Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Παρατηρήσεις, Σχόλια και Προτάσεις για Πολιτιστικές Δραστηριότητες στη Δ.Κ. Κύμης.

 


      ΠΡΟΣ:

 

ΚΟΙΝ:

 

-Πρόεδρο Δ.Κ. Κύμης

 κ. Αντ. Ρούσσο

- Δήμο Κύμη-Αλιβερίου

 -Αντιδήμαρχο Ενότητας Κύμης

 κ. Πάφρα Αργύριο

 

 - Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών

 κ. Βότση

 - Γ.Γ. Δήμου

 κ. Μαθιουδάκη Γεώργιο

 - ΔΣ ΔΕ Κύμης

 - ΤΣ Δ.Κ. Κύμης

 - ΜΕΣ Κύμης

 - Τμ. Ευβοικών Σπουδών

 -  Χορευτικος ΑΞΑΝΕΜΕΣ

 - Πίνακας Ανακοινώσεων

 

 

κ. Πρόεδρε

 1.           Για πρώτη φορά φέτος ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου, διά της Αντιδημάρχου Πολιτιστικών κ. Βότση ,  ανέλαβε την ευθύνη για την οργάνωση, σχεδίαση και υλοποίηση των πολιτιστικών δράσεων και η απόδοση ήταν ικανοποιητική . Αισθάνομαι όμως, λόγω της εμπειρίας μου αλλά και της επιθυμητής από όλους βελτίωσής των δράσεων, να καταθέσω  τις παρατηρήσεις μου, τα σχόλια μου και τις προτάσεις μου.

2.           Θεωρώ ότι η ανάληψη από τον Δήμο του συνολικού έργου είναι σωστή, αλλά θα έπρεπε να δοθεί από τον Δήμο η εντολή για υποβολή προτάσεων επί ετησίας βάσεως και ανάλογα με το είδος της εκδήλωσης.  Παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχε ενημέρωση των τοπικών Συμβουλίων, ούτε συντονισμός με άλλες δράσεις και οι σχέσεις μεταξύ τοπικών αιρετών και Δήμου ήταν ανταγωνιστικές. 

3.           Η οργάνωση, σχεδίαση και υλοποίηση των πολιτιστικών δράσεων είναι αναγκαίο να γίνεται από μια κεντρική αρχή, όπως έγινε φέτος για πρώτη φορά, ώστε να υπάρχει συντονισμός και προγραμματισμός. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κάθε Δημοτική Κοινότητα είναι δυνατόν να κατανεμηθούν στις παρακάτω κατηγορίες, αλλά και σε διαφορετικούς κωδικούς:

          α. Ιστορικές Εθνικού η τοπικού ενδιαφέροντος π.χ. Ημέρα Τχη Βελισσαρίου, κλπ

          β. Εκκλησιαστικές τοπικού ενδιαφέροντος πχ. Στιφάδο κλπ

          γ. Ψυχαγωγικού – πολιτιστικού ενδιαφέροντος., πχ έκθεση Τοπικών Προϊόντων

4.       Κάθε Δημοτική Κοινότητα θα πρέπει μέχρι το τέλος κάθε Νοεμβρίου να υποβάλει τις προτάσεις της στην Επιτροπή Πολιτιστικών του Δήμου, για όλες τις κατηγορίες. Σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του τοπικού Συμβουλίου, όπου θα συμμετέχουν και τοπικοί φορείς , όπως πχ. ο Μορφωτικός  Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης ή ο χορευτικός σύλλογος Αξάνεμες , οι εκπρόσωποι της Επιτροπής θα τοποθετούνται παρουσία του   χορικού Αντιδημάρχου και θα παρουσιάζουν τις θέσεις του Δήμου και οι συμμετέχοντες θα τοποθετούνται με βάση τις υποχρεώσεις τους και τον προγραμματισμό τους. Τέλος ο Δήμος θα αποφασίζει και όλοι θα πρέπει να υποστηρίξουν τις αποφάσεις του.

5.       Η αποφάσεις των Συμβουλίων των Δ.Κ. είναι γνωμοδοτικές, αλλά ο Δήμος αποφασίζει και όχι κάποιος άλλος τοπικός αιρετός.

6.           Η παρούσα ενημέρωση για τα θέματα που προανέφερα υποβάλλεται, προκειμένου ληφθούν υπόψη για μελλοντικές ενέργειες και προς βελτίωση κατά την άποψή μου . Από τα λάθη μας οφείλουμε να μαθαίνουμε.

7.           Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

 

                                                   Ο

                                      Σύμβουλος Δ.Κ. Κύμης

                                                                                                                                         Μαργέλης  Αγγελής

                                                                                       

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δ. Κ. Κύμης - 22.08.2024

 


    Συνεδρίασε το Συμβούλιου της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης, διά ζώσης την Πέμπτη 22/08/2024 και ώρα19:00. στο χώρο συνεδριάσεων του Δημοτικού καταστήματος Κύμης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Αντ. Ρούσος και από τα μέλη του Συμβουλίου η κ. Χαρτσά, ο κ. Τζαβάρας και ο κ. Μαργέλης. Ο Σύμβουλος κ. Τζαβάρας αποχώρησε πριν την λήξη της συνεδρίασης ,λόγω άλλων υποχρεώσεων , χωρίς η αποχώρησή του να επηρεάζει την απαρτία. Παρευρεθήκαν ο Αντιδήμαρχοι κ. Πάφρας, ο ΔΣ κ. Γκίκας, στον οποίο όλοι ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα καθήκοντά του καθώς και οι εκ μέρους της επιτροπής για τα πολιτιστικά του Δήμου η κ. Κουτέλου και ο κ. Νακόπουλος.

Προ των θεμάτων της ημερησίας διάταξης συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα: 

    Παρευρέθηκαν   μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου των Διρρευμάτων « οι Άγιοι Ανάργυροι» ο κ.Μανώλης  Διακοδημητρίου και η κα Αλέκα Καλορίτη οι οποίοι συνέβαλαν αρμονικά στην επιτυχία των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου στην Κύμη. Μάλιστα επισφράγισαν την αγαστή τους συνεργασία δωρίζοντας στον πρόεδρο και στο τοπικό συμβούλιο, έναν πίνακα με την μορφή του Κυμαίου Ιατρού και Παγκόσμιου ευεργέτη Γ . Παπανικολάου. Το έργο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος κ. Γ. Καραπετάκος ο οποίος ήταν παρών .

    Στη συνέχεια το Συμβούλιο συνεχάρη τον Αντιδήμαρχο κ. Πάφρα για την βελτίωση της καθαριότητας και την αναβίωση του έθιμού του στιφάδου και ευχήθηκε το χρόνου να οργανωθεί έγκαιρα η εκδήλωση με επίσημη επιτροπή, που θα αντιμετωπίσει οργανωτικά και οικονομικά θέματα. Επίσης ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του Αντιδημάρχου για συνέχιση της διακοπής της κυκλοφορίας επί του κεντρικού δρόμου της πλατείας της Κύμης μέχρι 1η Σεπ. 2024, με τις ίδιες προδιαγραφές .

    Επισημάνθηκε για άλλη μια φορά ότι οι επεμβάσεις που αφορούν την Δ.Κ. Κύμης, πρέπει να λαμβάνονται από το Συμβούλιο και να εγκρίνονται από τον Δήμο και όσες ενέργειες  προέρχονται από τον Δήμο θα πρέπει να έχει ενημερωθεί έγκαιρα το Συμβούλιο της Δ. Κ. Κύμης και να έχει καταθέσει την άποψή του.

    Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα της ημερησίας διάταξης και εγκρίθηκαν ομόφωνα, όπως η επικαιροποίηση της απόφασης του 2022 περί μονοδρόμησης της οδού Μουρκουτά, η επικαιροποίηση της αλληλογραφίας για το ακίνητο Γεωργικόπουλου και τα υπόλοιπα θέματα που αναφέρονται στην πρόσκληση της συνεδρίασης. Επί του 5ου θέματος οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πολιτισμού, παρουσίασαν αναλυτικά τα στοιχεία από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2024 στην πλατεία της Κύμης και στην Παραλία Κύμης . Το Συμβούλιο ζήτησε οι ενημερώσεις να γίνονται και πρό των εκδηλώσεων.

    Να επισημάνουμε ότι ο Αντιδήμαρχος αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας προ της τοποθέτησης των εκπροσώπων της Επιτροπής Πολιτισμού για προσωπικούς λόγους με τα μέλη της, τους οποίους δεν γνωρίζουμε.

    Επίσης να επισημάνουμε ότι ο Δήμος δεν έχει ορίσει υπάλληλο για την καταγραφή των αποφάσεων και των πρακτικών του Συμβουλίου.

    Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

    

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Η γρίνια γρίνια αλλά το σωστό σωστό - 2 !

        


          Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι συμπολίτες μου, υπό την ευρεία έννοια του όρου,  συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σκουπίδια τους σταθερά όπου βρουν.

         Είναι όμως και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια ότι πλέον οι κάδοι απορριμμάτων αδειάζουν έγκαιρα και ο πέριξ από αυτούς χώρος  είναι στα περισσότερα σημεία καθαρός.

        Άρα οι προηγούμενοι Αντιδήμαρχοι της Δ.Ε. Κύμης, δεν το είχαν το αντικείμενο σε προτεραιότητα, αλλά  η  Υπηρεσία Καθαριότητας   ο Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα την καθαριότητα αλλά και βασικά ο χορικός Αντιδήμαρχος , το έχουν δει αλλιώς το θέμα.

        Βέβαια υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν όπως το συχνό πλύσιμο των κάδων ιδιαίτερα το καλοκαίρι και να δούμε και το απορριμματοφόρο που πλένει και τους κάδους, η απολύμανση των δρόμων , η συντήρηση των οχημάτων , ώστε να μην έχουν διαρροές καθοδόν και η μεταφορά του χώρου συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και η προμήθεια μικρότερων απορριμματοφόρων για ανακυκλώσιμα, ώστε να περνούν και εντός των πόλεων.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Η γρίνια γρίνια αλλά το σωστό σωστό - 1 !

         


                Με την  δυνατότητα που σου δίνει η σύγχρονη τεχνολογία, μπορείς να γνωρίζεις πόσο νερό καταναλίσκει κάθε Δημοτική Κοινότητα. Έτσι λοιπόν μάθαμε ότι η Δ.Κ. Κύμης καταναλίσκει λιγότερο νερό από κάποιες από τις υπόλοιπες Δ.Κ. της Δ.Ε. Κύμης. Και ας έχει εξοχικά, παραθαλάσσιους χώρους ,   ξενοδοχειακές  εγκαταστάσεις, λιμάνι κλπ.

         Οπότε θεωρώ ότι είναι απόλυτα σωστό το μέτρο που έλαβε ο χορικός Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κύμης, αφού η ΔΕΥΑΚΑ και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την ΔΕΥΑΚΑ στην Δ.Ε. Κύμης δεν έλαβαν τα μέτρα που έπρεπε.

        Έτσι, επιβάλλεται η ελεγχόμενη υδροδότηση. Βέβαια αυτό ενόχλησε κάποιους Προέδρους, αλλά η δικαιοσύνη επιβάλλεται .  

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Κύμη και Ασφαλτοστρώσεις!

 


          Την τελευταία φορά σε ανάρτηση μας για τις ασφαλτοστρώσεις εντός Κύμης, απάντησαν ανώνυμα, υποθέτω κάποιος αρμόδιος, ότι πρέπει να ανέβει η θερμοκρασία! 

         Από τότε κοντέψαμε να φθάσουμε τους 40 βαθμούς. Πόσο πρέπει να πάει για να είναι κατάλληλες οι συνθήκες;

          Υπόψη ότι οι σχετικές ασφαλτοστρώσεις , όπως Λάκκα 1 & 2  και κεντρική δρόμοι εντός Κύμης, Οικονόμου, Βογιατζή, Στεφανίδη  εκκρεμούν από το 2019-2020. 

            Αλλά τι περιμένεις όταν στην Δημοτική Επιτροπή δεν υπάρχει κανένας εκπρόσωπος της Δ.Ε. Κύμης από την Συμπολίτευση; Ούτε στους αναπληρωματικούς, ενώ στα τακτικά μέλη που αποφασίζουν επί έξη μελών, οι οποίοι εισηγούνται για τα πάντα είναι ένα μέλος από Κονίστρα, ένας από Αλιβέρι και δύο από Κριεζά! Υπάρχουν και δύο της Αντιπολίτευσης αλλά την πλειοψηφία την έχει η Συμπολίτευση.