Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

50 Χρόνια 1974-2024

    

  27 Ιουλίου 1974 ημέρα ορκωμοσίας της τάξεως 1974

 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.


Ήμουν και εγώ εκεί

Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Πέρασαν 50 χρόνια!

Τιμή και Μνήμη σε αυτούς που δεν είναι μαζί μας.


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Θέματα για Συνεδρίαση Συμβουλίου

 


        Με το παρακάτω έγγραφο υποβάλουμε θέματα για την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ. Κ. Κύμης και προκειμένου τεθούν στα θέματα ημερήσιας διάταξης.

  Κύριε Πρόεδρε,

1.               Υποβάλλω τα παρακάτω θέματα για να τεθούν στα θέματα ημερησίας διάταξης κατά την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ. Κ. Κύμης.

α. Μονοδρόμηση Οδών

                    (1). Επικαιροποίηση και συζήτηση για έγκριση της απόφασης 25/2020 της Δ.Κ.Κύμης για την μονοδρόμηση της οδού Μουρκουτά στην Κύμη.                                                             (2). Επί της αποφάσεως είχε τοποθετηθεί θετικά και το Α.Τ. Κύμης και η απόφαση είχε υποβληθεί στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, αλλά ποτέ δεν εξετάσθηκε.                          

                                  β. Επικαιροποίηση της αλληλογραφίας για την παραχώρηση του ακινήτου « ΓΕΩΡΓΙΚΟΠΟΥΛΟΥ» εντός της κεντρικής πλατείας της Κύμης.

          2.        Προτείνω ως εισηγητή και για τα δύο θέματα τον υποφαινόμενο Σύμβουλο κ. Μαργέλη Άγγελή.

          3.       Παρακαλώ για την έγκριση των θεμάτων και την συμπερίληψή τους στην ημερησία διάταξη της επόμενης συνεδρίασή

                                                                                                                                          .          

                                

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

ΔΕΥΑΚΑ - Λογαριασμοί, Ποσότητα και Ποιότητα Νερού/

       

         Είναι η εποχή που οι Δημότες διαμαρτύρονται για την ποσότητα του νερού στην Κύμη και όχι μόνο. Εάν αναρτηθεί κάποιο δυσάρεστο σχόλιο χαρακτηρίζεται ο σχολιαστής ότι εκθέτει την Κύμη. Βέβαια δεν εκθέτει την Κύμη  αλλά τους αρμόδιους φορείς που διοικούν την υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου.

       Αλλά δεν χρειάζονται αναρτήσεις με δυσμενή σχόλια  ώστε να εκτεθούν,  γιατί  φροντίζουν μόνοι τους για αυτό. Τα έκαναν μπάχαλο με τους λογαριασμούς, δεν ενημερώνουν τους Δημότες για το τι θα γίνει και πάνω στον  καύσωνα κόβουν το νερό ημέρα Παρασκευή από οφειλέτες, ώστε όποια επανασύνδεση να γίνει την Δευτέρα, λόγω γραφειοκρατίας 
        Άσε που κάθε απόγευμα, στο κέντρο της Κύμης λόγω πτώσεις της πίεσης , αν δεν είναι το σπίτι σου ισόγειο και δεν έχεις πιεστικό δεν έχεις νερό.
        Και από ποιότητα; Στο κεφάλαιο ΔΕΥΑΚΑ του Δήμου, η τελευταία ανάρτηση ελέγχου της ποιότητας του νερού  είναι στις 13 Ιουνίου 2023! Δεν έγινε ξανά έλεγχος; Και αν έγινε γιατί δεν έχει αναρτηθεί;
        Πολλοί Δημότες παίρνουμε νερό από την πηγή του Χωνευτικού. Πότε έγινε έλεγχος της ποιότητας του νερού; Η απάντηση  ότι είναι εκτός δικτύου και δεν μπορεί να επέμβει η αρμόδια υπηρεσία δεν είναι αποδεκτή.
        Σε ποιον να απευθυνθούμε; Στον χωρικό Αντιδήμαρχο ή στον Αντιδήμαρχο που ο Δήμος έχει ορίσει ως επιβλέποντα της ΔΕΥΑΚΑ στην Δ.Ε. Κύμης (κομψά το γράφω);

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Έκθεση Τοπικών Προϊόντων Κύμης

        


         Μετά τις εκλογές του 2010 και  για την περίοδο 2011-2014, με εκλεγμένο Δήμαρχο  Κύμης - Αλιβερίου του Δ. Θωμά και Προέδρου της Δ.Κ. Κύμης Α. Μαργέλη, μετά την παραχώρηση της Προεδρίας από τον αείμνηστο Σ. Σιδεράκη,  προσπαθούσαμε να βρούμε εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν θεσμός για την Κύμη, λαμβάνοντας υπόψη ότι πλέον  η Κύμη δεν ήταν έδρα Δήμου , αλλά έδρα Δημοτικής Κοινότητας.

        Το 2014 είμαστε σε θέση να υποβάλουμε προτάσεις με βάση τους επιτόπιους πόρους της Κύμης και γενικά της περιοχής. Στην απόφασή μας αυτή συνέβαλε και η επίσκεψη της τότε Αντιδημάρχου κ. Μπάτσα Αρετής , η οποία είχε επισκεφθεί την Γαλλία το 2014, για μια ανάλογη έκθεση τοπικών προϊόντων και μάλιστα σύκου.

        Η πρότασή μας που περιλάμβανε την Έκθεση Τοπικών Προϊόντων το καλοκαίρι και Έκθεση παραγώγων σύκου το φθινόπωρο , ποτέ δεν κατατέθηκε επίσημα στο Συμβούλιο της Δ.Κ. Κύμης για να ληφθεί επίσημα απόφαση, λόγω των εκλογών και την απώλεια αυτών από τους Νέους Ορίζοντες. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι το 2019 το θέμα έμεινε "εν υπνώσει". 

        Το 2019 όταν μετά τις εκλογές και την αλλαγή του Νόμου οι Ν. Ορίζοντες ανέλαβαν την Δ.Κ. Κύμης   για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού του 2020, μεταξύ των άλλων συμπεριλήφθηκε και η "Έκθεση Τοπικών Προϊόντων" , η οποία με την βοήθεια και την εμπειρία της κ. Μπάτσα, στέφθηκε με επιτυχία και έγινε θεσμός. Έκτοτε επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο με σημαντική επιτυχία και σαν μια περίοδο όπου η έκθεση έλκει επισκέπτες στην Κύμη. Από την αρχή βασικός χειριστής της έκθεσης, εκ μέρους της Δ.Κ. Κύμης ήταν η Σύμβουλος κ. Κ. Κουτέλου με βοηθό την Σύμβουλο κ. Ν. Γαλάνη, ακόμα και μετά την διαγραφή της κ. Κουτέλου από τους Ν. Ορίζοντες, αλλά με την υποστήριξη των τότε Αντιδημάρχων, οι οποίοι για δικούς τους λόγους την υποστήριξαν.

        Παραθέτω τον πρώτο κατάλογο εκθετών για ιστορικούς λόγους.

        Μακάρι να υλοποιηθεί και η πρόταση για "΄Έκθεση Παραγώγων " τοπικών προϊόντων το φθινόπωρο όπως σύκου , κερασιού,  μελιού κλπ.

        Εύχομαι να συνεχισθεί η "Έκθεση Τοπικών Προϊόντων" και όπως "Η Ανάβαση Κύμης" να γίνει θεσμός.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δ.Κ.Κύμης - 12.07.2024

     



    Συνεδρίασε το Συμβούλιου της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης, διά ζώσης την Παρασκευή 12/07/2024 και ώρα19:00. στο χώρο συνεδριάσεων του Δημοτικού καταστήματος Κύμης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Αντ. Ρούσος και όλα τα μέλη του Συμβουλίου. Ο Σύμβουλος κ. Τζαβάρας αποχώρησε πριν την λήξη της συνεδρίασης ,λόγω άλλων υποχρεώσεων , χωρίς η αποχώρησή του να επηρεάζει την απαρτία. Παρευρεθήκαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Πάφρας και Φαληρέας καθώς και ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Θεοδώρου.

Προ των θεμάτων της ημερησίας διάταξης συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

Από τον Σύμβουλο κ. Μαργέλη:

1. Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και οι κανονισμοί. Η απάντηση του Αντιδημάρχου ότι αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη χωρίς να έχει πάρει την έγκριση του Δήμου, δεν είναι ικανοποιητική και επι πλέον καταργεί το Συμβούλιο και τον Δήμο.

2. Πρέπει να τηρείται η αναλογικότητα στην συγκρότηση των επιτροπών. Στην Δημοτική Επιτροπή του Δήμου που αντικατέστησε την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την Οικονομική Επιτροπή και την Εκτελεστική Επιτροπή δεν συμμετέχει από την Συμπολίτευση , ούτε καν αναπληρωματικός από την Δ.Ε. Κύμης. Επίσης στον ορισμό για την επίβλεψη των έργων της ΔΕΥΑΚΑ στην Δ.Ε. Κύμης τοποθετήθηκε Αντιδήμαρχος από άλλη Δ.Ε. Στην Επιτροπή για τα πολιτιστικά του Δήμου, αφού η αρμόδια Αντιδήμαρχος είναι από την Δ.Ε. Ταμυναίων, θα έπρεπε ο Πρόεδρος να είναι από την Δ.Ε. Κύμης.

3. Περί του προγράμματος ασφαλτοστρώσεων: Το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων εντός και εκτός Κύμης προβλέπει έργα που εκκρεμούν από το 2019, Λάκκα 1 & 2 και λοιπά. Δεν δόθηκε καμία ικανοποιητική απάντηση.

4. Περί της αγροτικής οδοποιίας: Ο χορικός Αντιδήμαρχος κ. Πάφρας δήλωσε ικανοποιημένος από την εφαρμογή του προγράμματος , αλλά δεν ξέρω πόσο η Δημότες συμφωνούν μαζί του.

5. Περί Αποφάσεων Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι μέχρι τέλος του μηνός θα δοθούν στους Συμβούλους όλες οι αποφάσεις.

Από τον Σύμβουλο κ. Πύθουλα:

Αναφέρθηκε στο θέμα της καλλίτερης συνεργασίας μεταξύ των αιρετών :

Η πρότασή του έγινε δεκτή.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα της ημερησίας διάταξης και λήφθηκαν οι αντίστοιχες αποφάσεις: 

1. Πρόταση για αίτημα αλλαγής όρων δόμησης κατόπιν αιτήσεως Δημοτών :

    Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε την αποδοχή της πρότασης των Δημοτών, ανάλογα με άλλες ανάλογες αποφάσεις αιτημάτων άλλων Δήμων και τη υποβολή στον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου.

    Το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου.

2. Λήψη απόφασης για αναβίωση του έθιμου του στιφάδου το 15αύγουστο.

Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε την αναβίωση του έθιμου, με όποια ερμηνεία του όρου, αλλά από το 2025, ώστε να προετοιμασθεί έγκαιρα. Μετά από μακρά και έντονη συζήτηση ο χορικός Αντιδήμαρχος κ. Πάφρας δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της υλοποίησης του έθιμου από το 2024 .

    Στο σημείο αυτό είχε αποχωρήσει ο Σύμβουλος κ. Τζαβάρας και η ψηφοφορία κατέληξε υπέρ της πρότασης του Προέδρου με διπλή την ψήφο του Προέδρου και με την διευκρίνηση, ότι αν ζητηθεί η βοήθεια της Κοινότητας θα την παρέχει.

3. Πρόταση Προέδρου για ανάκληση αρμοδιότητας μέλους και ανάθεση αρμοδιοτήτων στα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Κύμης.

     Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε τα παρακάτω: Η κ. Χαρτσά αρμόδια για ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚΑ, ο κ. Τζαβάρας Αγροτική Οδοποιία, ο κ. Πύθουλας Παραλία, Φαλάριο και Στέρνα και ο κ. Μαργέλης σύμβουλος γενικά του Προέδρου.

    Το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του Προέδρου.

    Το θέμα ¨της ανάκλησης αρμοδιότητας¨' δεν συζητήθηκε κατόπιν επέμβασης του Δημάρχου, για να εξετασθεί σε άλλη συνεδρίαση.

    Ο Αντιδήμαρχος κ. Φαληρέας ήταν σωστός , σαφής και σύντομος σε ότι αναφέρθηκε και ιδιαίτερα διευκρινιστικός. Ο κ. Θεοδώρου διευκρίνισε ότι δεν είχε καμία επέμβαση στις αρμοδιότητες του Προέδρου, ούτε αυτός ούτε άλλο μέλος της οικογενείας του λόγω οικογενειακής σχέσης.

    Είναι γεγονός ότι υπήρχε ένταση κατά την διάρκεια της συνεδρίασης λόγω προσωπικών διαφορών μεταξύ των συμμετεχόντων.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης.

 


Αντί Μνημόσυνου - Ιωάννης Βελισσαρίου 1861 – 12 / 7 / 1913




    Έλληνας αξιωματικός του Πεζικού, ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων. Θεωρείται ως μία από τις σπουδαιότερες στρατιωτικές φυσιογνωμίες της νεώτερης Ελλάδας. Ήταν γνωστός και με το προσωνύμιο «Μαύρος Καβαλλάρης», επειδή ίππευε ένα επιβλητικό μαύρο.
    Ο Ιωάννης Βελισσαρίου γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1861 στο Πλοέστι της Ρουμανίας, από Έλληνες γονείς που κατάγονταν από την Κύμη της Εύβοιας. Από νεαρή ηλικίας άρχισε να διαβάζει βιβλία για την Ελληνική Επανάσταση και να εμπνέεται από τα επαναστατικά θούρια του Ρήγα Φεραίου, ενώ είχε μια έμφυτη κλίση στη γλωσσομάθεια.
    Στα 16 του εγκαταλείπει τη Ρουμανία και φθάνει στην Αθήνα για να καταταγεί ως εθελοντής στον ελληνικό στρατό. Το όνειρό του να υπηρετήσει την πατρίδα παίρνει προσωρινά αναβολή, λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Τότε αναγκάζεται να καταφύγει στην Αίγυπτο, όπου ζει η αδελφή της μητέρας του. Σπουδάζει για μία τριετία στο Γαλλικό Κολλέγιο και το 1880 επιστρέφει στην Αθήνα, όπου γίνεται δεκτός ως εθελοντής στον ελληνικό στρατό.
    Μετά τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου υπηρεσίας εισέρχεται στη Σχολή Υπαξιωματικών και το 1887 αποφοιτά με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Μάχιμη εμπειρία αποκτά στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897. Ως διμοιρίτης σε ύψωμα στη διάβαση της Μελούνας πολεμά γενναία και δεν υποχωρεί, παρά μόνον όταν του στέλνουν γραπτή διαταγή κι ενώ οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει προ πολλού τις θέσεις τους.
    Στη μάχη της Δερβέν-Φούρκας (σημερινό Καλαμάκι Φθιώτιδας) στις 7 Μαΐου 1897 ως διμοιρίτης του 3ου Λόχου του 5ου Συντάγματος καλύπτει την υποχώρηση των ελληνικών τμημάτων. Ο Τούρκος διοικητής εγκλωβίζεται και δεν μπορεί να προχωρήσει, νομίζοντας ότι έχει να κάνει με μονάδα επιπέδου ταξιαρχίας. Ο Βελισσαρίου λαμβάνει τα εύσημα από τον διάδοχο Κωνσταντίνο και τον επόμενο χρόνο προάγεται σε υπολοχαγό και το 1905 σε λοχαγό.
    Στις εκλογές του 1899 θα είναι υποψήφιος βουλευτής Κύμης, αλλά θα ηττηθεί από τον λαϊκιστή αντίπαλό του, που ήταν αξιωματικός του Ιππικού. Το 1907 διορίζεται διοικητής της Αστυνομίας Σκοπέλου, ελλείψει αξιωματικών της Χωροφυλακής. Εκεί γνωρίζει τη σύζυγό του Χαρίκλεια, με την οποία αποκτά ένα γιο, ο οποίος θα πεθάνει σε ηλικία δύο ετών. Το 1909 συμμετέχει στο στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή, ενώ υπηρετεί ως φρούραρχος στο ομώνυμο στρατόπεδο.
    Με την έκρηξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ο ταγματάρχης, πλέον, Ιωάννης Βελισαρίου τοποθετείται διοικητής του 3ου Τάγματος του 4ου Συντάγματος Πεζικού. Στη Μάχη του Σαρανταπόρου (9 Οκτωβρίου 1912) προωθείται γρήγορα με το τάγμα του και βρίσκεται στα μετόπισθεν του εχθρού, σπέρνοντας τον πανικό και συμβάλλοντας στη γενική υποχώρηση των Οθωμανικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της μάχης ήλθε σε οξεία αντιπαράθεση με τον διοικητή του Συνταγματάρχη Παπακυριαζή, με τον οποίο είχε συγγενική σχέση και ζήτησε μετάθεση σε άλλη μάχιμη μονάδα.
    Το αίτημά του έγινε δεκτό από τον επιτελάρχη Βίκτωρα Δούσμανη και τοποθετήθηκε διοικητής του 9ου Τάγματος του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων της 6ης Μεραρχίας Πεζικού. Η μονάδα του μεταφέρθηκε στο μέτωπο της Ηπείρου και πήρε μέρος στην πολιορκία των Ιωαννίνων. Στις 7 Ιανουαρίου 1913 ο ελληνικός στρατός επιτέθηκε κατά των οθωμανικών οχυρώσεων στο Μπιζάνι, που δεσπόζει της πόλης των Ιωαννίνων. Αν έπεφτε το Μπιζάνι, αυτόματα τα Γιάννινα θα περιέρχονταν στην ελληνική πλευρά.
    Ο Βελισσαρίου προέλασε με το τάγμα του κι αφού υπερκέρασε το Μπιζάνι βρέθηκε να απειλεί τα Ιωάννινα. Για κακή του τύχη, ένα βόλι τον πέτυχε στο πόδι. Αυτός, όμως, συνέχισε απτόητος, αλλά η αιμάσσουσα πληγή του γρήγορα τον κατέβαλε. Όπως έγραψε στα απομνημονεύματά του ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, που ήταν επιτελής στην 6η Μεραρχία, αν δεν τραυματιζόταν ο Βελισαρίου και συνέχιζε την καταδίωξη θα έπεφταν τα οχυρά του Μπιζανίου και θα καταλάμβανε την πόλη των Ιωανίνων κατά την επίθεση της 7ης Ιανουαρίου 1913.
    Ένα μήνα αργότερα άρχισε η δεύτερη επίθεση κατά των Ιωαννίνων από τον ελληνικό στρατό. Στις 19 Φεβρουαρίου 1913 τα ευζωνικά τάγματα των Βελισσαρίου και του Γεωργίου Ιατρίδη διείσδυσαν γρήγορα από τα βόρεια και κατόρθωσαν να αποκόψουν τη μοναδική οδό διαφυγής των εχθρικών δυνάμεων και να καταλάβουν το χωρίο Άγιος Ιωάννης, μεταξύ Μπιζανίου και Ιωαννίνων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Οθωμανική διοίκηση των Ιωαννίνων να μη μπορεί να επικοινωνεί με τους ταμπουρωμένους στα οχυρά του Μπιζανίου μαχητές, προκαλώντας μεγάλο πανικό στους αμυνόμενους.
    Γύρω στις 11 το βράδυ ο Βελισσαρίου διέκρινε δύο μεγάλους φανούς και μια ομάδα ανθρώπων να τους ακολουθεί. Ήταν ο επίσκοπος Δωδώνης μαζί με δύο Τούρκους αξιωματικούς, που μετέφεραν την επιστολή παραδόσεως της πόλης του Εσάτ Πασά προς την ελληνική πλευρά. Ο Βελισσαρίου συνόδευσε προσωπικά την τουρκική αντιπροσωπεία στο ελληνικό στρατηγείο. Ο στρατηλάτης Διάδοχος Κωνσταντίνος τον ασπάσθηκε και του είπε: «Βελισσαρίου, είσαι άξιος ραπίσματος, αλλά και φιλήματος. Εγώ αρκούμαι εις το φίλημα». Έκτοτε, ο Βελισσαρίου έγινε θρύλος.
    Ο Ιωάννης Βελισσαρίου πήρε μέρος και στις πολεμικές επιχειρήσεις του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Πολέμησε τους Βουλγάρους στη Μάχη του Κιλκίς-Λαχανά (19 Ιουνίου 1913), όπου κατέλαβε εξ εφόδου ένα κρίσιμο λόφο για την έκβαση της μάχης. Συνέχισε να καταδιώκει τους Βουλγάρους μέχρις ότου με τη μονάδα του βρέθηκε στα στενά της Κρέσνας στις 7 Ιουλίου 1913. Τις επόμενες μέρες ο ελληνικός στρατός συνέχισε την προέλασή του μέσα στο βουλγαρικό έδαφος. Στην περιοχή της Άνω Τζουμαγιάς (σημερινό Μπλαγκόεβγκραντ) συνήφθησαν μερικές από τις φονικότερες μάχες, αφού οι Βούλγαροι αγωνίστηκαν «υπέρ βωμών και εστιών».

    Ο Βελισσαρίου με τους ευζώνους του μάχεται στο ύψωμα 1378, που συχνά αλλάζει χέρια. Σε ευθεία γραμμή απέχει 20 χιλιόμετρα από τη Σόφια. Οι απώλειες και για τους δύο εμπόλεμους είναι τρομακτικές. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες τη θεωρούν ως την πιο σκληρή και αιματηρή μάχη των Βαλκανικών Πολέμων. Στις 12 Ιουλίου 1913, ο Βελισαρίου μάχεται όρθιος, προσπαθώντας να εμψυχώσει τους στρατιώτες του.
    Στην πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης (και αφού προηγουμένως είχε πολεμήσει με πέτρες και βράχους τους Βουλγάρους, λόγω έλλειψης πυρομαχικ σύζυγό του Χαρίκλεια έγραφε τα εξής: «Χαιρετίζω τον Ήρωα των Ηρώων».ών) ο Βελισσαρίου σηκώθηκε όρθιος και κραδαίνοντας το περίστροφό του  φώναξε ώστε να ακουστεί από όλους: «Όποιος θέλει την νίκη ή αλλιώς τον θάνατο ας με ακολουθήσει» και πρώτος άρχισε να τρέχει προς τον εχθρό. Πίσω του, συνεπαρμένοι από τον ηρωισμό του διοικητή τους, όρμησαν οι εύζωνοί του. Το θεριστικό πυρ των εχθρικών πολυβόλων προκάλεσε μεγάλες απώλειες στο τάγμα, το οποίο όμως συνέχιζε να πολεμά.
Μια βουλγαρική οβίδα τον ρίχνει κάτω σοβαρά τραυματία. Μετά από λίγη ώρα, ο ηρωικός ταγματάρχης Ιωάννης Βελισαρίου αφήνει την τελευταία του πνοή με τη φράση «Στη Σόφια»!
    Όταν ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος πληροφορήθηκε το θάνατό του λέγεται ότι είπε: «Ήταν επόμενο. Τέτοιοι ήρωες δε ζουν πολύ»

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Περί Λογαριασμών ΔΕΥΑΚΑ

        


         Παραδόθηκαν για διανομή στα ΕΛΤΑ οι λογαριασμοί της  ΔΕΥΑΚΑ  για διανομή, μετά από αρκετό καιρό, λόγω προβλήματος υγείας του υπαλλήλου που κατέγραφε την κατανάλωση με ημερομηνία έκδοσης 13.06.2024, για το 3ο τετράμηνο του 2023 και 1ο τετράμηνο του 2024 και χαρακτηρίζει ως κακοπληρωτή τον Δημότη για το 3ο τετράμηνο του 2023, γιατί αν και δεν εκδόθηκε λογαριασμός χαρακτηρίζεται ως οφειλέτης.

        Στο χρονικό διάστημα αυτό η ΔΕΥΑΚΑ με την εύλογη δικαιολογία ότι δεν γνώριζε κανείς άλλος την θέση των "ρολογιών", δεν ανέθεσε σε άλλον υπάλληλο να πάρει τα στοιχεία από τους μετρητές, αλλά ούτε εξέδωσε με βάση την περσινή κατανάλωση, λογαριασμούς ανά τετράμηνο "έναντι".  


        Η κατανάλωση χρεώνεται στους πελάτες της Δ.Κ. Κύμης με την παρακάτω κλίμακα:

          0 - 020 κυβικά  020 με τιμή 0, 00 και αξία ως πάγιο 20,00 ευρώ 

        21 - 060              040               0,21                               08,40

        61 - 100              040               0,32                               12,80

      101 - 150              050               0,56                               28,00

      151 - 200              042               0,84                               35,28

        Με την έκδοση ενός λογαριασμού συνολικά και για τα δύο τετράμηνα, δλδ 3/2023 και 1/2024 χρεώνεται το σύνολο της κατανάλωσης, με μεγαλύτερη κλίμακα, μεγαλύτερο τέλος αποχέτευσης και  μεγαλύτερο ΦΠΑ.

        Πιστεύω ότι πρέπει να ακυρωθούν όλοι οι λογαριασμοί, να εκδοθούν ανά τετράμηνο νέοι με βάση την περσυνές καταναλώσεις και να εκδοθεί ένας το 3ο τετράμηνο του 2024 ως "εκκαθαριστικός". 

        Και γεννάται και το ερώτημα: Εάν ένας λογαριασμός υπερβαίνει το όριο που έχει καθιερώσει η ΔΕΥΑΚΑ για να διακόπτει την παροχή, θα την διακόπτει;

        Επί πλέον να επαναλάβουμε το αίτημα, που χρόνια τώρα υποβάλλουμε,  για την τοποθέτηση δύο (2) μονίμων υπαλλήλων ειδικότητας υδραυλικών, ενός δεύτερου μονίμου υπαλλήλου για την καταμέτρηση της κατανάλωσης και ενός διοικητικού για το γραφείο της ΔΕΥΑΚΑ στην Κύμη. 

        


Διακοπή κυκλοφορίας του κεντρικού δρόμου.

       

         Κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ.Κ. Κύμης της 28 Ιουνίου 2024, το συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Προέδρου κ. Αντ. Ρούσσου για το κλείσιμο του κεντρικού δρόμου της πλατείας της Κύμης, όπως αναφέρεται στο υπ΄αριθμό 2 θέμα της ημερησίας διάταξης, και αναγράφεται στην πρόσκληση της Συνεδρίασης,

      Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε την εισήγηση του Προέδρου, προκειμένου η απόφαση να υποβληθεί στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου για έγκριση, λαμβανομένου υπόψη ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα.  

 2. Λήψη απόφασης για κλείσιμο του κεντρικού δρόμου της πλατείας Κύμης από 10/07 έως 25/08/2024 και για τις ώρες από 09:00 μ.μ έως 12:00 μ.μ. 

     Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την ανάγκη τοποθέτησης ρυθμιστικών πινακίδων κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία με βάση το θέμα και εισηγήθηκε την υποβολή αιτήματος προς τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

        Το συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση του Προέδρου.