Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Περί Καθαριότητας της Κοινότητας Κύμης.-

         


Τότε, ε;

Ο Δήμος  Κύμης - Αλιβερίου  έχει έδρα το Αλιβέρι, όπου εδρεύει και η Υπηρεσία Καθαριότητας με δύο εργοτάξια ένα για τις Δ.Ε Κύμης και Κονιστρών και ένα για τις Δ.Ε. Αυλωναρίου , Δυστίων και Ταμυναίων. Σε κάθε εργοτάξιο σταθμεύουν και τα οχήματα καθαριότητας για κάθε περιοχή. Το εργοτάξιο για Κύμη και Κονίστρες στεγάζεται στο Μεντούλι, στα Ταμπάκικα.

            Η καθαριότητα μιας επαρχιακής πόλεως είναι συνισταμένη πολλών συνιστωσών έμψυχων και άψυχων, νοοτροπίας και κουλτούρας, επιπέδου, μόρφωσής και   πολιτισμού.  Είναι όμως   θέμα επάρκειας προσωπικού, μέσων και εγκαταστάσεων και βασικά ικανότητας αυτών που οργανώνουν και διοικούν μέσα και προσωπικό.

Τώρα, τι;

            Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τους χώρους συγκέντρωσης των απορριμμάτων και άλλων υλικών. Γενικά απορρίμματα : Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, λόγω κατευθυνόμενων πολικών αντιδράσεων, κατασκευάστηκε το Σημείο Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), αλλά ο Δήμος δλδ οι Δημότες, θα συνεχίσουν να πληρώνουν το κόστος μεταφοράς των συμπιεσμένων απορριμμάτων πλέον σε άλλες περιοχές, στη Χαλκίδα  στην παρούσα φάση. Τα ΣΜΑ παγκοσμίως θεωρούνται ξεπερασμένα και προτείνονται οι επιτόπιες επεξεργασίες  και  η εκμετάλλευση των παραγομένων προϊόντων. Η επιτόπια εκμετάλλευση δημιουργεί θέσεις εργασίας προσωπικού , μειώνει το κόστος μεταφοράς των μειωμένων υπολειμμάτων και ωφελεί και οικονομικά τον Δήμο πχ από την συντήρηση του οδικού δικτύου.    Υλικά Οικοδομών: Χώροι για απόθεση άχρηστων υλικών από οικοδομές από επισκευές και αποξηλώσεις δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα ο καθένας να αποθέτει τα υλικά όπου των βολεύει και έτσι δημιουργούνται επί μέρους χωματερές. Και όπου αποθέσει ένας αποθέτει και ο επόμενος.              Υλικά από καθαρισμούς αυλών και οικοπέδων  Επίσης πέριξ του χώρου του ΣΜΑ συγκεντρώνονται και τα υλικά από αποψιλώσεις,  και από άχρηστα βαριά υλικά, στρώματα και παπλώματα. 

        Μέσα καθαριότητας: συλλογής και μεταφοράς.                                                                        Κάδοι: Είναι εμφανής οι διαφορά του αριθμού των κάδων εις βάρος της Δ.Ε. Κύμης με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες. Η Κύμη είναι σαφώς μεγαλύτερη πληθυσμιακά από άλλες πόλεις του Δήμου που ήταν έδρες πρώην Δήμων. Εκτός του ότι εκκρεμεί παραλαβή κάδων για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι δυνατόν να κατανέμονται οι κάδοι εξ ίσου στους πρώην Δήμους. Είναι δε γνωστή και η περίπτωση όπου κράτησαν τους κάδους της Κύμης στο Αυλωνάρι για το "παζάρι" το 2018, αλλά μετά τους ξέχασαν και ποτέ δεν τους επέστρεψαν. Πολλοί κάδοι καταστρέφονται από κακή χρήση προσωπικού καθαριότητας αλλά και Δημοτών, οι οποίοι μέσα στους κάδους να τοποθετούν σάκους με οικοδομικά υλικά κάνοντας ζημιά και στα απορριμματοφόρα οχήματα. Άλλοι Δημότες μέσα στους κάδους τοποθετούν υπολείμματα  από τζάκια, χωρίς να ελέγχονται,  με αποτέλεσμα να καίγονται οι κάδοι και να καταστρέφονται, όλοι δε αυτοί οι κάδοι που καταστρέφονται δεν αντικαθίστανται. Απορριμματοφόρα : Τα υπάρχοντα οχήματα και δεν επαρκούν και είναι πεπαλαιωμένα και βασικά οι βλάβες λόγω κακής διαχείρισης δεν αποκαθίστανται μέσα σε λογικά χρονικά περιθώρια. Θα  έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τα διπλάσια για κάθε Δημοτική Ενότητα. Από πότε ο Δήμος έχει να προμηθευτεί απορριμματοφόρα οχήματα όλων των μεγεθών; Πόσα ενδιάμεσα-μεσαία οχήματα κατάλληλα για τους στενούς δρόμους των χωριών υπάρχουν;                                                    Βοηθητικά Οχήματα: Ένα φορτηγό γενικής χρήσεως για τον μισό Δήμο, που δεν φτάνει ούτε για την μία Δημοτική Ενότητα. για τα γενικά υλικά στρώματα και καναπέδες. Περισσότερα από 500 στρώματα εγκατέλειψαν οι Δημότες το 2020 και άλλα  υλικά. Όχημα πλύσεως κάδων ακινητεί χρόνια τώρα λόγω βλάβης λένε. Ένα άλλο μεσαίο φορτηγό υπάρχει με πυροσβεστικά εξαρτήματα που κατά την θερινή περίοδο είναι σε ετοιμότητα για φωτιές . Επίσης ένα όχημα διατίθεται στον ηλεκτρολόγο της ΔΕ Κύμης για να συντηρεί το ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕ Κύμης και το οποίο η υπηρεσία καθαριότητας το χρησιμοποιεί όταν το χρειάζεται για άλλες εργασίες.                                                                     Οχήματα για Ανακύκλωση: Διατίθεται ένα όχημα για την ΔΕ Κύμης, το οποίο κάνει περισυλλογή κάθε Τρίτη και Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει ότι την Τρίτη οι κάδοι είναι γεμάτοι  και τα απορρίμματα για ανακύκλωση γεμίζουν τους δρόμους, ενώ την Πέμπτη οι κάδοι είναι άδειοι. Θα πρέπει η περισυλλογή να γίνεται Δευτέρα και Πέμπτη ή Τρίτη και Παρασκευή. Το έχουμε ζητήσει αλλά δεν βρίσκουμε ανταπόκριση.

 Προσωπικού Καθαριότητας

Γενικά λόγω των ελλείψεων σε μέσα, όπως προανέφερα το προσωπικό εργάζεται με τρομερή πίεση. Κάθε μέρα θα πρέπει να πραγματοποιήσει ένα δρομολόγιο χωρίς καμιά καθυστέρηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και παράπονα. Σκουπίδια πέριξ των κάδων ή οι κάδοι δεν σταθεροποιούνται με αποτελέσματα δυσάρεστα. Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας δημιουργοί προβλήματα λόγο εμπειρίας και γνώσης της περιοχής.  Η καθαριότητα βασίζεται στα άτομα κοινωφελούς εργασίας που προσλαμβάνονται με οκτάμηνη διάρκεια εργασίας, αλλά με μεγάλα κενά εργασίας μεταξύ των οκταμήνων, με αποτέλεσμα τον αποσυντονισμό.  είναι και η απειρία των υπαλλήλων, Παλαιά υπήρχε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας , ο τελευταίος υπάλληλος συνταξιοδοτήθηκε το 2009. Ο εξοπλισμός του προσωπικού είναι ελλιπέστατος.  Ούτε καν αδιάβροχα δεν διατίθενται με αποτέλεσμα  να μην πραγματοποιείτε περισυλλογή όταν βρέχει.


Κυρίες και Κύριοι

Η καθαριότητα απαιτεί πρόβλεψη και άμεση αντιμετώπιση. Άμεση αποκατάσταση των   βλαβών και πρόβλεψη για την ύπαρξη του αναγκαίου προσωπικού. Βέβαια μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι Δημότες, αλλά όμως ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα να τους εκπαιδεύσει. Γι΄αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται με μέτρα και δραστηριότητα.

Πάντως στην παρούσα περίοδο η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική.

Όλοι θυμόμαστε  τον Δεκέμβριο του 2010, όπου τα απορριμματοφόρα του τότε Δήμου Κύμης, περισυνέλλεξαν τα απορρίμματα του ΄τότε Δήμου Αλιβερίου. 

Ελπίζουμε σε μια καλύτερη υπηρεσία καθαριότητας. Το αξίζουμε.

  

 

       

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου