Τρίτη 26 Ιουνίου 2012


Τα Κουκουλόκλαρα
Κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου παραμονή της γεννήσεως του Ιωάννου του προδρόμου στην Κύμη καίνε τα«Κουκουλόκλαρα». Ένα έθιμο που η αρχή του χάνεται στο παρελθόν και πλέον η αναβίωση του γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο.
Τα Κουκουλόκλαρα, είναι τα κλαδιά από της Μουριές που χρησίμευαν για να πλέξουν το κουκούλι τους οιΜεταξοσκώληκες. Έτσι στις 23 Ιούνη στην Σηροτροφική Κύμη έκαιγαν στις γειτονίες τα Κουκουλάκλαρα και τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς. Σε κάθε φωτιά μαζευόταν κόσμος και πηδούσαν μέσα από της φλόγες. Όταν έπαψε η σηροτροφία, το έθιμο συνεχίστηκε με κάψιμο θάμνων Απίφανου, μέχρι πριν λίγα χρόνια που ατόνησε.
Τα τελευταία χρόνια όμως αποβιώθηκε και με την βοήθεια των επαγγελματιών της Κύμης (προσφέροντας εδέσματα) και του Δήμου. Έτσι χθες σε πολλές γειτονίες εμφανίστηκαν οι φωτιές, τα «Κουκουλόκλαρα». Η πιο οργανωμένη ήταν στην μικρή πλατεία του Εριτσία, εκεί υπήρχε μουσική, τραπεζάκια και πάρα πολύς κόσμος. Η δεύτερη οργανωμένη φωτιά ήταν στην πλατεία του Κ.Ε.Π. με λιγότερο κόσμο αλλά με περισσότερο κέφι. Στο έθιμο τις 23 Ιούνη περιλαμβανόταν και ο Κλείδωνας με το αμίλητο νερό.
Και του χρόνου!
( Από το Κimanews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου