Γιατί έφαγε «άκυρο» από την αντιπολίτευση ο Θανάσης Μπουραντάς
Το θέμα της κατασκευής διοικητηρίου στην Κύμη ΔΕΝ συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16/10/2019. Και δεν συζητήθηκε, καθώς ο Δήμος δεν έχει ακόμη στην κατοχή του το ακίνητο, το οποίο ανήκει στον ελαιουργικό συνεταιρισμό. Αντίθετα, το μόνο θέμα που τέθηκε ήταν να αλλάξουν οι όροι δόμησης του εν λόγω οικοπέδου, ώστε, όταν περιέλθει στο Δήμο, ο συντελεστής δόμησης να αυξηθεί από 0,8 σε 1,2, ν’ αυξηθεί το δικαίωμα κάλυψης του οικοπέδου, να επιτραπεί η κατασκευή 2 υπογείων και να επιτραπεί το ύψος του κτηρίου να φτάσει στα 10 μέτρα.
Το θέμα της αγοράς από το Δήμο του κτηρίου του ελαιουργικού συνεταιρισμού ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες, όταν εισήχθη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και λήφθηκε ομόφωνη απόφαση για την απαλλοτρίωση του (Με την σύμφωνη γνώμη και της αντιπολίτευσης). Το κόστος της αγοράς ανέρχεται σε 140.000 ευρώ, όσα δηλαδή χρωστάει ο συνεταιρισμός στις τράπεζες, οπότε τα μέλη του δέχτηκαν την απαλλοτρίωση για να ξεχρεώσουν.
Στη συνέχεια, καθότι η διαδικασία αυτή ήταν χρονοβόρα, επιλέχθηκε η λύση της δωρεάς. Δηλαδή, να κάνει δωρεά στο Δήμο το κτήριο ο συνεταιρισμός και ο Δήμος να την αποδεχτεί και ν’ αναλάβει τα χρέη που είναι 140.000 ευρώ. Η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, το θέμα δεν έχει φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να αποφασιστεί η αποδοχή της δωρεάς και βρίσκεται ακόμη στην διαδικασία της προετοιμασίας.Και εφόσον ο Δήμος δεν έχει ακόμη στην κατοχή του το οικόπεδο και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες της μεταβίβασης (με όποιον τρόπο αυτή γίνει), δεν υπάρχει κάποια μελέτη ή προμελέτη σχετικά με τι το θα γίνει εκεί, όταν έρθει στην κυριότητα του Δήμου, ήρθε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της τροποποίησης των όρων δόμησης.Η αντιπολίτευση αντέδρασε σε αυτή την πρόχειρη τακτική.
Ο Δημήτρης Θωμάς τόνισε ότι είναι υπέρ της αγοράς του οικοπέδου από το Δήμο για την κατασκευή του διοικητηρίου, δεν κατανοεί όμως για ποιο λόγο ήρθε τώρα το θέμα της τροποποίησης των όρων δόμησης. Κανονικά θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να έρθει το ακίνητο στην κατοχή του δήμου, να γίνει έστω μια προμελέτη σχετικά με το τι θέλει να κατασκευάσει ο Δήμος εκεί και με βάση την προμελέτη να προκύψουν και οι νέοι όροι δόμησης που πρέπει να ψηφιστούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που δεν αρνήθηκαν την ανάγκη κατασκευής Διοικητηρίου, αρνήθηκαν ωστόσο να ψηφίσουν αλλαγή όρων δόμησης στο οικόπεδο χωρίς να έχουν συγκεκριμένη μελέτη ή προμελέτη από την οποία να προκύπτουν οι νέοι όροι.
Έτσι, η πρόταση του Θανάση Μπουραντά, για τρίτη φορά μέσα στην ίδια συνεδρίαση, δεν πέρασε και το θέμα αναβλήθηκε για να επανέλθει σε άλλη συνεδρίαση. Φυσικά αυτό δεν καθυστερεί τις διαδικασίες για την ανέγερση του διοικητηρίου καθώς οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των διαβουλεύσεων για την αγορά του κτηρίου. Το κτήριο δεν ανήκει στο Δήμο ακόμη και η απόκτηση της ιδιοκτησίας του θα έπρεπε να ήταν το πρωταρχικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής και όχι η τροποποίηση των όρων δόμησης που αποτελεί μεταγενέστερο στάδιο.Μέλημά της θα έπρεπε να ήταν επίσης, η αποκατάσταση της υδροδότησης στην Κύμη, η επισκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων, η αγροτική οδοποιία, η ορθή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και μια σειρά ακόμη ζητημάτων, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου