Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν ότι υπάρχουν Κουμιώτες ήρωες του 1821 καταγεγραμμένοι σε επίσημα αρχεία του κράτους και με πιστοποιητικά πολεμικής δράσης . Σίγουρα υπήρξαν πολλοί περισσότεροι που δεν τους κατέγραψαν, έτσι δεν θα μείνουν στις σελίδες της ιστορίας αλλά θα βρίσκονται πάντα στην καρδία μας. Κάποια ονόματα μας είναι πολύ γνωστά, είναι ονόματα που συναντάμε ακόμα στην Κύμη.
1. Αστέρης Σταμάτιος (ΔελήΣταμάτης), Υπουργείο Ναυτικών, ιδιοκτήτης Πλοίου με 8 τηλεβόλα.
2. Αγαγιώτης ή Θυσέλος Γεώργιος του Εμμ. Ανθυπολοχαγός αριθμός μητρώου 3132.
3. Αλιμπάνης Κων/νος, υπαξιωματικός Β΄τάξεως Α.Μ.4245.
4. Γιώργενας Παναγιώτης, Ανθυπολοχαγός Ιατροχειρούργος, Α.Μ. 2504.
5. Δερβένης ή Χατζής Αθανάσιος, στρατιώτης Α.Μ. 13829.
6. Δεληγιώργης Χρήστος, στρατιώτης Α.Μ.8422.
7. Κατσιγιάννης ή Κατσιμάνης Βασίλειος, στρατιώτης Α.Μ. 13299.
8. Καλομοίρης Θεόδωρος, στρατιώτης Α.Μ.13306.
9. Καρλής Σπύρος, στρατιώτης Α.Μ.8590.
10. Καρυστινός Δημήτριος, στρατιώτης Α.Μ.8254
11. Κονδύλης ή Σμαραγδίνης Βελισσάριος, Υπαξιωμάτικος Β΄τάξεως (Μπουλουκτσής, επικεφαλής 30 -50 στρατιωτών) Α.Μ. 4350.
12. Καρτελίας Ιωάννης, από τον Οξύλιθο, Μπουλουκτσής.
13. Κάραλης ή Μπαρκώφ ή Μπαρκας Χριστόδουλος, πολιτικός Μέλος της Φιλικής Εταιρείας με το Βαθμό του Ιερέως.
14. Μήτρου Δημήτριος, πλοίαρχος μέγάλου πλοίου με τηλεβόλα, βυθίστηκε στην Σμύρνη.
15. Μικράκης Ιωάννης, στρατιώτης Α.Μ. 8909.
16. Ματόπουλος Αθανάσιος, στρατιώτης Α.Μ.8877.
17. Νικολάου Γεώργιος, γραμμένος στον κατάλογο οικονομικών εισφερόντων με αριθμό 190, Αξιωματικός Β΄ Τάξεως
18. Οικονομίδης Ιωάννης, Υπαξ. Β' Α.Μ.13459.
19. Ποταμιώτης Κωνσταντής, στρατιώτης Α.Μ.13875.
20. Πέπας Ιωάννης, στρατιώτης Α.Μ.13995.
21. Πιτερός Χρήστος, στρατιώτης Α.Μ.9113.
22. Παπανικολάου Ιωάννης, στρατιώτης Α.Μ. 9023. Πολέμησε στις μάχες, Βρυσάκια, Καρύστου, Βατισίου, Κανάλας, Αλιβερίου, κ.α.
23. Παρθένιος Ιερομόναχος, ηγούμενος της μονής Σωτήρος Αξιωματικός Α.Μ. 2677.
24. Σανιός Ιωάννης, στρατιώτης Α.Μ.9118.
25. Σαπουντζής Κων/νος, στρατιώτης Α.Μ.9182.
26. Τσόνης Κώστας, Στρατιώτης Α.Μ.9189.
27. Τσαούσης ή Αιβαλιώτης Απόστολος, στρατιώτης Α.Μ.9319.
28. Μαντάς ή Χοντρογιάννης Σταμάτης, στρατιώτης Α.Μ.9049.
29. Χρυσάγης Κων/νος, στρατιώτης Α.Μ.9399.
30. Αστέρης Ιωάννης, Προύχοντας της Κύμης, συνελήφθη την παραμονή της Επανάστασης και τον αποκεφάλισαν οι Τούρκοι.
31. Αστέρης Κων/νος, έφορος τροφίμων και πολεμοφόδιων.
32. Βάχλας Γεώργιος, έφορος τροφίμων και πολεμοφόδιων.
33. Γιαννάκης της Ζαχαρούς, τον αποκεφάλισαν οι Τούρκοι.
34. Νικόλαος της Ζαχαρούς.
35. Γλωσώτης Δημήτριος, με το πλοίο του επιτηρούσε τις ακτές της Ευβοίας.
36. Γιαννάκης Νικόλαος, τον πήρε όμηρο ο Μουσελίνης στην Κάρυστο, γλύτωσε και πολέμησε με το καράβι του, έγινε έφορος Βολίων.
37. Γιαννάκης Γεώργιος, ηγέτης της Κύμης συμμετείχε σε πάρα πολλές μάχες.
38. Γιαννάκης Δημήτριος, αγωνίστηκε με το καράβι του κατά θάλασσα.
39. Γεωργίου Νικόλαος, αγωνίστηκε με το καράβι του κατά θάλασσα.
40. Ζαφειρίου Βασίλειος, αγωνίστηκε με το καράβι του κατά θάλασσα.
41. Καρλής Ιωάννης, έφορος τροφίμων και βολίων .
42. Ντοβίνος Ιωσήφ, Ιερομόναχος μονής Σωτήρος, σκοτώθηκε στην μάχη στο Σωλινάρι τον Ιούνιο του 1821.
43. Παππάς Γεωργάκης, κύριξε την επανάσταση στην Κύμη και έπεσε μαχόμενος στο Παληόχωρι τον Ιούνιο του 1821.
44. Ψυχογιός Ιωάννης, έφορος τροφίμων και βολίων.
45. Καπετάν Νικόλας, άγνωστο το επώνυμο του, έπεσε στην μάχη της Καρύστου.
46. Δήμου Δημήτριος, αγωνίστηκε κατά θάλασσα.
47. Ντελησταμάτης, πήρε μέρος σε όλες τις μάχες.
48. Κότζιας Ιωάννης, αξιωματικός Β΄ τάξης
49. Παπαδημητρίου Γεώργιος, στρατιώτης
50. Νικολάου Δημήτριος, πολέμησε στην Κάρυστο
51. Παπά - Ιωάννου Σταμάτης, τιμήθηκε με Χαλκούν αριστείο ανδρείας
Πηγή: Ηρωικά της Εύβοιας του Γιώργου Ι. Παπαϊωάννου, Αθήνα 1985
ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΥΜΗΣ
Παραλία Κύμης η αλλιώς Λιανάμμος..Το λιμάνι της Κύμης !!! ΕΙΝΑΙ το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο λιμάνι του αιγαίου από τα πολύ παλιά χρόνια!!! Η Κύμη άνοδο σημειώνει στο ναυτικό της. Στο ζενίθ της ακμής του, το 1870, τα ιστιοφόρα του νηολογίου της ανέρχονται σε 140. Καθώς το έτος 1900 διαθέτει ένα μεγάλο (από τα μεγαλτερα στο Αιγαίο) και ασφαλές τεχνητό λιμάνι.Η Κύμη διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας και καταβάλλονται προσπάθειες να αποτελέσει αυτό, συγκοινωνιακό κόμβο προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα ο Δήμος Κύμης είναι από την άποψη της αυτοφυούς βλάστησης από τους πιο πράσινους της Ελλάδας ενώ δεν υστερεί καθόλου σε καθαρές αμμουδιές. Τα ενδιαφέροντα για τον επισκέπτη σημεία είναι πάρα πολλά
ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΜΗ
Τι σχέση έχει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και η Κύμη; Δεν ξέρω. Υπάρχει όμως μία κάρτα με φόντο την παλαιά Κύμη, και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου , με πρώτο πλάνο ένα γραμματόσημο που εκδόθηκε το 2011, με φωτογραφία του Αλ. Παπαδιαμάντη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατό του. Έτσι, για την ιστορία.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ΓΙΑΤΙ μια περιοχή έχει πάρει ένα συγκεκριμένο όνομα?
Εγώ ποτέ! Τον τελευταίο χρόνο μόνο άρχισα να έχω αυτού του είδους τις αναζητήσεις. Κατ' αρχήν πήρα ένα μικρό τεφτεράκι και άρχισα να καταγράφω αυτά που είχα ακούσει από παππούδες και γιαγιάδες με τους οποίους κατά καιρούς τύχαινε να συνομιλήσω. Τελικά άρχισα να διαπιστώνω πως παλιά τοπωνύμια ή στάσεις λεωφορείων ή περιοχές έχουν κάποιον λόγο που ονομάστηκαν έτσι.
Η παρακάτω άγνωστη ιστορία που θα σας αφηγηθώ αφορά μια τοποθεσία που βρίσκεται στην Εύβοια στον παλιό δρόμο πηγαίνοντας προς την Κύμη, λίγο πριν την Κύμη. Αυτή η τοποθεσία είναι μια στροφή και ονομάζεται :
Η Σ Τ Ρ Ο Φ Η Τ Ο Υ Κ Α Τ Σ Α Ρ Ο Λ Α
"Κόκκινη κλωστή δεμένη
στην ανέμη τυλιγμένη
δός της κλώτσο να γυρίσει
παραμύθι ν' αρχινίσει...."
Μια φορά και έναν καιρό ζούσε σε ένα χωριουδάκι της Εύβοιας, που ονομάζεται Οξύλιθος, μια κοπέλα που την έλεγαν Ελένη. Ήταν μια πανέμορφη κοπέλα (όπως όλες οι Ελένες) και καταγόταν από πολύ καλή και γνωστή οικογένεια της περιοχής, την οικογένεια Μπενέτου. Οταν μεγάλωσε η Ελένη παντρεύτηκε έναν όμορφο νεαρό και απέκτησαν 2 όμορφα παιδάκια, τον Νικόλα και τον Μίμη (από το Δημήτρης).
Η ευτυχία τους δεν έμελλε να κρατήσει πολύ : Σε λίγο ξέσπασε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και ο άντρας της Ελένης έφυγε για το μέτωπο. Αργότερα η Ελένη έλαβε ένα μετάλλιο και ένα γράμμα με το οποίο την ενημέρωναν πως ο άντρας της πολέμησε ηρωικά στην Αλβανία και έπεσε μαχόμενος υπέρ της πατρίδας. Η Ελένη ξέσπασε σε λυγμούς, τον αγαπούσε τον άντρα της δεν πρόλαβε όμως να τον χαρεί, της τον διεκδίκησε ο χάρος......
Τα χρόνια περνάγανε, στην Ελλάδα είχαν έρθει δύσκολες ημέρες, φτώχεια, πείνα, πολιτικές αναταραχές....... Και η Ελένη άρχισε να ξενοδουλεύει, ξενόπλενε ρούχα και καθάριζε σπίτια για ένα κομμάτι ψωμί! Αυτό το κομμάτι όμως το είχαν ανάγκη τα παιδιά της που ήταν μικρούλια, έπρεπε να μεγαλώσουν.....Παρ΄όλες τις κακουχίες της η Ελένη εξακολουθούσε να διατηρεί την φρεσκάδα της νιότης της. Ετσι μια ημέρα που την αντίκρισε ένας ομορφονιός θαμπώθηκε από την εμορφιά της και αποφάσισε να την παντρευτεί.
Τα ήθη και τα έθιμα όμως εκείνη την εποχή ήταν αυστηρά! Που ξανακούστηκε χήρα γυναίκα να ξαναπαντρευτεί? Εκείνη την εποχή όταν μια γυναίκα έχανε τον άντρα της έβαζε τα μαύρα και δεν τάβγαζε ποτέ πια.....
Ο Δημήτρης ο όμορφος, έτσι ήταν το παρατσούκλι του, δεν τόβαλε κάτω, την διεκδίκησε την Ελένη, η οποία τελικά αποφάσισε να ξαναπαντρευτεί. Αναγκάστηκε όμως να φύγει από τον Οξύλιθο για να αποφύγει την κατακραυγή της κοινωνίας. Εφυγαν και πήγαν σε μια τοποθεσία μέσα στα βουνά (τότε) σε μια περιοχή λίγο πριν την Κύμη. Πάνω σε έναν λόφο έχτισαν το φτωχικό τους, ένα πέτρινο σπιτάκι, και έστησαν το νοικοκυριό τους. Ο Δημήτρης άνοιξε ένα μικρό εργαστήρι στην Πλατάνα (ένα παραθαλάσσιο μέρος της Κύμης), ήταν ξυλουργός ξέχασα να σας το πω!!!
Την ευτυχία τους ήρθαν να την συμπληρώσουν 2 παιδάκια, η Κατίνα και ο Φειδίας (την περίοδο του Μεσοπολέμου ήταν της μόδας να βγάζουν τα παιδιά με αρχαιοελληνικά ονόματα). Μην βιάζεστε όμως, της Ελένης το ριζικό δεν όριζε να ευτυχήσει! Μέσα σε λίγα χρόνια ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος! Η Ελλάδα υπέφερε από τις κακουχίες, το ίδιο και οι άνθρωποί της!!! Η πείνα ήταν ο μεγαλύτερος φόβος, οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε ψωμί να φάνε, σκελετωμένοι, με κοιλιές πρησμένες από την πείνα, βρίσκονταν σε απόγνωση.....
Ανάμεσα σε όλους τους Ελληνες έτσι και η ήρωες της ιστορίας μας υπέφεραν. Ο Δημήτρης άρχισε να κατασκευάζει ξυλοπάπουτσα για τους ανθρώπους και η Ελένη ξενοδούλευε και φρόντιζε τα 4 παιδιά τους.
Το σπιτάκι του Δημήτρη και της Ελένης ήταν ένα ησυχαστήριο, είχε καταπληκτική θέα , έβλεπες όλο το πέλαγος σαν έβγαινες στην αυλή του σπιτιού τους. Οι άνθρωποι που κατέβαιναν προς τα άλλα χωριά (με τα πόδια η με τα ζώα τότε) υποχρεωτικά πέρναγαν από την αυλή του σπιτιού τους. Ο Δημήτρης ήταν άνθρωπος της παρέας, του άρεσε το κρασάκι (είχαν ένα αμπελάκι και έβγαζε λίγο κρασί), είχαν και κάτι κατσικάκια και έπιναν γαλατάκι, το καλοκαίρι η Ελένη παρασκεύαζε σουτζούκια και ξέραινε τα συκαλάκια που προμηθευόταν από τις συκιές που είχαν στο χωραφάκι τους. Όσοι περνούσαν λοιπόν από το σπίτι τους εκεί στο ύψωμα κοντοστέκονταν για να γευτούν τις λιχουδιές της Ελένης και το κρασάκι του Δημήτρη. Ηταν τόσο φιλόξενοι και οι δυό τους.......
Παρ΄όλο που είχαν τα καλούδια τους από το χωραφάκι τους, δώσε-δώσε σε όποιον πέρναγε από εκεί, το τσουκάλι καθημερινά άδειαζε γρήγορα και τα 4 παιδιά του ζευγαριού δεν προλάβαιναν να φάνε και έμεναν νηστικά. Ομως ο Δημήτρης ήταν τόσο φιλόξενος άνθρωπος που προτιμούσε να μείνει ο ίδιος και τα παιδιά του νηστικά παρά οι περαστικοί. Κάποια ημέρα λοιπόν, καθώς είχαν μαζευτεί καμιά δεκαριά άτομα στο σπίτι του Δημήτρη και της Ελένης και έτρωγαν, του λένε του Δημήτρη : Βρε Δημήτρη αυτή η κατσαρόλα σου όποτε ερχόμαστε είναι γεμάτη, ούτε ο Ερυθρός Σταυρός να ήσουν. Μας έσωσες από την πείνα αγαπημένε μου φίλε, αυτό θα στο χρωστάμε, δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ.........
Έτσι από την επόμενη ημέρα ο Δημήτρης δεν λεγόταν πια Δημήτρης μα "ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ". Και οι άνθρωποι σαν ήθελαν να δώσουν ραντεβού στο σπίτι του Δημήτρη έλεγαν πάμε "ΣΤΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ".
Ο Δημήτρης από την άλλη επειδή ήταν άνθρωπος που του άρεσαν τα αστεία πήρε την επόμενη ημέρα ένα πινέλο και έβαψε έξω από το σπιτάκι του "ΤΑΒΕΡΝΑ SOS". Επειδή το σπίτι του βρισκόταν σε πολύ ψηλό σημείο, σαν είδαν οι γύρω χωριανοί την επιγραφή "ΤΑΒΕΡΝΑ SOS", έμαθαν την ιστορία και ξεκαρδίστηκαν στα γέλια.
Από τότε ξεχάστηκε το όνομα Δημήτρης και έμεινε το "ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ". Ακόμη και όταν κάποια χρόνια αργότερα (κοντά στο 1960) κατασκευάστηκε ο ασφαλτόδρομος που πάει προς την Κύμη, και απαλλοτριώθηκε ένα μέρος του κτήματος του Δημήτρη και της Ελένης για να γίνει μια στροφή, η στροφή αυτή ονομάστηκε "Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ"!!!!!
Τα χρόνια περάσανε ο Δημήτρης και η Ελένη πέθαναν, τα παιδιά τους έφυγαν από την περιοχή, το σπιτάκι που έσωσε πολλούς κατοίκους της περιοχής από την πείνα κατέρρευσε ενώ το υπόλοιπο κτηματάκι που είχε απομείνει μετά την απαλλοτρίωση, καταπατήθηκε......
Οι ντόπιοι κάτοικοι όμως στην ανάμνηση της υπόσχεσης "ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ" που είχαν δώσει εκείνο το καλοκαιρινό βραδάκι που έτρωγαν στο φτωχικό του Δημήτρη διατήρησαν μέχρι τις μέρες μας αυτό το τοπωνύμιο με την ονομασία "Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ"......η Ελένη ξεχάστηκε.....δεν την θυμάται κανείς πια......
Έτσι εάν κάποτε βρεθείτε στον δρόμο προς την Κύμη, αναζητείστε αυτήν την γωνίτσα της Ευβοιώτικης γης και προσπαθήστε να αφουγκραστείτε τα γέλια των ανθρώπων που σκόρπιζε ο "ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ" ή κατά κόσμον Δημήτρης στους συνανθρώπους του.........Κάποια πράγματα αξίζει να τα θυμόμαστε.......κάπου κάπου......
Εγώ ποτέ! Τον τελευταίο χρόνο μόνο άρχισα να έχω αυτού του είδους τις αναζητήσεις. Κατ' αρχήν πήρα ένα μικρό τεφτεράκι και άρχισα να καταγράφω αυτά που είχα ακούσει από παππούδες και γιαγιάδες με τους οποίους κατά καιρούς τύχαινε να συνομιλήσω. Τελικά άρχισα να διαπιστώνω πως παλιά τοπωνύμια ή στάσεις λεωφορείων ή περιοχές έχουν κάποιον λόγο που ονομάστηκαν έτσι.
Η παρακάτω άγνωστη ιστορία που θα σας αφηγηθώ αφορά μια τοποθεσία που βρίσκεται στην Εύβοια στον παλιό δρόμο πηγαίνοντας προς την Κύμη, λίγο πριν την Κύμη. Αυτή η τοποθεσία είναι μια στροφή και ονομάζεται :
Η Σ Τ Ρ Ο Φ Η Τ Ο Υ Κ Α Τ Σ Α Ρ Ο Λ Α
"Κόκκινη κλωστή δεμένη
στην ανέμη τυλιγμένη
δός της κλώτσο να γυρίσει
παραμύθι ν' αρχινίσει...."
Μια φορά και έναν καιρό ζούσε σε ένα χωριουδάκι της Εύβοιας, που ονομάζεται Οξύλιθος, μια κοπέλα που την έλεγαν Ελένη. Ήταν μια πανέμορφη κοπέλα (όπως όλες οι Ελένες) και καταγόταν από πολύ καλή και γνωστή οικογένεια της περιοχής, την οικογένεια Μπενέτου. Οταν μεγάλωσε η Ελένη παντρεύτηκε έναν όμορφο νεαρό και απέκτησαν 2 όμορφα παιδάκια, τον Νικόλα και τον Μίμη (από το Δημήτρης).
Η ευτυχία τους δεν έμελλε να κρατήσει πολύ : Σε λίγο ξέσπασε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και ο άντρας της Ελένης έφυγε για το μέτωπο. Αργότερα η Ελένη έλαβε ένα μετάλλιο και ένα γράμμα με το οποίο την ενημέρωναν πως ο άντρας της πολέμησε ηρωικά στην Αλβανία και έπεσε μαχόμενος υπέρ της πατρίδας. Η Ελένη ξέσπασε σε λυγμούς, τον αγαπούσε τον άντρα της δεν πρόλαβε όμως να τον χαρεί, της τον διεκδίκησε ο χάρος......
Τα χρόνια περνάγανε, στην Ελλάδα είχαν έρθει δύσκολες ημέρες, φτώχεια, πείνα, πολιτικές αναταραχές....... Και η Ελένη άρχισε να ξενοδουλεύει, ξενόπλενε ρούχα και καθάριζε σπίτια για ένα κομμάτι ψωμί! Αυτό το κομμάτι όμως το είχαν ανάγκη τα παιδιά της που ήταν μικρούλια, έπρεπε να μεγαλώσουν.....Παρ΄όλες τις κακουχίες της η Ελένη εξακολουθούσε να διατηρεί την φρεσκάδα της νιότης της. Ετσι μια ημέρα που την αντίκρισε ένας ομορφονιός θαμπώθηκε από την εμορφιά της και αποφάσισε να την παντρευτεί.
Τα ήθη και τα έθιμα όμως εκείνη την εποχή ήταν αυστηρά! Που ξανακούστηκε χήρα γυναίκα να ξαναπαντρευτεί? Εκείνη την εποχή όταν μια γυναίκα έχανε τον άντρα της έβαζε τα μαύρα και δεν τάβγαζε ποτέ πια.....
Ο Δημήτρης ο όμορφος, έτσι ήταν το παρατσούκλι του, δεν τόβαλε κάτω, την διεκδίκησε την Ελένη, η οποία τελικά αποφάσισε να ξαναπαντρευτεί. Αναγκάστηκε όμως να φύγει από τον Οξύλιθο για να αποφύγει την κατακραυγή της κοινωνίας. Εφυγαν και πήγαν σε μια τοποθεσία μέσα στα βουνά (τότε) σε μια περιοχή λίγο πριν την Κύμη. Πάνω σε έναν λόφο έχτισαν το φτωχικό τους, ένα πέτρινο σπιτάκι, και έστησαν το νοικοκυριό τους. Ο Δημήτρης άνοιξε ένα μικρό εργαστήρι στην Πλατάνα (ένα παραθαλάσσιο μέρος της Κύμης), ήταν ξυλουργός ξέχασα να σας το πω!!!
Την ευτυχία τους ήρθαν να την συμπληρώσουν 2 παιδάκια, η Κατίνα και ο Φειδίας (την περίοδο του Μεσοπολέμου ήταν της μόδας να βγάζουν τα παιδιά με αρχαιοελληνικά ονόματα). Μην βιάζεστε όμως, της Ελένης το ριζικό δεν όριζε να ευτυχήσει! Μέσα σε λίγα χρόνια ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος! Η Ελλάδα υπέφερε από τις κακουχίες, το ίδιο και οι άνθρωποί της!!! Η πείνα ήταν ο μεγαλύτερος φόβος, οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε ψωμί να φάνε, σκελετωμένοι, με κοιλιές πρησμένες από την πείνα, βρίσκονταν σε απόγνωση.....
Ανάμεσα σε όλους τους Ελληνες έτσι και η ήρωες της ιστορίας μας υπέφεραν. Ο Δημήτρης άρχισε να κατασκευάζει ξυλοπάπουτσα για τους ανθρώπους και η Ελένη ξενοδούλευε και φρόντιζε τα 4 παιδιά τους.
Το σπιτάκι του Δημήτρη και της Ελένης ήταν ένα ησυχαστήριο, είχε καταπληκτική θέα , έβλεπες όλο το πέλαγος σαν έβγαινες στην αυλή του σπιτιού τους. Οι άνθρωποι που κατέβαιναν προς τα άλλα χωριά (με τα πόδια η με τα ζώα τότε) υποχρεωτικά πέρναγαν από την αυλή του σπιτιού τους. Ο Δημήτρης ήταν άνθρωπος της παρέας, του άρεσε το κρασάκι (είχαν ένα αμπελάκι και έβγαζε λίγο κρασί), είχαν και κάτι κατσικάκια και έπιναν γαλατάκι, το καλοκαίρι η Ελένη παρασκεύαζε σουτζούκια και ξέραινε τα συκαλάκια που προμηθευόταν από τις συκιές που είχαν στο χωραφάκι τους. Όσοι περνούσαν λοιπόν από το σπίτι τους εκεί στο ύψωμα κοντοστέκονταν για να γευτούν τις λιχουδιές της Ελένης και το κρασάκι του Δημήτρη. Ηταν τόσο φιλόξενοι και οι δυό τους.......
Παρ΄όλο που είχαν τα καλούδια τους από το χωραφάκι τους, δώσε-δώσε σε όποιον πέρναγε από εκεί, το τσουκάλι καθημερινά άδειαζε γρήγορα και τα 4 παιδιά του ζευγαριού δεν προλάβαιναν να φάνε και έμεναν νηστικά. Ομως ο Δημήτρης ήταν τόσο φιλόξενος άνθρωπος που προτιμούσε να μείνει ο ίδιος και τα παιδιά του νηστικά παρά οι περαστικοί. Κάποια ημέρα λοιπόν, καθώς είχαν μαζευτεί καμιά δεκαριά άτομα στο σπίτι του Δημήτρη και της Ελένης και έτρωγαν, του λένε του Δημήτρη : Βρε Δημήτρη αυτή η κατσαρόλα σου όποτε ερχόμαστε είναι γεμάτη, ούτε ο Ερυθρός Σταυρός να ήσουν. Μας έσωσες από την πείνα αγαπημένε μου φίλε, αυτό θα στο χρωστάμε, δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ.........
Έτσι από την επόμενη ημέρα ο Δημήτρης δεν λεγόταν πια Δημήτρης μα "ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ". Και οι άνθρωποι σαν ήθελαν να δώσουν ραντεβού στο σπίτι του Δημήτρη έλεγαν πάμε "ΣΤΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ".
Ο Δημήτρης από την άλλη επειδή ήταν άνθρωπος που του άρεσαν τα αστεία πήρε την επόμενη ημέρα ένα πινέλο και έβαψε έξω από το σπιτάκι του "ΤΑΒΕΡΝΑ SOS". Επειδή το σπίτι του βρισκόταν σε πολύ ψηλό σημείο, σαν είδαν οι γύρω χωριανοί την επιγραφή "ΤΑΒΕΡΝΑ SOS", έμαθαν την ιστορία και ξεκαρδίστηκαν στα γέλια.
Από τότε ξεχάστηκε το όνομα Δημήτρης και έμεινε το "ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ". Ακόμη και όταν κάποια χρόνια αργότερα (κοντά στο 1960) κατασκευάστηκε ο ασφαλτόδρομος που πάει προς την Κύμη, και απαλλοτριώθηκε ένα μέρος του κτήματος του Δημήτρη και της Ελένης για να γίνει μια στροφή, η στροφή αυτή ονομάστηκε "Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ"!!!!!
Τα χρόνια περάσανε ο Δημήτρης και η Ελένη πέθαναν, τα παιδιά τους έφυγαν από την περιοχή, το σπιτάκι που έσωσε πολλούς κατοίκους της περιοχής από την πείνα κατέρρευσε ενώ το υπόλοιπο κτηματάκι που είχε απομείνει μετά την απαλλοτρίωση, καταπατήθηκε......
Οι ντόπιοι κάτοικοι όμως στην ανάμνηση της υπόσχεσης "ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ" που είχαν δώσει εκείνο το καλοκαιρινό βραδάκι που έτρωγαν στο φτωχικό του Δημήτρη διατήρησαν μέχρι τις μέρες μας αυτό το τοπωνύμιο με την ονομασία "Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ"......η Ελένη ξεχάστηκε.....δεν την θυμάται κανείς πια......
Έτσι εάν κάποτε βρεθείτε στον δρόμο προς την Κύμη, αναζητείστε αυτήν την γωνίτσα της Ευβοιώτικης γης και προσπαθήστε να αφουγκραστείτε τα γέλια των ανθρώπων που σκόρπιζε ο "ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ" ή κατά κόσμον Δημήτρης στους συνανθρώπους του.........Κάποια πράγματα αξίζει να τα θυμόμαστε.......κάπου κάπου......
(στην φωτογραφία ο Δημήτρης-κατσαρόλας, η Ελένη, 2 από τα παιδιά τους η Κατίνα και ο Φειδίας, 2 από τα προβατάκια τους και ο "Μούργος" ο σκύλος τους)
(Αναδημοσίευση από dyosmaraki.blogspot.com/)
ΧΗΛΗ
Ο παραλιακός οικισμός της Χηλής βρίσκεται στα βόρεια της Κύμης (5 Km από την Κύμη).
Ένα από τα πιο ξεχωριστά χωριά της Εύβοιας μιας και εδώ θα δείτε τις βάρκες των ντόπιων να είναι ανεβασμένες πάνω στα σπίτια τους για να τις προστατέψουν από την κακοκαιρία αλλά και εξαιτίας της έλλειψης λιμανιού.
Στη Χηλή, κάθε καλοκαίρι παλαιά πραγματοποιείτο η γιορτή καλαμαριού όπου μαζευόταν αρκετός κόσμος, όμως η άκρατη αλίευση από ερασιτέχνες ψαράδες κατέστρεψε την παραγωγή.
ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
Φεύγοντας κανείς από την Κύμη με το προορισμό την Παραλία, θα συναντήσει Μυλωνοπούλειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα। Το Ίδρυμα αυτό κτίστηκε το 1928 από τον τότε Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Παντελεήμονα Φωστίνη। Σκοπός του Ιδρύματος ήταν η περίθαλψη ορφανών και πτωχών παιδιών της Καρυστίας και όχι μόνο και η Θεολογική κατάρτιση αυτών. Μέσα στο κτίριο έχουν κτισθεί πέντε ναοί: Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα, ο ναός του Τιμίου Προδρόμου, το τέμπλο του οποίου το είχε φιλοτεχνήσει ο συγχωριανός μας Νικόλαος Καλαμπαλίκης, ο ναός του Αγίου Αντωνίου, ο ναός των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, καθώς και ο ναός του Αγίου Παύλου.
|
Τούτο τον καιρό γίνονται εργασίες ανάπλασης του κτιρίου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σαν Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης। Τα χρήματα για την ίδρυση του Μυλωνοπούλειο Ιδρύματος τα έδωσε ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος। Ποιος όμως ήταν ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος;
Ιωάννης Μυλωνόπουλος,
ο φιλάνθρωπος και ευεργέτης από το Πουρί Ζαγοράς
Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Επί Ζαγοράς»
Ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος γεννήθηκε στο Πουρί Ζαγοράς το 1860. Μικρός έφυγε από το χωριό και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και ασχολήθηκε στα παιδικά του χρόνια με διάφορες δουλειές του ποδαριού. Πωλούσε τσιγάρα, στραγάλια και πασατέμπο. Έμαθε την τέχνη του χρυσοχόου και στον Πειραιά στην Ακτή Μιαούλη άνοιξε το ξακουστό Μυλωνοπούλειο κοσμηματοπωλείο στο οποίο προσέτρεχαν οι πλούσιες Αθηναίες και Πειραιώτισσες να αγοράζουν τα περίφημα χρυσαφικά της εποχής. Το 1928 σε προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους στα Ιεροσόλυμα γνώρισε τον τότε Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Παντελεήμονα Φωστίνη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ του Δεσπότη και του Μυλωνόπουλου δημιουργήθηκαν φιλικές σχέσεις και με τη μεσολάβηση της θετής κόρης του Σοφίας Ντόλια, ο Μυλωνόπουλος αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά το Μητροπολίτη Φωστίνη για να πραγματοποιήσει το Μυλωνοπούλειο Ιεραποστολικό Συγκρότημα στην Κύμη Ευβοίας. Από το Μυλωνοπούλειο Ίδρυμα σπούδασαν δεκάδες πτωχά παιδιά, όχι μόνο από τη Ζαγορά και το Πουρί, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Το 1934 ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος με συγγενείς και φίλους για τις γιορτές του Πάσχα, προσκλήθηκε από το Μητροπολίτη Καρυστίας Παντελεήμονα Φωστίνη στην Κύμη και του έγινε ηγεμονική υποδοχή από το λαό της Καρυστίας. Ο αγαθός και φιλάνθρωπος Μυλωνόπουλος συγκινημένος και ενθουσιασμένος, προτροπή και της κόρης του, αφήνει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στην I. Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου. Χρήματα για την ανέγερση Μυλωνοπούλειου Σανατορίου. Δυο βίλες και ένα μεγάλο οικόπεδο στο Μαρούσι Αθηνών και με την αξιοποίηση τους από τη Μητρόπολης Καρυστίας, Κύμης και Καρύστου.
Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.
Το Κάστρο , κτισμένο άγνωστο πότε, σε απόκρημνο βράχο, απρόσιτο σχεδόν από δυτικά και βόρεια, ήταν το καταφύγιο των περιοίκων σε περίπτωση κινδύνου από πειρατικές ή άλλες εχθρικές επιδρομές.
Έτσι όπως ήταν σε θέση εξαιρετκά περίοπτη, χρησίμευε και για την μετάδοση ή αναμετάδοση σημάτων με φωτιές από και για την Σκύρο, τις Σποράδες και Άγιο Όρος, αλλά και προς Αυλωνάρι.
Πρόσφατη Ίστορια της Κύμης
Ο Δήμος Κύμης με έδρα την Κύμη ιδρύθηκε το 1836. Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.
Η Δημοτική Ενότητα απαρτίζεται από την Δημοτική Κοινότητα Κύμης και ένδεκα ακόμη τοπικές Κοινότητες και καταλαμβάνει το ανατολικότερο τμήμα του νησιού, με «προνόμιο» την πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ο πληθυσμός με την απογραφή του 2001 ήταν 8.772 κάτοικοι, ενώ η απόσταση της πόλης της Κύμης από την πρωτεύουσα του νομού, τη Χαλκίδα, είναι 89 χιλιόμετρα και από την Αθήνα 175 χιλιόμετρα. Σε λιγότερο από δυόμιση ώρες δηλαδή, ο κάτοικος της πρωτεύουσας μπορεί να βρεθεί σε έναν καταπράσινο αλλά και καταγάλανο τόπο, ιδανικό για... απόδραση.
Δεν είναι όμως μόνο για τις ομορφιές της γνωστή η Κύμη, η αποκαλούμενη και «μπαλκόνι του Αιγαίου». Σύμβολο της πόλης είναι ο Γιώργος Παπανικολάου, ο γιατρός στον οποίον ανήκει η πατρότητα του τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είναι ο σωτήρας εκατομμυρίων γυναικών και το εν λόγω τεστ φέρει τιμητικά το όνομά του (PAP TEST).
Ο επισκέπτης αξίζει να δει το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και να κάνει ένα «πέταγμα» στη Σκύρο, αφού η Κύμη είναι και η μοναδική πρόσβαση προς το νησί. Η Κύμη είναι επίσης γνωστή για τα «κουκουλάρικα» -τα παραδοσιακά χειροτεχνήματα από κουκούλι μεταξοσκώληκα- τα νοστιμότατα αποξηραμένα «σύκα Κύμης» και για το νερό της πηγής του Χωνευτικού.