. Η διεθνής κοινότητα όμως ανακάλυψε την ποιότητα και διατροφική αξία των σύκων, ως αποξηραμένο βρώσιμο τρόφιμο και του έδωσε την δυνατότητα της ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας το, ως ειδικά επιδοτούμενο προϊόν και έτσι παρουσιάσθηκε κάποια ανάπτυξη , περισσότερο στα γύρο από την Κύμη χωριά. Τα τελευταία όμως χρόνια οι κακές καιρικές συνθήκες και η μεσογειακή μύγα μείωσαν αισθητά την παραγωγή αλλά και το εισόδημα.
         Η μεγαλύτερη όμως ζημιά για την Κύμη, ήταν και είναι  η μη ύπαρξη Κυμαίων στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων, που να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της Κύμης. Δεν υπήρξαν ούτε υπάρχουν πλέον, ούτε βουλευτές, ούτε υπουργοί από την Κύμη.Οι Δημοτικές Αρχές έδωσαν τον αγώνα τους, αλλά λόγω προσωπικών συμφερόντων, φυσικών αδυναμιών και ισχυρότερων τοπικών αντιπάλων δεν μπόρεσαν να επιδείξουν αποτέλεσμα. Μόνο τα τελευταία χρόνια είδαμε κάποια αποτελέσματα με συγκεκριμένα έργα που είναι δυνατόν να προσφέρουν κάποια ώθηση στην ανάπτυξη  της  Κύμης, όπως το Λιμάνι, το Ινστιτούτο "Γ.Ν.Παπανικολάου" και το ιστορικό κέντρο της Κύμης.
         Εάν υπήρχαν άνθρωποι να ασκήσουν πίεση στις εκάστοτε πολιτικές αρχές δεν θα έκλεινε το κερδοφόρο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας της Κύμης και να πηγαίνουν όλοι οι ναυτικοί της περιοχής , που είναι και πολλοί, στο Αλιβέρι.Είναι ιδιωτική επιχείρηση  και προσβλέπει στο κέρδος, αλλά θα σας πω ότι ήταν κερδοφόρο το υποκατάστημα και αυτοί που άλλαξαν τράπεζα, λόγω προβλημάτων μετακίνησης, έκαναν μεγαλύτερη ζημιά στην τράπεζα από το κέρδος της διακοπής λειτουργίας. Πίεση χρειαζόταν αλλά από ποιον;
Ηλεκτρομηχανική Κύμης         Συν το χρόνω είχε αρχίσει η    υποβάθμιση των δυνατοτήτων του εργοστασίου της  Ηλεκτρομηχανικής, μη αναθέτοντας εργασίες που στην ουσία το οδήγησαν στην απραξία και το οδηγούν σταθερά στην απενεργοποίηση. Μακάρι να βγουν λανθασμένοι οι φόβοι μου αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία οδηγούν σε κακά συμπεράσματα. Όταν δε, οι Δημοτικές Αρχές πραγματοποιούν μυστικές συσκέψεις με την εργοδοσία χωρίς την παρουσία των εργαζομένων, σημαίνει ότι ή  εργάζονται με σκοπούς ψηφοθηρικούς ή ότι δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να μάθουν τα πραγματικά τους κίνητρα τα οποία να οδηγούν σε προσωπικά οικονομικά και επιχειρηματικά οφέλη
         Έκλεισαν το Τελωνείο παρά την αναβάθμιση του Λιμανιού της Παραλίας. Ερμηνεύεται αυτό ως πράξη ανόητη. Έρχεται ο υπάλληλος του τελωνίου από την Χαλκίδα για να εκτελέσει τις προβλεπόμενες εργασίες του τελωνίου. Ανεφοδιασμός των αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν σε διεθνή ύδατα, να σφραγίσουν τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν τα αλιεύματα στο τελωνείο Χαλκίδας, να εφοδιάσουν τα τουριστικά σκάφη με καύσιμα και δεν ξέρω τι άλλο ακόμα. Μα είμαστε τρελοί; Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να τους εξηγήσει την πραγματικότητα; Είπαμε ούτε βουλευτής υπάρχει , ούτε υπουργός. 
       Επί πλέον το λιμάνι, για τη σύνδεσή του αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Είναι ένα μεσογειακό λιμάνι και η σταθερότητα των Μεσογειακών λιμανιών σηματοδοτεί νέες ισορροπίες στην ευρωπαϊκή αγορά διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων (Ε/Κ), τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα εάν υιοθετήσει τη σωστή στρατηγική, όπως προκύπτει από μελέτη της Εθνικής Τράπεζας,  για τα λιμάνια διαχείρισης εμπορευματοκιβωτιών (Ε/Κ).Η  διεθνής αγορά διαχείρισης Ε/Κ μεγεθύνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.  Αντικατοπτρίζοντας την σημαντική αύξηση του διεθνούς εμπορίου, η παγκόσμια θαλάσσια διακίνηση Ε/Κ έχει επταπλασιαστεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες (προσεγγίζοντας σε χωρητικότητα τα 600 εκατ. εμπορευματοκιβώτια (TEUs) το 2011). Η δυναμικότητα αυτού του κλάδου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη διείσδυση των ασιατικών προϊόντων στις αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής (και τις συνακόλουθες ανάγκες μεταφοράς τους). Παρά τον συνεχώς διευρυνόμενο ρόλο των Ασιατικών λιμανιών, τα Μεσογειακά λιμάνια κατάφεραν να διατηρήσουν το μερίδιο τους στην παγκόσμια διακίνηση Ε/Κ σταθερό στο 9%. Ο δρόμος λοιπόν Κύμης, δηλαδή λιμάνι, Χαλκίδα δηλαδή εθνική οδός και τραίνο, το οποίο μπορεί να φθάσει και μέχρι Κύμη,   σημαίνει κάτι για την Κύμη; Μήπως αλλάζει το κλίμα; Ποίες υπηρεσίες δημόσιες και ιδιωτικές θα πρέπει να εγκατασταθούν στην Κύμη, προκειμένου να υποστηρίξουν τις παραπάνω λειτουργίες;
       Παρόλα αυτά όμως ο δρόμος παραμένει ο ίδιος και για το λιμάνι ο νέος τοπικός άρχοντας λέει ότι δεν χρειάζεται κάτι άλλο γιατί "ένα καραβάκι από Σκύρο έρχεται μόνο". Τι να πεις; 
     Τι σχεδιάζουν οι αρχές; Το μέλλον της περιοχής ή το μέλλον το δικό τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; 
      Σύντομα θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας γιατί πρέπει να βλέπουμε μακριά, όχι για εμάς αλλά για τα παιδιά μας και για τα παιδιά των παιδιών μας. Όχι σαν οικονομολόγοι, που έτσι και αλλιώς δεν είμαστε,  με σκοπό το κέρδος αλλά σαν Κυμαίοι για την αναβάθμιση της Κύμης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.


Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Οι ανακοινώσεις της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης.

    Αγαπητοί Συμπατριώτες
        όσο είχα τα καθήκοντα του Προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης, αναρτούσα στο διαδίκτυο με ανακοινώσεις τα διάφορα θέματα που απασχολούσαν  την Κύμη και όχι μόνο. Άλλωστε το προσωπικό μου ιστολόγιο δημιουργήθηκε μόνο γι΄αυτό το λόγο.
       Τώρα όμως, που άλλαξε η κατάσταση, προς το καλύτερο ελπίζω, δεν έχω αυτή τη δυνατότητα, γιατί δεν έχω έγκαιρα και έγκυρες πληροφορίες για τα διάφορα θέματα τα οποία με ρωτάτε και τα οποία θα αναφέρω στη συνέχεια.
      Τα θέματα για τα οποία μου έχουν τηλεφωνήσει Δημότες και για τα οποία μπορείτε να πάρετε πληροφορίες από τον Δήμο, στο τηλέφωνο 2222350000, είναι τα παρακάτω:
      - Πότε θα λειτουργήσουν τα ελαιοτριβεία της περιοχής.
      - Εάν έχουν συντηρηθεί διάφοροι αγροτικοί δρόμοι που οδηγούν σε αγροκτήματα με ελιές.
      - Πότε θα δοθεί η ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών.
      - Πότε πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε αγροκτήματα.
      - Εάν θα καθαριστούν τα ρέματα που δεν καθαρίστηκαν.
      - Ποιο είναι το τηλέφωνο για άμεση επέμβαση των υπαλλήλων του Δήμου.(Συγκεκριμένα για πεσμένα δένδρα).
      - Που θα πάρουν τηλέφωνο για καμένη λάμπα δημοτικού φωτισμού.
      - Για πρόβλημα σε φωτισμό θα απευθυνθούν στο Δήμο ή στη ΔΕΗ.
     Για το ερώτημα πόσο είναι το ημερομίσθιο των ραβδιστών για τις ελιές, δεν νομίζω ότι είναι αρμόδιος ο Δήμος.
      - Το τηλέφωνο για ασθενοφόρο είναι το τηλέφωνο του ΕΚΑΒ το 166.
     Καλό χειμώνα.
       

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ευχαριστούμε θερμά!

      



Ως αποκλειστικός διαχειριστής και μοναδικός συντάκτης του ιστολογίου intzoublogspot.gr, ενημερώνω τους αναγνώστες ότι αυτή την εβδομάδα περάσαμε τις επτακόσιες(700) αναρτήσεις και τους 60.000 αναγνώστες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σκοπός μας είναι η ενημέρωση των Κυμαίων για την Κύμη, ότι δεν υπάρχει βοήθεια από  κανέναν παρά μόνο εσάς τους αναγνώστες και φυσικά δεν υπάρχει καμία πληρωμένη διαφήμιση, αισθάνομαι ότι η  προσπάθειά μας, για την ενημέρωση των απανταχού Κυμαίων, πάει καλά. Και όταν λέω απανταχού Κυμαίων το εννοώ, βλέποντας τον παρακάτω πίνακα με τις  δέκα πρώτες χώρες σε αναγνωσιμότητα. Θα μου πεις είναι όλοι Κυμαίοι; όχι βέβαια αλλά κάποιοι είναι ή πέρασαν από την Κύμη και την αγάπησαν.   

   
Ελλάδα
50246
Ηνωμένες Πολιτείες
4688
Γερμανία
2174
Ρωσία
911
Ηνωμένο Βασίλειο
229
Ουκρανία
201
Ολλανδία
195
Γαλλία
164
Λετονία
129
Κύπρος
110
    Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους Αξιωματικούς του Λιμενικού που υπηρέτησαν στην Κύμη και τώρα υπηρετούν στο εξωτερικό.

    Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με ορθή και κατά το δυνατόν αντικειμενική κρίση.
    
    Ευχαριστώ θερμά.

Συσκέψεις κρυφές και φανερές: Ηλεκτρομηχανική !

         Εχθές το πρωί, ενημερώθηκα   περί μυστικής σύσκεψης για την τύχη της Ηλεκτρομηχανικής και ιδικά για τους εργαζόμενους και ανέβασα το παρακάτω ερώτημα:

Ηλεκτρομηχανική Κύμης     Είναι αλήθεια ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε γραφείο στελέχους της Συμπολιτείας στην Αθήνα με θέμα την Ηλεκτρομηχανική και εν αγνοία των εργαζομένων; Ποιοι συμμετείχαν από την πολιτεία; Ποιος οργάνωσε την συνάντηση; Ποιος ήταν από την Κύμη; Τι αποφάσισαν; Ενημέρωσαν τους εργαζόμενους; Θα μας πει κάποιος;

     Από αλλού περίμενα απάντηση και από αλλού πήρα. Οι σκοτεινοί τύποι δεν απαντούν και δεν καλούν στις συσκέψεις τους, τους εργαζόμενους, γιατί δεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους, οι οποίοι ενδεχομένως να τους πάρουν με τις πέτρες αν  μάθουν τι σχεδιάζουν, αλλά για το δικό τους όφελος.
     Παραθέτω αυτούσια την ανακοίνωση για την ενημέρωση των αναγνωστών. 


ΣΥΡΙΖΑ:
 Ο αγώνας των εργαζομένων της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης διαψεύδει το… success story της κ. Φ. Γεννηματά

Στις 21 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους των εργαζομένων της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νησιών Θοδωρή Δρίτσα, τον Συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Γιώργο Βαρεμένο, τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής Βουλευτή Αχαΐας Βασίλη Χατζηλάμπρου, Βουλευτή Β’ Αθηνών Ελένη Αυλωνίτου, Βουλευτή Σάμου Αγνή Καλογερή και εκπροσώπους των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στις αμυντικές βιομηχανίες.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Έχει αρχίσει η απαξίωση της Κύμης.: 2ον./ Α' Τακτικός Σκοπός: Απομόνωση.

    Η Κύμη είναι το ανατολικότερο άκρο της Εύβοιας, το ά κ ρ ο. Εάν φθάσεις στην Κύμη, δεν μπορείς να πας αλλού, παρά μόνο Σκύρο και 4-5 φορές το καλοκαίρι Αλόννησο. Βασικά πρέπει να γυρίσης πίσω από το ίδιο δρομολόγιο. Πως λέγετε αυτό; Απομόνωση!     Απομόνωσαν λοιπόν την Κύμη, γιατί δεν βοήθησαν την σύνδεσή της με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες και την Βόρεια Ελλάδα. Η σύνδεση, απαιτούσε λιμενικές εγκαταστάσεις, λιμενικές υπηρεσίες και δρομολόγια προσέλευσης και αποχώρησης. Ποιος όμως θα προωθούσε τέτοια έργα; Δεν υπήρχαν ομάδες πίεσης στους χώρους λήψεως των αποφάσεων,  παρά μόνο οι τοπικές Δημοτικές Αρχές και τα επιχειρησιακά συμφέροντα των απέναντι νησιών που γνώριζαν ότι το κόστος και ο χρόνος μεταφοράς προϊόντων και μετακίνησης επισκεπτών και κατοίκων θα ήταν πολύ μικρότερος. Ένα πλοίο επιβαρύνεται με έξι(6) ώρες ταξιδιού για να κατέβει από το Κάβο Ντόρο και να πάει Πειραιά ή Λαύριο, χώρια τις πιθανές κακές καιρικές συνθήκες και το χρόνο να "βγεί"  ένα αυτοκίνητο, από το λιμάνι του Πειραιά στην Εθνική Οδό.

     Θα έπρεπε να υποστηριχθεί η σύνδεση αυτή, όπως παλαιά,  με την υποστήριξη της πολιτείας, ως "άγονη γραμμή", να μην διατηρήσει την αποκλειστικότητα  η ναυτιλιακή εταιρία της Σκύρου για Σκύρο, μέχρι την δημιουργία των προϋποθέσεων  του ελεύθερου ανταγωνισμού (δρόμοι, υπηρεσίες κλπ). Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι παραπάνω ιδέες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν γιατί τα συμφέροντα της περιοχής και όχι μόνο, επεδίωκαν την ανάπτυξη ταχύπλοων πλοίων, τα γνωστά και ως "Δελφίνια", από τον Βόλο και την Χαλκιδική προς τις Σποράδες. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να το τεκμηριώσουμε αλλά το ψάχνουμε. Το λίμάνι, τουλάχιστον η 1η φάση ολοκληρώθηκε. Θα δούμε τώρα τι θα γίνει με την συνέχεια.
Φωτογραφία      Και ποια είναι η συνέχεια; Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και οι δρόμοι.
      Είναι δυνατόν να αναβαθμίζεις το λιμάνι, να το χαρακτηρίζεις "Εθνικής Σημασίας" και "Πύλη Εξόδου της Ελλάδας προς την Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα"  και να καταργείς το Λιμεναρχείο; Θα έπρεπε να συμβεί το αντίθετο, να αναβαθμισθεί. Τώρα πρόσφατα ενημερωθήκαμε για τις προσπάθειες Ευβοιώτη Βουλευτή, ώστε το λιμάνι να αποκτήσει τις κατάλληλες υπηρεσίες για έλεγχο διαβατηρίων, με σκοπό την είσοδο και την έξοδο στην Χώρα. 
      Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η οδική απομόνωση. Το οδικό δίκτυο δεν συνδέει αυτή τη στιγμή την Κύμη με τα αστικά κέντρα του Νομού και της υπολοίπου Ελλάδας αλλά λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιον επισκέπτη ή επιχειρηματία για οποιαδήποτε ανάπτυξη. Οι προηγούμενες Νομαρχιακές Αρχές δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον για αυτό το οδικό δίκτυο. Από 1974, που θυμάμαι γιατί διακόπτεται  η συγκοινωνία γιατί έβαζαν "φουρνέλα" για να ανοίξουν το δρόμο, δεν ξαναείδα κάτι ανάλογο. Τα μόνα που αυξήθηκαν ήταν τα εκκλησάκια στα σημεία που κάποιοι έχασαν τη ζωή τους ή κάποιοι από θαύμα γλύτωσαν. Είναι δικαιολογία ότι ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας θα μείωνε την κίνηση στα μαγαζιά της Αμαρύνθου; Η μήπως ένα ορεινό δρομολόγιο από Μετόχι - Στενή - Χαλκίδα μελετήθηκε ποτέ με σκοπό την κατασκευή του και όχι την απόρριψη της κατασκευής.
      Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι δυνατή η σύνδεση ενός κλειστού οδικού άξονα Λιμάνι Κύμης - Χαλκίδα, χρόνου διέλευσης 20-30 λεπτών, με ανυπολόγιστο κέρδος χρόνου/κόστους διαδρομής. Γιατί δεν πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση; Μήπως γιατί σημερινός Δήμαρχος της περιοχής σε Θεσσαλικό κανάλι, πριν αναλάβει καθήκοντα, απέρριψε μετά βδελυγμίας κάθε προσπάθεια και για το λιμάνι και για το οδικό δίκτυο; Και μετά θέλουμε έργα και ανάπτυξη;    
     
 Παραθέτω στην συνέχεια, τμήμα της εισήγησης του κ. Παναγιώτη Σίμωση, Προέδρου του Επιμελητηρίου Ευβοίας, στον Πειραιά στις 22 Μαίου 2009.
    
Το Λιμάνι της Κύμης είναι σε μία ομολογουμένως στρατηγική θέση και παρόλα αυτά είναι τελείως αναξιοποίητο. Στο πρόσφατο χωροταξικό σχέδιο θεωρήθηκε εθνικό λιμάνι. Ελπίζουμε να γίνει πράγματι εθνικό λιμάνι και να αποτελέσει πύλη εξόδου προς ανατολή και νότο και να μην το χρησιμοποιούν μόνο ψαράδες ή να μην εξυπηρετεί μόνο την γραμμή Κύμη-Σκύρος που γίνεται σήμερα.

Το Λιμάνι αυτό είναι στο κέντρο της Ελλάδας και θα μπορούσε να συνδέσει την Κεντρική  και Νότια Ελλάδα με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ως και την Μακεδονία.

Θα μπορούσε επίσης να συνδέσει την Ελλάδα με την Τουρκία , την Μέση Ανατολή και την Μαύρη θάλασσα.

Θα μπορούσε να συνδέσει την Ευρώπη με την Αφρική και τέλος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σταθμό στον άξονα Λισσαβόνα – Κασπία Θάλασσα που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την ύπαρξη γραμμής Κύμη – Νησιών Ανατολικού Αιγαίου συμφωνούν τα Επιμελητήρια Εύβοιας , Χίου , Σάμου , Λέσβου και Λήμνου.


Έχει υπολογιστεί ότι ένα άτομο από την Αθήνα που θέλει να μετακινηθεί προς ένα νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου αν υπήρχε συγκοινωνία και επέλεγε το λιμάνι της Κύμης θα πήγαινε στον προορισμό νωρίτερα κατά  7-9 περίπου ώρες . 

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Έχει αρχίσει η απαξίωση της Κύμης.: 1ον. Ο Στρατηγικός Σκοπός.

   
 Η κεντρικοανατολική Εύβοια ανέκαθεν είχε σαν μεγάλη πόλη παραθαλάσσια με ικανοποιητικό λιμάνι προς ανατολάς την Κύμη, με ισχυρή παρουσία στις επιστήμες, τις τέχνες, τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και την Βουλή των Ελλήνων. Είχε πλούτο λόγω της παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας λαδιού και κρασιών, με κύκλο εμπορίου σε όλες τις Μεσογειακές ακτές και της Μαύρης Θάλασσας, με ναυτική δύναμη και ναυτοσύνη.  
     Τα αμπέλια ξεράθηκαν, το λάδι έχασε την τιμή του λόγω μεγάλης παραγωγής από άλλες χώρες και ο ναυτικός στόλος με την έλευση του ατμού εξαφανίσθηκε.
      Παρά ταύτα η Κύμη διατηρούσε την Δύναμή της. Δημιουργήθηκε η Σχολή Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού, το Νοσοκομείο "Γ.Ν.Παπανικολάου", το εργοστάσιο της Ηλεκτρομηχανικής, η στρατιωτική μονάδα, αλλά  και     οι   Δημοτικές Αρχές, κατάφεραν να διατηρήσουν στην Κύμη κάποιες δημόσιες υπηρεσίες, σε συνδυασμό και με τις ανάγκες της Ν. Σκύρου.
      Και αυτά μέχρι πότε; Μέχρι τότε που υπήρχαν στην Βουλή εκπρόσωποι από την περιοχή της Κύμης. Βογιατζής και Στεφανίδης, πρόγονοι και απόγονοι,  ήταν η δύναμη της Κύμης, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης. Έφυγαν αυτοί και χάθηκε η δύναμη της Κύμης στα κέντρα αποφάσεων. Οι μετέπειτα βουλευτές της Εύβοιας βοήθησαν εν μέρη σε κάποια θέματα αλλά δεν έκαναν τομές που θα έκαναν την διαφορά. 
      Και έτσι τέθηκε ο Αντικειμενικός Στρατηγικός Σκοπός: Η απαξίωση  της Κύμης.
      Πάντα υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι θα υλοποιούσαν μια τέτοια υπηρεσία με όφελος το κέρδος, τη δόξα ακόμα και προσωπικά κίνητρα και αντιπαλότητες. Ακόμα και Κυμαίοι.
      Έπρεπε να απαξιωθεί η Κύμη, να μετατραπεί σε ένα χωριό συνταξιούχων υπερηλίκων με μεταφορά των νέων στο πλησιέστερο εργατικό κέντρο, το Αλιβέρι, όπου θα υπήρχαν υπηρεσίες, εργασιακές δυνατότητες, με σκοπό το κέρδος λόγω μεγάλης προσφοράς εργατικών χεριών σε χαμηλές τιμές.
      Τι έκαναν λοιπόν;
       1ον. Απομόνωσαν την Κύμη.
              -Δεν βοήθησαν την σύνδεση με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Βόρεια Ελλάδα. Μέχρι Σκύρο και μόνο για την εξυπηρέτηση της Σκύρου.
              - Άφησαν το οδικό δίκτυο στην τύχη του, άθλιο και επικίνδυνο.
      2ον. Οδήγησαν την Κύμη σε οικονομικό μαρασμό.
              - Μείωσαν τις Τράπεζες, παρά του ότι ήταν κερδοφόρες.
              - Υποβάθμισαν τις δυνατότητες του εργοστασίου της Ηλεκτρομηχανικής, μη αναθέτοντας εργασίες και στην ουσία το οδήγησαν στην απραξία και το οδηγούν σταθερά στην απενεργοποίηση.
              - Έκλεισαν το Τελωνείο παρά την αναβάθμιση του Λιμανιού της Παραλίας.   
     3ον. Κατάργησαν τον Δήμο.
              - Με το "Πρόγραμμα Καλλικράτης" και την μεταφορά της έδρας του Δήμου στο Αλιβέρι, προσπάθησαν να βάλουν την ταφόπλακα στην Κύμη.  

      Αυτοί λοιπόν είναι  οι Τακτικοί Αντικειμενικοί Σκοποί, οι οποίοι συνδέονται και μεταξύ τους,τους οποίους θα αναλύσουμε στις επόμενες αναρτήσεις. Κάθε ένας είχε το στόχο του και κάθε ένας κάλυπτε κάποιο μέρος από κάθε  τομέα οικονομικό ,κοινωνικό και πολιτισμικό. Ένα ένα θα τα αναλύσουμε για να καταλάβουμε και το μέγεθος της ευθύνης των αρμοδίων.
      

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Συνεδριάζει το ΔΣ του Ινστιτούτου " Γ. Ν. Παπανικολάου¨.



       Στο πρόσφατα ανακατασκευασμένο κτίριο, από την απελθούσα Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον Κυμαίο κ. Δημήτριο Θωμά,    όπου έζησε ο  σωτήρας εκατομμυρίων γυναικών Κυμαίος ιατρός Γεώργιος Ν. Παπανικολάου, θα συνεδριάσει το νέο ΔΣ του Ινστιτούτου Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του καρκίνου "Γ. Παπανικολάου", στις 20 Οκτωβρίου  2014 .
       Στα θέματα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται:
       1. Συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου.
       2. Εκλογή Αντιπροέδρου.
       3. Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την πορεία και την προοπτική του Ινστιτούτου.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε και να επαναλάβουμε το αίτημα να τροποποιηθεί το καταστατικό του ινστιτούτου, ώστε ο εκάστοτε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δ. Κ. Κύμης ή άλλο μέλος του Συμβουλίου κατά την κρίση αυτού, να αποτελεί μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Έχει αρχίσει η απαξίωση της Κύμης.: Εισαγωγή.


 

      Η Κύμη, η ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, είναι μία πόλη με δόξα και ιστορία και είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα ανθρώπων, που τιμούν την Ελλάδα, τον τομέα τους αλλά και την ιδιαιτέρα τους Πατρίδα, όπως ο Γαλάνης, ο Παπανικολάου, ο Βελισσαρίου,ο Παππάς και τόσοι άλλοι.      Η Κύμη ήταν ένδοξη πόλη, με αποικίες σε όλη την Μεσόγειο, όταν οι σημερινές πόλεις του Δήμου δεν υπήρχαν ή ήταν συνοικισμοί. Αυτή λοιπόν η πόλη, έχει μπει στο μάτι κάποιων, προκειμένου να ικανοποιήσουν ταπεινά ένστικτα, να αναδείξουν τη  δική τους πόλη, να αποκομίσουν οικονομικά κέρδη,  εις βάρος της Κύμης, Ιδιαίτερα μετά τον χαρακτηρισμό του λιμανιού ως Εθνικής Σημασίας  σε συνδυασμό με τα βελτιωτικά έργα,την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κύμης μετά από ανελέητο αγώνα ετών και την παγκόσμια αναγνώριση του σωτήρα της ανθρωπότητας Γ. Παπανικολάου, που το "Τεστ ΠΑΠ"  δεν ξεπεράστηκε ποτέ,καθώς και  με την μετατροπή του σπιτιού που έζησε σε μουσείο και χώρο πραγματοποίησης   ιατρικών συνεδρίων. Ακόμα και η σχεδιαζόμενη "καύση" των τοξικών υπολοίπων των σκουπιδιών στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, αποτελεί στοιχείο της παραπάνω αναφερόμενης κατάστασης.
Image
   Επίσης η κουλτούρα της Κύμης και των κατοίκων της ήταν κάτι που ποτέ δεν έγινε ανεκτό από διάφορους. Οι καλλιτέχνες που  προέρχονται από την Κύμη, έχουν δημιουργήσει μία εικόνα που δίνει τον χαρακτηρισμό της πολιτισμικής κατάστασης και του επιπέδου των κατοίκων της. Η μόρφωση των Κυμαίων, το σχολαρχείο, τα σχολεία, το Γυμνάσιο το Λύκειο, γενικά το επίπεδο, καθώς και η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου απετέλεσαν σημεία έλξης, σε συνδυασμό με οικονομικά κίνητρα,  των κατοίκων των γειτονικών χωριών να συγκεντρωθούν στην Κύμη. Γέμισε λοιπόν η Κύμη με ανθρώπους "μέτοικους",  χωρίς αυθεντική συνείδηση και "Κουμιώτικα" πιστεύω.  
         Από σήμερα λοιπόν "θα ανεβάζουμε" στο παρόν ιστολόγιο κάποιες σκέψεις, οι οποίες κατά την άποψή μου αποδεικνύουν τα προαναφερόμενα.  
        Η προσπάθεια αυτή γίνεται στην θέση άσκοπων ανταλλαγών απόψεων επί άλλων αναρτήσεων και σχολίων και ο κάθε αναγνώστης θα μπορεί να γράφει το σχόλιό του επώνυμα και στα ελληνικά. Ανώνυμα και σχόλια με λατινικούς χαρακτήρες θα διαγράφονται άνευ εξηγήσεων.
        Θά τα λέμε λοιπόν.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Τα Παραπολιτικά της Συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δ.Κ. Κύμης της 10.10.2014.

     Όπως έχω γράψει και άλλη φορά, δεν είμαι πολιτικός, δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες αλλά είμαι ένας ρεαλιστής Δημότης που γράφω ότι βλέπω και ότι καταλαβαίνω, όπως το καταλαβαίνω με τις δικές μου προϋποθέσεις και θέσεις.Θα υπάρχουν και διαφορετικές θέσεις αλλά αυτό είναι αποδεκτό και αναμενόμενο. Αλίμονο αν δεν υπήρχαν.
      Προγραμματίσθηκε το Συμβούλιο Παρασκευή παρά του ότι έχω ζητήσει να μην γίνεται Παρασκευή για σοβαρούς προσωπικούς λόγους. Προγραμματίσθηκε  Παρασκευή γιατί ίσως τότε να μπορούσαν να παρευρίσκονται όλα τα μέλη της συμπολίτευσης. Ήμουν στην Κύμη όλη την εβδομάδα,είχα σκοπό να φύγω την Πέμπτη αλλά έμεινα.Δεν πιστεύω ότι το έβαλαν Παρασκευή για να μη συμμετέχω.
      Εκτός των μελών του Συμβουλίου συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος κ. Θεοδώρου και οι σύμβουλοι του Δήμου κ. Μπελιάς και Β. Παππάς.
      Ο κ. Θεοδώρου, ήταν άψογος, συγκεκριμένος στις παρεμβάσεις του, ενημερωμένος και σαφής στις ενημερώσεις του και αντικειμενικός στις κρίσεις του με το βλέμμα στο μέλλον.
      Ο κ. Μπελιάς, τον οποίο εκτιμώ για τον αγώνα που έκανε, με βάση τις δικές του προϋποθέσεις και θέσεις,από την αρχή προσπάθησε να κατευθύνει την συνεδρίαση εκεί που ήθελε, με εκρηκτικό τρόπο, αλλά όπως του έχω εξηγήσεις και άλλη φορά ήταν εκτός θέματος. Με υποχρέωσε να επέμβω έντονα, να απειλήσω με αποχώρηση και τον υποχρέωσε ο κ.Πρόεδρος να επανέλθει εις την τάξη. Έφυγε μετά από λίγο.Δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι δεν είναι αντιπολίτευση και μαζί με τον κ. Πόγκα ψάχνουν τα τιμολόγια. Αφού θα βάλουν ορκωτούς λογιστές. γιατί κουνούν τα τιμολόγια όπως και πριν από μερικά χρόνια, όταν ήταν αντιπολίτευση; Τους έμεινε; Δεν έχουν υπομονή; Ας περιμένουν τους ορκωτούς! Εμείς οι Κουμιώτες περιμένουμε και δεν ψάχνουμε στα άχυρα για τη βελόνα.Έχουμε υπομονή και περιμένουμε τους ορκωτούς. Εμείς δεν θέλουμε την αλήθεια; Περιμένουμε για να δούμε  και τα έργα που θα κάνουν γιατί γιαυτό εξελέγησαν για να τα κάνουν καλύτερα από τους προηγούμενους.Έργα και διαχείριση προβλημάτων, γιατί η απάντηση του τύπου " Δεν διαθέτουμε τα λεωφορεία του Δήμου, γιατί η κίνησή τους είναι παράνομη" δεν είναι αποδεκτή. Να βρείτε λύση.
     Ο κ. Τριανταφυλλίδης όπως πάντα, ενήμερος και ακριβής στις τοποθετήσεις του, στο πνεύμα του κ. Θεοδώρου.
     Τέλος για το πρόβλημα με το κ. Δρακίδη περί των κυβόλιθων και την κακοτεχνία στη Λάκκα, που έθεσε ο κ. Λ.Παππάς.
     Κλήθηκε ο κ. Δρακίδης, λόγω επαγγέλματος να μας ενημερώσει. Όταν  ολοκλήρωσε την ενημέρωσή του για το πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα της φθοράς και ανέφερε ότι την εργασία την είχε αναλάβει εργολάβος από την Χαλκίδα και τα υλικά τα έφεραν από το Αλιβέρι, για το 2006 μιλάμε, δεν είχα καμία αμφιβολία ότι ο κ. Δρακίδης είχε κάποια σχέση με την εκτέλεση της εργασίας και μάλιστα όταν αναφέρθηκε στην κακή ποιότητα των υλικών και στον κακό τρόπο εκτέλεσης της εργασίας.
     Αργότερα πληροφορήθηκα ότι αυτός σαν υπεργολάβος είχε εκτελέσει το έργο και μάλιστα δεν πληρώθηκε και για την εργασία αυτή από τον εργολάβο υποθέτω.
     Όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
     Για τα μέλη της αντιπολίτευσης ας μας κρίνουν οι της συμπολίτευσης.
     Αυτά και τίποτε ασχολίαστο με σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής των Δημοτών και όχι να κάνει το Συμβούλιο αυτό που θέλει η αντιπολίτευση, όπως είπε ο κ. Πρόεδρος. Ούτε θέλουμε ούτε είναι σωστό. Ο καθένας έχει την θέση του και τις ευθύνες του.
     Σας κούρασα Κυριακάτικα.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης.




Πραγματοποιήθηκε   την       Παρασκευή 10 Οκτωβρίου  2014 και ώρα    11.00   στο χώρο συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης, Ιππ. Βάχλα 14, 1οςόροφος, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου και ασχολήθηκε με τα παρακάτω θέματα:
1ον. Μετά από εισήγηση του Προέδρου εγκρίθηκε ομόφωνα το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δ.Κ.Κύμης για το 2015.
2ον. Μετά από εισήγηση του Προέδρου εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών- Τοπικό τμήμα Κύμης με θέμα " Αρμοδιότητες της Ιστορικής έδρας του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου.
3ον. Έγινε ενημέρωση για θέματα που είχαν τεθεί από συμβούλους της Αντιπολίτευσης όπως :
        α. Στροφή Γιαννάκη.
        β. Καθαρισμός ρεμάτων, αγροτικών δρόμων
        γ. Δημοτικός Φωτισμός

Μετά από πρόταση του Συμβούλου κ Μαργέλη, εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα για την σχεδιαζόμενη διακοπή της γραμμής οχηματαγωγών Ερετρίας - Ωροπού. Στη συνέχεια με πρόταση του ιδίου συμβούλου ο Αντιδήμαρχος κ. Αλ. Θεοδώρου ενημέρωσε λεπτομερώς για το μέλλον της ψηφιακής λήψης εικόνας στην Κύμη και διαβεβαίωσε ότι έχει έτοιμη μελέτη για την κατάθεση πρότασης στο Δήμο για την επίλυση του προβλήματος.
Μετά από πρόταση του Συμβούλου κ. Παππά Λουκά έγινε από την διοικητική προϊσταμένη των παιδικών σταθμών μία πλήρης και λεπτομερής, σαφής και σύντομη ενημέρωση περί της υπάρχουσας κατάστασης.
Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Θεοδώρου και οι Σύμβουλοι κ. Μπελιάς και κ.Β. Παππάς, οι οποίοι και συμμετείχαν ο καθένας με τον τρόπο του.
Για άλλη μια φορά η συνεδρίαση απέδειξε ότι το Συμβούλιο εργάζεται με σκοπό το συμφέρον των Δημοτών.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΌΜΕΝΑ:
           Η σωστή συνεδρίαση του Συμβουλίου διεξήχθη κατά τρόπο εξαιρετικό μετά την αποχώρηση του κ. Μπελιά, ο οποίος με έντονες παρεμβάσεις, δεν άφηνε κανέναν να μιλήσει και  συνέχισε να κάνει αντιπολίτευση, σαν να μην έχει καταλάβει ότι είναι η Δημοτική Αρχή. Υποχρέωσε τον Πρόεδρο κ. Πόγκα να τον ανακαλέσει στην τάξη.

Γιατί ο κ. Μπουραντάς προτάθηκε για Υποψήφιος Δήμαρχος;

      Γιατί ο κ. Μπουραντάς προτάθηκε για Υποψήφιος Δήμαρχος; Μήπως για να υλοποιήσει την κάυση των αποβλήτων; 
        Η παρακάτω ανάρτηση από το ΛΑ-ΛΑΤΟ οδηγεί σε πολλές σκέψεις.

Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ
Η ΑΓΕΤ  ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΦΕΡΝΕΙ  ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΣΤΟ  ΑΛΙΒΕΡΙ
Στα κρυφά, μέσα στο καλοκαίρι, όπως κάνει πάντα, η ΑΓΕΤ  ζήτησε και πήρε αμέσως από το πάντα «πρόθυμο» Υπουργείο Περιβάλλοντος την 4η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μέχρι το 2021. .
Με την νέα άδεια το πολύπαθο Αλιβέρι γίνεται ο σκουπιδοτενεκές της Ελλάδας, καθιστώντας, όχι απλά δυσμενέστερες, αλλά πρακτικά πλήρως καταστροφικές τις συνθήκες περιβάλλοντος της Περιοχής και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της .  :
•             όλα τα απόβλητα της βαριάς βιομηχανίας και  των διυλιστηρίων, ( σκουριές στάχτες κλπ) έρχονται από στεριά και θάλασσα  στο Αλιβέρι.
•             το RDF  έρχεται χύμα πια, σε πολλαπλάσιες ποσότητες, ακόμα και με πλοία, και με υποτυπώδη έλεγχο
•             60.000 τόνοι λυματολάσπης από τους αστικούς βιολογικούς καθαρισμούς (π.χ. Ψυτάλλεια) έρχονται για να καούν σε απόσταση αναπνοής από το Αλιβέρι , φέρνοντας τον καρκίνο και το θάνατο  μέσα στα σπίτια μας.
Οι καρκινογόνες διοξίνες, τα φουράνια, ο υδράργυρος και αλλά βαρέα μέταλλα θα είναι ο αέρας που θα αναπνέουν τα παιδιά μας, θα είναι πια η καθημερινότητα μας, αν η συγκεκριμένη απόφαση υλοποιηθεί..
Ενώ λοιπόν εκκρεμεί η συζήτηση της προσφυγής των φορέων και κατοίκων του Αλιβερίου στο Συμβούλιο Επικρατείας για την καύση του RDF, προκλητικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει γη και  ύδωρ στην πολυεθνική ΑΓΕΤ,  με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να μην παίρνουν θέση και να προσπερνούν για τυπικούς λόγους την καύση των αποβλήτων στο Αλιβέρι. 
Έτσι η πολυεθνική ΑΓΕΤ LAFARGE έλαβε στις 24-9-2014 την πολύτιμη άδεια για αυτήν.
Μια άδεια που επί πλέον δίνει τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ να εμπορεύεται  ασβεστόλιθο (πρώτη ύλη για το τσιμέντο) από το λιμάνι της, δημιουργώντας  ανησυχίες για τις ποσότητες και τους ρυθμούς εξόρυξης στο νταμάρι της στο Πράσινο αλλά κυρίως για την μετατροπή του εργοστασίου από τσιμεντοβιομηχανία,  σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών , και από παραγωγική μονάδα τσιμέντου σε διακινητή αδρανών υλικών, προγράφοντας το εργοστάσιο στο Μηλάκι, όπως έπραξε στην Χαλκίδα.
Απαιτούμε :
             Άμεσα να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για την καύση όλων αυτών των αποβλήτων  της Ελλάδας στο Αλιβέρι.
             Το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακαλέσει άμεσα την άδεια και να ζητήσει από την ΑΓΕΤ να υποβάλει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθότι υπάρχει πλήρης ανατροπή προς το χειρότερο της σημερινής κατάστασης..
Καλούμε:
             το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει άμεση και καθαρή θέση κατά της απόφασης, με την οποία το Αλιβέρι γίνεται ο αποτεφρωτήρας της Ελλάδος.
             την Περιφέρεια να σταθεί στο πλευρό του λάου του Αλιβερίου, που αγωνίζεται κατά της καύσης του RDF.
             τα κόμματα και τους βουλευτές του νομού να πάρουν θέση. 
Ο λαός του Αλιβερίου δεν θα δεχτεί το νέο έγκλημα!!!  Θα κάνει αυτό που ξέρει και έχει κάνει καλά οχτώ χρονιά τώρα: Αγώνα παντού .
Σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται. και θα αγωνίζονται για το μέλλον και την υγεία των παιδιών τους.
Η ΑΓΕΤ πασχίζει για τα κέρδη της. Οι κάτοικοι του Αλιβερίου για τη ζωή τους.
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ.
                                                  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ω Αφελείς Αφελέστατοι!

      Μετά τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου, για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο τότε Δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου κ. Δημήτρης Θωμάς, διέρρευσε ότι τηλεφώνησε στο νικητή κ. Αθανάσιο Μπουραντά για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του και συμφώνησαν για τις διαδικασίες ενημέρωσης και παράδοσης παραλαβής του Δήμου.
      Μετά την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος και προφανώς μετά την ενημέρωση του νέου Δημάρχου για την επικρατούσα κατάσταση και ιδιαίτερα για το πως παρέλαβε ο κ. Θωμάς τον Δήμο με την εφαρμογή του "Προγράμματος Καλλικράτη" και την συνένωση των πέντε Δήμων, εις τους οποίους υπήρχαν στελέχη σημαντικά της νέας δημοτικής αρχής και έφεραν σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση των Δήμων που παρέδωσαν, υπέβαλε το γνωστό "Εξώδικο" σχετικά με οικονομικά θέματα.
      Έτσι ακύρωσε στην πράξη την συμφωνία περί ενημέρωσης.
      Κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας των  εκλεγμένων στο Δήμο την 29 Αυγούστου 2014, ο κ. Θωμάς εζήτησε τον λόγο, μετά την ομιλία του Δημάρχου και μετά βίας απηύθυνε δύο λέξεις οι οποίες στην ουσία ήταν ευχές προς τον νέο Δήμαρχο και ευχαριστίες στους υπαλλήλους του Δήμου. Τι ποιο φυσικό; Μάλιστα θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από τους οργανωτές της εκδήλωσης. Αλλά όχι μόνο δεν είχε προβλεφθεί, όχι μόνο ετέθησαν εμπόδια για τον σύντομο χαιρετισμό, αλλά αντικοινωνικά στοιχεία κραύγαζαν δίκην όχλου κατά την προσαγωγή του Χριστού στον Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος και εδώ " ενυψε τας χείρας του".
      Μετά λοιπόν τα παραπάνω, ο κ. Δ. Θωμάς ζήτησε να προγραμματισθεί ένα ΔΣ, στο οποίο θα παρουσίαζε, υπό την μορφή της ενημέρωσης, τα οικονομικά του Δήμου και την εξέλιξη αυτών κατά την διάρκεια της θητείας του στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου. Το αίτημα έγινε δεκτό από την Συμπολίτευση, γιατί είχε υποβληθεί νόμιμα και με τις προβλεπόμενες υπογραφές και δεν γινόταν αλλιώς.
     Τι θα περίμενε λοιπόν ο κάθε ένας λογικός άνθρωπος;
      Για ένα τόσο σοβαρό θέμα να ορισθεί η συνεδρίαση του ΔΣ με μοναδικό θέμα, αυτό το τόσο σοβαρό θέμα για όλους. Και της Συμπολίτευσης αλλά και της Αντιπολίτευσης. Να ακούσουμε και τους μεν αλλά και τους δε. Και τι έγινε;
     Οργανώθηκε μία συνεδρίαση του ΔΣ και το θέμα, το τόσο σοβαρό θέμα, τέθηκε  με αύξοντα αριθμό ΔΕΚΑ ΤΡΙΑ(13). Άκουσον -Άκουσον.
     Ποίο το ενδιαφέρον λοιπόν για ενημέρωση; Και να μη σε αφήνουν με υστερικές αντιδράσεις να ενημερώσεις για τα θέματα που προηγούνται. Θα το δεχθείς ;
     Φυσικά όχι!
      Εάν το δεχθείς συμμετέχεις σε μια κατάσταση μηδενισμού, αντιδημοκρατική με πισωγυρίσματα σε εποχές πολύ περασμένες.
     Φεύγεις και τους τα βγάζεις στη φόρα με άλλο τρόπο . Κρίνοντας δε από τις αντιδράσεις για την αυριανή ενημέρωση, πολύ τους ενόχλησε και αντιδρούν με ειρωνικά σχόλια προσπαθώντας να κρύψουν την αγωνία τους.
     Ας πρόσεχαν. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, όπως έλεγε ένας πρώην αρχηγός τους. Ζείτε σε λάθος εποχή, εφαρμόζετε λάθος τακτικές και δυστυχώς για τους Δημότες θα έχετε πολύ κακά αποτελέσματα.
     Ω Αφελείς Αφελέστατοι!