Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

ΛΕΚΚΑΣ: Έρχονται πλημμύρες μετά τη φωτιά στην Εύβοια

ΛΕΚΚΑΣ: Έρχονται πλημμύρες μετά τη φωτιά στην Εύβοια
Την ανάγκη να θωρακιστούν κατάλληλα οι πληγείσες περιοχές από τη φωτιά στην Εύβοια με αντιπλημμυρικά έργα υπογράμμισε ο καθηγητής Διαχείρισης και Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, θα πρέπει να προλάβουμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις περιοχές αυτές στην Εύβοια και που ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι: "Είναι μια γνώριμη κατάσταση τα όσα συνέβησαν ανάλογες καταστάσεις ζήσαμε στη Χίο, στην Ηλία, στα Κύθηρα αλλά και σε άλλες περιοχές που εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές.
Το θέμα είναι ουσιαστικά πολύ γνωστό για μας, δεδομένου ότι εφαρμόζουμε μεθοδολογίες αποκατάστασης γεωπεριβάλλοντος ώστε να μπορεί η περιοχή να ανακάμψει."
Επίσης, σημείωσε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να δρομολογηθούν και να κατασκευαστούν άμεσα. Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, μετά από μία τόσο μεγάλη φωτιά όπως αυτή στην Εύβοια, ακολουθεί αλυσίδα γεγονότων που έπεται ανεξάρτητα από την φωτιά που έκαψε το δάσος.
Σχόλιο: 
Τι αντιπλημμυρικά έργα έγιναν στο καμένο δάσος του Κάβου μετά την φωτιά του 2016;
Μήπως η μη πραγματοποίηση των έργων είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του δρόμου, με τις όποιες συνέπειες;
Πόσο θα είναι τώρα το κόστος της αποκατάστασης και ποιος θα επιβαρυνθεί;
Ποιος φέρει την ευθύνη για την μη εκτέλεση των προβλεπομένων έργων;
Τι ενέργειες έγιναν από τους αρμόδιους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου