Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ

 Η παρακάτω μελέτη έχει διαβιβασθεί στην 
Τοπική Κοινότητα Κύμης.
(Λεπτομέρειες όπως αριθμός και χώρος ανάπτυξης ομπρελών, ντουζιέρες κλπ
 κατά κρίση υπευθύνων).
   
Οι  ακτές λουομένων στην περιοχή ευθύνης της Τοπικής Κοινότητας Κύμης είναι :
·                  «Καλόγηρος»
·                  «Λένοση»
·                  «Σουτσίνι»   
·                  « Παραλία Αγίου Γεωργίου»
·                  «Λιμανάκι»
·                  «Νέο Λιμανάκι»
·                  Οικισμός Χιλής

     Οι παραπάνω ακτές εξυπηρετούν τους
·                    Κατοίκους του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου 
·                    Κατοίκους γειτονικών Δήμων
·                    Παραθεριστές




Για την εξυπηρέτηση των παραπάνω και την καλή λειτουργία των ακτών, απαιτούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
·                        Δρομολόγια πρόσβασης και χώροι στάθμευσης.
·                        Ευκολίες παραμονής ( Ντουζ, Σκιάδια, καμπίνες)
·                        Προσφορά αναψυκτικών, ποτών, παγωτών κ.α.(Κυλικείο)
·                        Χώροι και είδη άθλησης – διαγωνισμοί. 
·                        Ειδικές Εκδηλώσεις.

    Δρομολόγια πρόσβασης και χώροι στάθμευσης.

Ο βασικός δρόμος από Κύμη προς Κάβο, ακτές Λένοση, Καλόγηρος και Σουτσίνι, απαιτεί συντήρηση και αποκατάσταση από λακούβες και καθαρισμό των πλευρών από την βλάστηση με ειδικά μηχανήματα  (καταστροφέα  και προωθητή ).
Στην παρούσα χρονική έχουν παρουσιασθεί σοβαρά προβλήματα συνέπεια κατολισθήσεων και απαιτείται άμεση ενέργεια.       
1.  Καλόγηρος.
Υπάρχει μικρού μήκους δρόμος και χώρος στάθμευσης από τον βασικό δρόμο Κύμη-Κάβος-Σουτσίνι.
Απαιτείται διάνοιξη του δρόμου μέχρι την θάλασσα και διευθέτηση του χώρου στάθμευσης.
2.  Λένοση.
Υπάρχει   κάθοδος από τον βασικό δρόμο Κύμη – Κάβος – Σουτσίνι μέχρι σχεδόν την θάλασσα. Από ένα σημείο και μετά, λόγω κατασκευής μάνδρας και άλλων οικοδομικών εργασιών, ο μισός δρόμος είναι σχεδόν κατεστραμμένος.
. Απαιτείται βελτίωση  του δρόμου και αποκατάσταση μέχρι την θάλασσα.
3.  Σουτσίνι.
Εξυπηρετείται από δύο δρομολόγια, το παραθαλάσσιο από Παραλία και το ορεινό, από Κύμη, Μισόκαμπο και Κάβο  .
    Παραθαλάσσιο Δρομολόγιο : Απαιτείται συντήρηση σε ορισμένα σημεία λόγω φθορών από την θάλασσα στο διάστημα από Άγιο Γεώργιο έως Σουτσίνι. Επίσης ο χώρος στάθμευσης χρειάζεται στρώσιμο με υλικό κατάλληλο  όσο το δυνατόν ενωρίτερα ώστε να εδραιωθεί με το έδαφος.
    Ορεινό Δρομολόγιο : Είναι ανάγκη να γίνει έργο, όπως και παραπάνω αναφέρεται και να πραγματοποιηθούν και εργασίες στο χώρο στάθμευσης.  
   Επίσης λόγω της συνεχούς αύξησης των κατοίκων που διαμένουν στις περιοχές από όπου διέρχεται το δρομολόγιο, αυξάνονται και οι επισκέπτες της ακτής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται εκρηκτικά και η ανάγκη χώρου στάθμευσης με προοπτική.
4.                  Ακτή Αγίου Γεωργίου Παραλίας, Λιμανάκι και Νέο Λιμανάκι.
Ευρίσκονται επί κυρίων δρομολογίων και δεν απαιτούνται ιδιαίτερες εργασίες, πλην του χώρου στάθμευσης στο Νέο Λιμανάκι, όπου απαιτείται γενική διευθέτηση και αν είναι δυνατόν επίστρωση με κάποιο υλικό, αλλά και βελτίωση του σημείου εισόδου, ώστε να μην έχουν πρόβλημα εισόδου ή εξόδου χαμηλά οχήματα.

Ευκολίες παραμονής

Η παραμονή απαιτεί :
·        χώρο στάθμευσης των οχημάτων .
·          χώρο αναμονής των μετακινουμένων με μαζικά μέσα μεταφοράς ή ταξί,
·        τηλέφωνο,
·        λουτήρες (ντουζ),
·        καμπίνες,
·        ομπρέλες και ξαπλώστρες,
·        χώρους άθλησης ,
·        κυλικείο για προσφορά ποτών, παγωτών, κλπ.  
·          Ιατρό  ή έστω νοσηλευτή με ανάλογες γνώσεις ακτής και φαρμακευτικό υλικό, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί και ως ναυαγοσώστης.
    Χώρο στάθμευσης   οχημάτων :
Όπως προαναφέρθηκε η ανάγκη ύπαρξης χώρων στάθμευσης και στα   σημεία προσέγγισης των ακτων είναι απαραίτητη.
Από το παραθαλάσσιο δρομολόγιο προς Σουτσίνι, Άγιο Γεώργιο, Λιμανάκι και Νέο Λιμανάκι,οι υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης   οχημάτων καλύπτουν τις ανάγκες από πλευράς μεγέθους, έστω και εάν κάποιες ελάχιστες ημέρες περί τον 15αύγουστο υπάρχει σχετικό πρόβλημα.
Πρέπει όμως να υποστηριχθεί με στέγαστρο αναμονής με κάθισμα, τηλέφωνο, αφοδευτήριο, κάδο απορριμμάτων και λουτήρα (ντουζ), με χαμηλή βρύση για τα πόδια.
    Από το ορεινό δρομολόγιο προς Λένοση    και Σουτσίνι δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης   οχημάτων και θα πρέπει, εάν αφού εξετασθεί το θέμα και δεν εξευρεθεί άλλη λύση, να διευθετηθούν τα δρομολόγια στο τέλος τους, ώστε να υπάρχει ασφαλής κατά το δυνατόν στάθμευσης οχημάτων.  Στο Σουτσίνι πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν προ ετών.
    Τηλέφωνο : Είναι αναγκαία και δυνατή η ύπαρξη καρτοτηλεφώνου, το οποίο και θα απομακρύνεται, αν είναι ανάγκη, την νεκρά περίοδο, στον παραθαλάσσιο  χώρο στάθμευσης  στο στέγαστρο αναμονής.
    Λουτήρες (ντουζ) : Είναι αναγκαία η ύπαρξή τους σε όλες τις ακτές. Απαιτείται σίγουρα μία βρύση για τα πόδια στο χώρο αναμονής με διαφυγή στη θάλασσα και σίγουρα απαιτείται σταθερός έλεγχος καλής λειτουργίας του όλου δικτύου.
    Καμπίνες : Να υπάρχουν σε όλες τις ακτές και πρέπει να βελτιωθούν ως προς το δάπεδο και να αυξηθούν ως προς τον αριθμό.
    Σκιάδια, Ομπρέλες & ξαπλώστρες : Αλλάζουν την ποιοτική εικόνα του χώρου και θα πρέπει να διατίθενται με μικρό κόστος και όχι δωρεάν.
    Χώροι άθλησης : Οι δημιουργούμενοι τα προηγούμενα χρόνια καλύπτουν της υπάρχουσες ανάγκες, στο Σουτσίνι και πρέπει να κατασκευασθούν και στο Λιμανάκι και στο Νέο Λιμανάκι.
    Κυλικείο : Είναι αναγκαίο για τις ακτές Σουτσίνι, Λιμανάκι και Νέο Λιμανάκι και πρέπει από πλευράς διαγωνισμού να συνδεθούν και μεταξύ τους. Είναι αξιολογούμενο πολιτιστικό σημείο και πρέπει να τύχει προσεκτικής ανάθεσης και αυστηρής επίβλεψης
    Ιατρός, Νοσοκόμος, Ναυαγοσώστης : Δεν υπήρξε ποτέ και ποτέ δεν αντιμετωπίσθηκε ούτε στοιχειωδώς. Θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένα ασφαλές φαρμακείο στις βασικές ακτές, Σουτσίνι, Λιμανάκι και Νέο Λιμανάκι και κάποια παρουσία σε συνεργασία με το νοσοκομείο και τα φαρμακεία της περιοχής που εξυπηρετεί η ακτή και βασικά με τις σχετικές υπηρεσίες του Δήμου (Βοήθεια στο σπίτι κλπ).  
   
Προσφορά αναψυκτικών, ποτών, παγωτών κ.α.(Κυλικείο)

Θα πρέπει να υπάρχουν κυλικεία ή κινητές καντίνες στις βασικές ακτές Σουτσίνι, Λιμανάκι και Νέο Λιμανάκι συνδεδεμένες ή όχι μεταξύ τους
    Τα προηγούμενα χρόνια κυλικείο υπήρχε μόνο στο Σουτσίνι και οι μη αμφισβητούμενες παρατηρήσεις   αναφέρονται στα παρακάτω θέματα :

    Χρόνος και Ώρες λειτουργίας.
    Προτείνεται έναρξη λειτουργίας από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου και ανάλογα των καιρικών συνθηκών.
    Μέχρι σήμερα το κυλικείο λειτούργησε με διάφορες συνθέσεις, μέχρι και από πολυμελή οικογένεια (ήταν η καλύτερη περίοδος του κυλικείου) και πάντα υπάρχουν παράπονα για όλα τα θέματα που καλύπτει.
    Λύση θα έδινε μία σύνθεση τριμελής  την περίοδο αιχμής με εναλλασσόμενο ωράριο, δηλαδή 09.00-15.00, 11.00-17.00 και14.00-20.00, με εξάωρη καθημερινή εργασία μέσα στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι υποχρεώσεις λειτουργίας καθαριότητας και διαρρύθμισης υλικών.
    Καθαριότητα χώρων – Διευθέτηση υλικών και αποθεμάτων.
    Η εικόνα που υπήρχε μέχρι τώρα στο υπάρχον κυλικείο στο Σουτσίνι, ήταν άθλια και  ο χώρος δεν θα είχε ποτέ επιθεωρηθεί από υγειονομική υπηρεσία. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα παρακάτω :
·      Εμφάνιση προσωπικού (Από προσφορές απλά ομοιόμορφα μπλουζάκια- σορτς, καθαριότητα, αθλητικά υποδήματα και όχι παντόφλες).
·      Χώρος αποθήκευσης και συντήρησης υλικών και αποθεμάτων (Ψυγεία, ντουλάπια, ράφια).
·      Εργαλεία και σκεύη (πιάτα, ποτήρια, και γενικά αγγεία εστιάσεως, διάφορα σκεύη βοηθητικά και λοιπά υλικά).
·      Υλικά καθαριότητας.
    Παρεχόμενα αγαθά.
     Τα παρεχόμενα υλικά θα πρέπει να είναι τυποποιημένα σε συσκευασία και με ενδείξεις εξωτερικές. Βασικά θα πρέπει να υπάρχουν :
·                              Νερό
·                              Παγωτά
·      Οινοπνευματώδη ποτά σε μπουκάλι και σε μικρές συσκευασίες, όπου είναι δυνατόν (μπύρες, κρασιά, ούζο κ.α).
·      Πρόχειρο φαγητό, τυριά σε μικρές τυποποιημένες συσκευασίες, που θα μπορούν να προετοιμασθούν για παράθεση σε φούρνο μικροκυμάτων.
              Δεν θα πρέπει να υπάρχουν προϊόντα σοκολάτας και διάφορες κρέμες που εύκολα αλλοιώνονται.
    Εξοπλισμός.
    Θα πρέπει να υπάρχουν γκαζάκι - μίξερ για καφέ, φούρνος μικροκυμάτων και μοτέρ παραγωγής ρεύματος, για περίπτωση διακοπής.
    Υποχρεώσεις προσωπικού.
·      Συμπεριφορά. Και μέχρι σήμερα δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα, πλην της εφαρμογής των ωρών λειτουργίας και βασικά η πρωινή έναρξη λειτουργίας .
·      Πιστή εφαρμογή ωραρίου.  
·      Εμφάνιση. Είναι αναγκαία η ομοιόμορφη εμφάνιση του προσωπικού, ώστε να ξεχωρίζουν .Ιδιαίτερη προσοχή στην υπόδηση.
·      Καθαριότητα χώρου γενικά. Θα πρέπει κάθε βράδυ μετά την 19.00 ώρα να γίνεται καθαριότητα κυλικείου, εξωτερικού χώρου και συνολικά όλης της ακτής. 

Χώροι άθλησης – διαγωνισμοί. 

Η ύπαρξη χώρων άθλησης είναι αναγκαία στις βασικές ακτές Σουτσίνι, Λιμανάκι και Νέο Λιμανάκι, σε καθοριζόμενους χώρους, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και σε άλλα σημεία της ακτής για μη διαγωνιζόμενους.
Θα πρέπει να οργανωθούν αγώνες, μετά από προκήρυξη και υποστήριξη  από διάφορους φορείς και εκτός της «πετόσφαιρας επί της ακτής», ρακέτας, κολύμβησης σε απόσταση π.χ. Κάβος – Σουτσίνι, την ημέρα εορτασμού της Αγίας Μαρίνας, ή τον 15Αύγουστο, ώστε να γίνουν θεσμός.

Ειδικές Εκδηλώσεις.

              Να προγραμματίζονται ειδικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, μουσικές βραδιές κ.α. τις βραδιές πανσελήνου ή άλλες εορταστικές ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου