Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Συμπλήρωση κενών στην ενημέρωση περί Κύμης.

 
      Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση, λόγω προβλημάτων υγείας, έχω αφήσει πολλά κενά στην ενημέρωση των αναγνωστών μου, σχετικά με δράσεις και δραστηριότητες στην Κύμη. Θα προσπαθήσω να συμπληρώσω τα κενά μέχρι τέλος του χρόνου, ώστε το 2013 να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη.

ΤΟ  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
       
      Ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου, διατηρώντας σταθερή την πορεία του στον πολιτιστικό τομέα και με μοναδικό σκοπό την ισότιμη ανάδειξη των ιστορικών και φυσικών μνημείων όλων των χωριών μας, εκδίδει το ημερολόγιο του 2013, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά όλους τους οικισμούς (με αλφαβητική σειρά) του νέου Δήμου μας.



ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2013.jpg


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2013
ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
(ΤΜ. ΚΥΜΗΣ)
   Το ΔΣ του τοπικού τμήματος Κύμης της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, θα  παρουσιάσει το ημερολόγιο του 2013, που είναι αφιερωμένο στην Αιολική Κύμη, την 29 Δεκεμβρίου 2012, στην αίθουσα του Γηροκομείου Κύμης, στις 18.00. 


·         40 χρόνια από το θάνατο του Βασίλη Λούλη.
·         Έκδοση βιβλίου από το Δήμο με τρία ανέκδοτα διηγήματά του.


                                                  
Τη Κυριακή 16-12-2012 στις 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 
Γηροκομείου Κύμης, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου που εξέδωσε ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου:
"Θαλασσινές Γυναικών Οπτασίες" 
Το βιβλίο αποτελείται από τρία διηγήματα του Κουμιώτη συγγραφέα Βασίλη Λούλη. Τα διηγήματα αυτά εκδίδονται για πρώτη φορά σε βιβλίο.
Είχαν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, σε συνέχειες, από το 1951 έως το 1956.
Ανήκουν δε, στα θαλασσινά γραπτά του Λούλη , για τα οποία έχει καταξιωθεί ως συγγραφέας και έχει απασχολήσει πολλούς κριτικούς της λογοτεχνίας , συγκρίνοντάς τον μάλιστα με τον Νίκο Καββαδία.
Και τα  τρία αυτά διηγήματα αναφέρονται σε περιπέτειες ναυτικών στη θάλασσα και στη στεριά.


   ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 2012

Την επόμενη ημέρα μετά το σβήσιμο των πυρκαγιών, η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε σειρά επαφών προς κάθε κατεύθυνση, με σκοπό την  εξεύρεση πόρων  και κάθε δυνατής βοήθειας για την αποκατάσταση των τεράστιων προβλημάτων που προκάλεσε η φωτιά.  Παράλληλα  η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ξεκίνησε την καταγραφή των προβλημάτων και την σύνταξη των απαιτούμενων μελετών σε συνεργασία με τους κατά τόπους Αντιδημάρχους, Προέδρους και Τοπικούς Συμβούλους των πυρόπληκτων οικισμών με αποτέλεσμα μέσα σε μόλις 2,5 μήνες να δημοπρατείται το έργο « Πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών πυρκαγιάς Αυγούστου 2012» προϋπολογισμού 256.000 ευρώ με χρήματα που εξασφάλισε ο Δήμος από το Υπουργείο Εσωτερικών.


 Η κατασκευή του έργου προβλέπει να εκτελεσθούν εργασίες αποκατάστασης ( τεχνικά έργα, σωληνωτοί και κιβωτοειδείς οχετοί, ιρλανδικές διαβάσεις, τοιχία αντιστήριξης κλπ)   σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους όλων των οικισμών των  Δημοτικών  Ενοτήτων Αυλώνος και Δυστίων που επλήγησαν από την πυρκαγιά.
«Ο Δήμος Κύμης- Αλιβερίου φέτος  το καλοκαίρι επλήγει βαρύτατα από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Όμως από την πρώτη στιγμή αρχίσαμε την προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών και το άμεσο αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειες όλων μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς, ο οποίος ευχαρίστησε όλους  όσους στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια από την πλευρά της πολιτείας αλλά και τους εργαζόμενους στην Τεχνική Υπηρεσία που άοκνα κατάφεραν σε ελάχιστο χρόνο να ολοκληρώσουν την καταγραφή και την μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών.

¨ Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα …..ως τρόπος ζωής¨ 

Ημερίδα με θέμα ¨ Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα ….. ως τρόπος ζωής¨ οργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς ΕλλάδαςΘεματικός Τομέας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής – για τις 3 Δεκεμβρίου 2012 στην Κύμη Εύβοιας ( Αίθουσα Εκκλησιαστικού Γηροκομείου ) , σε συνεργασία με το Δήμο ΚύμηςΑλιβερίου και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - ¨Δήμητρα ¨  ( ΕΛ.Γ.Ο. - ¨Δήμητρα ¨ ).

Η ημερίδα θα περιλαμβάνει ενημέρωση των αγροτών :

ü  στις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με την αναμόρφωση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τις επιμέρους διαστάσεις της για την  ανάπτυξη του αγροτικού χώρου ,
ü  στη λειτουργία των Οργανώσεων Παραγωγών ( Ο.Π.) – Ομάδων Παραγωγών για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων τους, ως αντίδοτο αντιμετώπισης κρίσεων και βελτίωσης της θέσης των παραγωγών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, αλλά και την εστίαση στην προώθηση της αγροτικής επιχειρηματικότητας με υγιείς και ανταγωνιστικούς όρους,
ü  στη σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με τοπικούς παραγωγούς ,
ü  στην αναπτυξιακή δυναμική της τοπικής παραγωγής,
ü  στα προγράμματα υποστήριξης των τοπικών παραγωγών, κ.ά.

Στη δύσκολη , πράγματι , περίοδο που διανύουμε, η ημερίδα αυτή θέτει ένα και μοναδικό στόχο , να αναδείξει την αγροτική επιχειρηματικότητα εν μέσω κρίσης και φυσικά να φανεί χρήσιμη και παραγωγική για τον τόπο μας, να δώσει τέλος στην αβεβαιότητα και στην αστάθεια του οικονομικού κλίματος και να προσπεράσει τα υφεσιακά φαινόμενα και την οικονομική κρίση.

Σχετικά με τη διοργάνωση της ημερίδας , ο αρμόδιος για τα αγροτικά θέματα Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας κ. Σταμάτης Καπελέρης, δήλωσε τα εξής : Η οικονομική κρίση που με βίαιο τρόπο μας έχει επηρεάσει δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην ανίχνευση και κινητοποίηση ταλέντων και δυνατοτήτων για έκφραση και δημιουργία, για ανάληψη επιχειρηματικών ιδεών, ιδιαίτερα, από νέα κυρίως άτομα που θέλουν να αναπτύξουν μια βιώσιμη καριέρα στους τομείς παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Η σύγχρονη αγροτική οικονομία έχει ευκαιρίες και προοπτικές για την επανασύνθεση του αναπτυξιακού ρόλου της ελληνικής γεωργίας.
 Είναι μέλημα όλων μας και ειδικότερα όσων ασχολούνται με θέματα αγροτικής οικονομίας, να κρατάμε ενήμερο τον πολίτη για τις εξελίξεις στην Κοινή Γεωργική Πολιτική ( ΚΓΠ ) και τις προσφερόμενες δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτικού χώρου για μετά το 2013 και ευελπιστούμε , το γεγονός αυτό να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη διάχυση  της πληροφορίας και της τεχνογνωσίας στην επικράτεια της Περιφέρειάς μας, που έχει ανάγκη ο τοπικός παραγωγός, ο γεωργο-κτηνοτρόφος, ο νέος αγρότης – επιχειρηματίας, όπως είχαν και οι μέχρι σήμερα ενέργειές μας σε παρεμφερή αγροτικά θέματα, για τα οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση και να ενημερώνεται από την νέα διαδικτυακή πύλη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ( www.pste.gov.gr -> ¨καλάθι¨ αγροτικών προϊόντων, κ.ά. ).

Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης – Αλιβερίου 
στη  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την :
 «Κατασκευή ενός κινητού σταθμού μεταφόρτωσης  απορριμμάτων και μιας κινητής μονάδας ανάκτησης              ανακυκλώσιμων-κομποστοποίησης της Διαχειριστικής Ενότητας Νότιας Εύβοιας»

 Παρουσία κατοίκων της περιοχής Παραμεριτών και Τραχηλίου οι οποίοι εξέθεσαν τα επιχειρήματα τους,   το  Δημοτικό Συμβούλιο   στις      4 Δεκεμβρίου 2012  στα Κριεζά, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την θετική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τέσσερεις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου,  κατά την οποία, εκτός από την αιτιολογημένη ανησυχία των κατοίκων τέθηκαν  κόντρες με φράσεις και συμπεριφορές, από πλευράς των συμβούλων της μειοψηφίας   με ένα επίπεδο συζήτησης που σε αρκετές περιπτώσεις   κατέβηκε σε χαμηλά επίπεδα.
Την σοβαρότητα της κατάστασης του προβλήματος των  απορριμμάτων  και την εξέταση  της πρότασης  για την  ολοκληρωμένη  διαχείριση  τους εξέθεσε στο  Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι από τον Απρίλιο του 2011 υπάρχει ανοικτή διαβούλευση για την διαχείριση σκουπιδιών προς όλους τους φορείς και την αντιπολίτευση.  Ουδέποτε και από κανέναν κατατέθηκε πρόταση. Έθεσαν   εαυτόν και τους δημότες  που εκπροσωπούν εκτός ουσιαστικού διαλόγου,   στερώντας από το Δήμο μας τη συνεργασία όλων των δυνάμεων. Εμείς μπορέσαμε όμως με τις ενέργειές μας να εξασφαλίσουμε την πίστωση για την κατασκευή του έργου από το ΕΣΠΑ και προσπαθήσαμε επί τρεις μήνες να βρούμε χώρο με μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή , τόνισε ο Δήμαρχος.
Στο αναπάντητο επί δύο χρόνια,  ερώτημα του Δημάρχου προς την αντιπολίτευση, όσον αφορά την  πρόταση τους για την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, ο κ. Μπενάκης πρότεινε την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Κύμη και της Μονάδας ανακύκλωσης στο Αλιβέρι.
Ο κ. Κούκης πρότεινε την μεταφορά των απορριμμάτων στην Θήβα με το όποιο κόστος για τους κατοίκους του Δήμου και ο κ. Σαγιάννης αρκέστηκε στην ανάγνωση ποιημάτων γραμμένων για τους Παραμερίτες, αν και εγγράφως είχε  υποδείξει πριν από λίγο καιρό και την θέση <Αμπελάκια> πλησίον των Παραμεριτών. Σημειωτέον το ότι ο Δημ. Σύμβουλος του συνδυασμού του κ. Κότσαρης πρότεινε να μεταφερθούν τα απορρίμματα στη Σουηδία!

Στις προτάσεις της τελευταίας στιγμής της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος απάντησε ότι η χωματερή της Κύμης είναι χαρακτηρισμένος βιότοπος και δεν μπορεί να γίνει Σταθμός Μεταφόρτωσης σύμφωνα με τη νομοθεσία. Και το Αλιβέρι δεν αποτελεί θέση κοινής αποδοχής ούτε μεταξύ των μελών της αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και επιστημονικά ενδεδειγμένη θέση.


Η παρουσία του εκπροσώπου του Συλλόγου  Περιβάλλοντος Αλιβερίου, μηχανικού κ. Σπίθα Ευάγγελου εξαντλήθηκε στον μηδενισμό της ανακύκλωσης που εφαρμόζεται στο δήμο. Απαξιώνοντας την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, που με αποκλειστικά δικούς της πόρους  στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, άρχισε εδώ και καιρό να την εφαρμόζει. Απαξιώνοντας  επίσης και την συμμετοχή των δημοτών που έχουν ανταποκριθεί πλήρως. Χειραγωγώντας επίσης  πολιτικά την κουβέντα και όχι σε σχέση με το θέμα , δεν έθεσε καμία παρατήρηση επί της ουσίας του θέματος της λειτουργίας της μονάδας, ή των πιθανών επιπτώσεων της στο περιβάλλον, όπως όφειλεί ως εκπρόσωπος του Συλλόγου που άφησε να εννοηθεί ότι εκπροσωπεί.
Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου ενημέρωσε το σώμα λέγοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει σε έργο διαχείρισης απορριμμάτων και  σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. 
Εξασφαλίστηκε η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, διότι πάνω από 100 άτομα κάτοικοι Παραμεριτών έχουν συμφωνήσει με την κατασκευή της μονάδας στους Παραμερίτες και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο Πανελλαδικά, όπου ως γνωστόν παρόμοια έργα εγείρουν μόνο αντιδράσεις.
Ο Δημοτικός  σύμβουλος κ. Ντόβολης μιλώντας στους κατοίκους, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα από την λειτουργία της μονάδας και παρά την συνεχή διακοπή του, από επιφωνήματα των κατοίκων που ανησυχούσαν αλλά και την απρεπή λεκτική  επίθεση της αντιπολίτευσης του Δήμου αποσαφήνισε ότι : Καμία χωματερή δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πουθενά. Άλλωστε το  απαγορεύουν όλοι οι νόμοι. Αυτό που προβλέπει η μελέτη να γίνει είναι μία κλειστή μονάδα ανακύκλωσης που δεν θα θάβεται ούτε ένα κιλό σκουπίδι και δεν θα υπάρχει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση. Με τον τρόπο αυτό στο Δήμο μας δεν θα έχουμε χωματερές ή θάψιμο σκουπιδιών και ούτε βλάβη στον υδροφόρο ορίζοντα . 

Αυξάνουν οι απώλειες του συνδυασμού του κ. Σαγιάννη 
στον Δήμο Κύμης –Αλιβερίου. 
Νέες προσχωρήσεις στο συνδυασμό του Δημάρχου.

Δύο ακόμη προσχωρήσεις στον συνδυασμό του Δημάρχου Δημήτρη Θωμά «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ». Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Οριού κ. Παναγιώτου Βασίλειος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου κ. Δήμος Σταύρος αποχώρησαν από το συνδυασμό «ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ» δηλώνοντας ότι :
«Συστρατευόμαστε με τον αγώνα που δίνει ο δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς για την ανάπτυξη του τόπου μας. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε δεν μπορεί να επαναπαυόμαστε. Οι δημότες, μας τίμησαν με την ψήφο τους για να δουλέψουμε! Ο δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς είναι ένας άνθρωπος με όραμα για το Δήμο Κύμης - Αλιβερίου και παλεύει δύο χρόνια τώρα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, για το καλύτερο δυνατό. Δηλώνει παρών σε κάθε προσπάθεια, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας αλλά και της ανάπτυξης του Δήμου μας. Προσχωρούμε από εδώ και στο εξής στις τάξεις του συνδυασμού του», δήλωσαν σε κοινή τους δήλωση τα δύο νέα μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου