Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Περί Διάθεσης Κοινοχρήστων Χώρων.

   Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στην Κύμη παρατηρείται μία "καταδίωξη" τριών έως τεσσάρων επιχειρήσεων, που στεγάζονται στην κεντρική αρτηρία της πόλεως, στην οδό Ε. & Δ. Γαλάνη. Οι επιχειρήσεις αυτές ένα μικρό χρονικό διάστημα 30-40 ημερών, εκμεταλλευόμενες τις εποχιακές συνθήκες, καιρικές, παραθεριστές κ.α. " έβγαζαν" μετά από κάποια χρονική στιγμή που έκλειναν τα καταστήματα μερικά τραπέζια επί του δρόμου, χωρίς, τονίζω, να εμποδίζουν την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

   Εφέτος, όπως πληροφορούμαι, μετά από "ανώνυμα" τηλέφωνα, επεμβαίνει η ΕΛ.ΑΣ και εμποδίζει την λειτουργία που προανέφερα, δλδ την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων.
  Πιστεύω ότι ο όλος χειρισμός του θέματος είναι λάθος, για τους παρακάτω λόγους:   
  Με τα παρακάτω στοιχεί: Α.Π.: Φ980/003/2482/28.01.2014/Δ.Κ.Κύμης, υποβάλαμε στον Δήμο το έγγραφο, το οποίο και θα παραθέσω αυτούσιο( έγγραφο 1ο), όπως και την σχετική αλληλογραφία αλλά και τον σχετικό κανονισμό που είχα συντάξει και που μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί. Η παράγραφος 4 του εγγράφου αναφέρει:
" 4.           Η παρούσα αποτελεί δικαιολογητικό για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση διάθεσης χώρου και δεν τους έχει διατεθεί ακόμη."

  Με τα παρακάτω στοιχεί Α.Π.:Φ740/008/18947/28.07.2014/Δ.Κ.Κύμης, το οποίο και θα παραθέσω αυτούσιο( έγγραφο 2ο) και στην παράγραφο 6 αναφέρει:
"6.           Ως κοινόχρηστοι χώροι επιπλέον των αναφερομένων στο (α) σχετικό χαρακτηρίζονται και τμήματα των δρόμων που για συγκεκριμένες περιόδους ( μήνες και ώρες) και αφού δεν δημιουργούν προβλήματα στις συγκοινωνίες,  είναι δυνατόν να καταλαμβάνονται από καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα, που ιστορικά έκαναν χρήση είτε γιατί κάποτε το σημείο αυτό ήταν πεζόδρομος είτε για άλλους λόγους και ισχύει περισσότερο των δέκα(10) ετών και για τα οποία θα ισχύουν τα προβλεπόμενα τέλη από το (β) όμοιο."

   Μετά τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι πάσα δίωξη στις προαναφερθείσες επιχειρήσεις είναι έωλη και δεν συνάδει με την προαναφερθείσα αλληλογραφία, αφού με υπαιτιότητα του Δήμου δεν έχει εγκριθεί ο σχετικός κανονισμός ο δε Δήμος θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα και να εγκρίνει τις εκκρεμούσες προτάσεις της Δ.Κ.Κύμης,η δε Δ.Κ.Κύμης θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με το ΑΤ. Κύμης για αναστολή των διώξεων σε τοπικό επίπεδο η δε ΕΛ.ΑΣ και οι άλλες ελεγκτικές αρχές να αναστείλουν τις διώξεις προς τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέχρι να διευθετηθεί  το θέμα από τον Δήμο, όπως σαφώς αναφέρεται και στην παράγραφο 9 του 2ου εγγράφου
    Όλα τα έγραφα και ο κανονισμός τηρούνται στο αρχείο της Δ.Κ.Κύμης στους φακέλους 700 και 900.
     Να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό ότι δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση και οι πληροφορίες μας είναι από δημότες της Κύμης στους οποίους και απευθυνθήκαμε μετά από τις σχετικές καταγγελίες.
  
ΕΓΓΡΑΦΟ 1ο.


     ΠΡΟΣ:

-Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
-Οικονομική Επιτροπή
(Γραμματεία Επιτροπών)


ΚΟΙΝ:
-Δήμο Κύμης – Αλιβερίου
(Γραφείο Δημάρχου)
-Αντιδήμαρχο Εν. Κύμης
κ. Μπάτσα Αρετή.
-Συμβούλους Δήμου
 κκ. Μπενάκη, Κούκη,
      Σαγιάννη, Μιχαήλ.
-Ε.Ε.Β.Ε Κύμης & Περιχώρων.
-Καταστήματα Δ.Κ.Κύμης(18)
 -Πίνακας Ανακοινώσεων (5)


ΘΕΜΑ: Κανονισμός Διάθεσης Κοιν. Χώρων .
ΣΧΕΤ.: (α). Φ980/0….............19  Ιουλίου   2013/Δ.Κ.Κύμης.
            (β). Φ980/0….............01.11.2013/Δ.Κ.Κύμης.

1.            Υποβάλλονται εκ νέου συνημμένα     Κανονισμός Χρήσης Παραχω-ρούμενων Χώρων για Καταστήματα Παροχής Υπηρεσιών της Δ.Κ.Κύμης,  που σας είχε υποβληθεί με το (α) σχετικό, παρά του ότι έχει τεθεί και σε διαβούλευση με το (β) όμοιο και περιμέναμε την εισαγωγή του στις επιτροπές του Δήμου και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Μαζί με τον κανονισμό συνυποβάλλεται και η ανάλογη εισηγητική έκθεση.  
2.            Η Δημοτική Κοινότητα Κύμης δεν είναι δυνατόν να υποβάλει προτάσεις παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων αφού δεν έχει εγκριθεί ο κανονισμός που καθορίζει τις προϋποθέσεις διάθεσης και σε συνδυασμό με τα εκτελούμενα έργα στο Ιστορικό Κέντρο της Κύμης, δημιουργεί συνθήκες οι οποίες εκθέτουν τους αντίστοιχους επιχειρηματίες.
3.            Μετά τα παραπάνω θα πρέπει το συντομότερο να εισάγετε τον κανονισμό στις επιτροπές του Δήμου και τελικά στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση.  
4.           Η παρούσα αποτελεί δικαιολογητικό για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση διάθεσης χώρου και δεν τους έχει διατεθεί ακόμη.
5.            Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

                                                                                  Ο
                                                     Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης


                                                                        Άγγελος Μαργέλης

                                                                        Υποστράτηγος ε.α.  
ΕΓΓΡΑΦΟ 2ο.
ΘΕΜΑ: Περί χρήσεως Πεζοδρομίων, Δρόμων και Πεζοδρόμων Δ. Κ. Κύμης
ΣΧΕΤ.: (α). Κανονισμός χρήσης παραχωρούμενων κοινοχρήστων χώρων για καταστήματα παροχής υπηρεσιών περιοχής Δ.Κ.Κύμης.   
               (β).  Απόφαση ΔΣ:195-2013/ΑΠ: 15864 / Δήμος Κύμης – Αλιβερίου.
               (γ).   Φ.740/011/27363/08.10.2013/Δ.Κ.Κύμης.
              
1.           Στη συνέχεια του (α) σχετικού, το οποίο υποβλήθηκε από την Δ.Κ.Κύμης τον Οκτώβριο του 2013, έχει εγκριθεί από το ΔΣ του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και έχει υποβληθεί για έγκριση από την Περιφέρεια.
2.           Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στην πόλη της Κύμης, στο σύνολό της,  οφείλουν να υποβάλουν αίτηση για παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του (α) σχετικού.
3.           Η Δημοτική Κοινότητα Κύμης, αφού εγκριθεί ο κανονισμός του (α) σχετικού,  θα υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, με τις ανάλογες εισηγήσεις στον Δήμο για την διάθεση των χώρων.
4.           Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις διάθεσης του κοινοχρήστου χώρου, από την Ε.Ε.Β.Ε Κύμης και περιχώρων, που έχει παραλάβει αντίγραφο του σχεδίου του κανονισμού.   
5.           Μέχρι τώρα δεν έχει προωθηθεί καμία αίτηση λόγω της μη εγκρίσεως του (α) σχετικού καθώς και των έργων που εκτελούνται στο Ιστορικό Κέντρο και θα διαφοροποιήσουν τα δεδομένα.
6.           Ως κοινόχρηστοι χώροι επιπλέον των αναφερομένων στο (α) σχετικό χαρακτηρίζονται και τμήματα των δρόμων που για συγκεκριμένες περιόδους ( μήνες και ώρες) και αφού δεν δημιουργούν προβλήματα στις συγκοινωνίες,  είναι δυνατόν να καταλαμβάνονται από καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα, που ιστορικά έκαναν χρήση είτε γιατί κάποτε το σημείο αυτό ήταν πεζόδρομος είτε για άλλους λόγους και ισχύει περισσότερο των δέκα(10) ετών και για τα οποία θα ισχύουν τα προβλεπόμενα τέλη από το (β) όμοιο.
7.           Δεν χαρακτηρίζονται κοινόχρηστοι χώροι, αυλές και χώροι  που ευρίσκονται εντός των οικοπέδων (οικοδομικών γραμμών) των ιδιοκτησιών που αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις.
8.           Η Ε.Ε.Β.Ε Κύμης και περιχώρων οφείλει να  ενημερώσει τα μέλη της και για τις ενέργειές και τα δικαιολογητικά που οφείλουν να καταθέσουν,  έγκαιρα.
9.           Η παρούσα κοινοποιείται και στο ΑΤ Κύμης, ώστε να λαμβάνεται υπόψη κατά τους ελέγχους, μόνο για το τμήμα που αφορά την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων και ειδικά μέχρι την έγκριση του (α) σχετικού.  

          
                                                                                 Ο
                                                     Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης


                                                                        Άγγελος Μαργέλης
                                                                        Υποστράτηγος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου