Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στη δίκη Θωμά!

 

Στο Κακουργιοδικείο Χαλκίδας, συνεχίστηκε η πολυαναμενόμενη εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην δημάρχου Κύμης – Αλιβερίου Δημήτρη Θωμά και των συγκατηγορουμένων του υπαλλήλων και πρώην αιρετών, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023.
Απών για άλλη μια φορά από την συνεδρίαση ο οικονομικός επιθεωρητής κύριος Αναστάσιος Τσοπανίδης που επικαλέστηκε για άλλη μια φορά λόγους υγείας. Ένας από τους βασικότερους μάρτυρες της υπόθεσης καθώς είναι ο μοναδικός αρμόδιος που υποτίθεται ότι πραγματοποίησε ακριβή έλεγχο και συνέταξε το πόρισμα βάσει του οποίου συντάχθηκε το βούλευμα του συμβουλίου εφετών εναντίον του πρώην δημάρχου Δημήτρη Θωμά και τον συγκατηγορουμένων του.
Ο επιθεωρητής Τσοπανίδης εξετάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας δικαστικής (21/12/22) συνεδρίασης αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί η εξέτασή του, η οποία αποτελεί τον κορμό ολόκληρης της δίκης.
Λόγω της απουσίας του κου. Τσοαπανίδη η δίκη ξεκίνησε με την επόμενη βασική μάρτυρα την κα Όλγα Μπόκαρη – Χαλδούπη, η οποία είναι Προϊσταμένη καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Η κα Μπόκαρη λίγο πριν την ολοκλήρωση της εξέτασης της κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Να τονίσουμε πως οι συνθήκες για τους μάρτυρες της δίκης αυτής ήταν ιδιαίτερα σκληρές και με μεγάλη πίεση καθώς δέχονταν αλλεπάλληλες και πολύ απαιτητικές ερωτήσεις, καλούμενοι να θυμηθούν σοβαρές λεπτομέρειες που αφορούν γεγονότα που έλαβαν χώρα πολλά χρόνια πριν. Ευρισκόμενοι ταυτόχρονα στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων των δικηγόρων και έχοντας γνώση του πόσο σημαντική είναι η κάθε λέξη της κατάθεσής τους.
Το κλίμα επίσης ηταν ιδιαιτέρως εχθρικό καθώς η πολιτική αγωγή επιδιώκει απεγνωσμένα να καταδικάσει τον πρώην Δήμαρχο Θωμά και τους συγκατηγορούμενούς του ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης τους διαρκώς να αντικρούουν τις αλλεπάλληλες και πρωτοφανείς ανακρίβειες, τα απιστευτα λάθη, καθώς και τις πολύ μεγάλες αστοχίες του περιβόητου πορίσματος.
Το θέμα για το οποίο εξετάστηκε η μάρτυρας κα Μπόκαρη -Χαλδούπη, αφορούσε την πληρωμή 44 ατόμων που είχαν αμειφθεί ως εργαζόμενοι στο δήμο Κύμης Αλιβερίου και σύμφωνα με το πόρισμα δεν εργάστηκαν ποτέ.
Η κα Μπόκαρη δήλωσε ότι δεν γνώριζε τα άτομα αυτά και επιβεβαίωσε ότι η ίδια δεν τα έχει συναντήσει σε κανένα εργοτάξιο του δήμου ενώ όπως προέκυψε από την εξέτασή της, δεν είναι αρμόδια και δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι άνθρωποι αυτοί εργάστηκαν σε άλλους τομείς καθαριότητας όπως για παράδειγμα στον καθαρισμό φρεατίων ομβρίων υδάτων, ρεμάτων, καθαρισμό χόρτων, σε δράσεις πυροπροστασίας και κουνουποκτονίας, στη φύλαξη των παλαιών χωματερών, στον καθαρισμό των παραλιών, κτλ, υπό την επίβλεψη των τότε Αντιδημάρχων.
Αποδείχτηκε επίσης ότι οι εργάτες δεν ήταν 44 στον αριθμό αλλά 29.
Ακόμη η κα Μπόκαρη επιβεβαίωσε ότι επί δημαρχίας Θωμά το εργατοτεχνικό προσωπικό ανερχόταν σε 70 άτομα ενώ με την σημερινή διοίκηση Μπρουραντά με έγγραφα αποδείχτηκε ότι υπερβαίνουν τους 150.
Κι ενώ η κα Μπόκαρη είχε απαντήσει στις ερωτήσεις της έδρας και του συνόλου των δικηγόρων και υπολειπόντουσαν 1-2 ερωτήσεις από τον πρώτο κατηγορούμενο κ. Θωμά, η μάρτυρας έχασε τις αισθήσεις της για λίγα λεπτά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις, από τις οποίες προέκυψε ότι πέρασε έντονο άγχος και στρες κατά την δικαστική εξέταση.
Η δίκη διακόπηκε για λίγο και συνεχίστηκε με την εξέταση της κας Παπαβρόντου, υπεύθυνη της σύνταξης του προϋπολογισμού του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, ενώ αμέσως μετά εξετάστηκε ο πρώην ταμίας κ. Γεώργιος Παπαβασιλείου.
Ο κ. Παπαβασιλείου αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει υπογράψει με τη θέληση του έγγραφο στο οποίο αναφέρεται πως δεν είχε ο ίδιος την διαχείριση του ταμείου αλλά την διαχείριση του ταμείου την είχε ο πρώην δήμαρχος κ. Θωμάς.

Ο κ. Παπαβασιλείου διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους στο δικαστήριο ότι το χαρτί που υπέγραψε το 2014 ήταν προϊόν εκβιασμού και εκφοβισμού και επ ουδενί δεν είναι αληθές.
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις, διαδέχονται η μία την άλλη και πλέον συζητιέται έντονα πως η εξέλιξη της υπόθεσης δείχνει μεθόδευση στο στήσιμο του κατηγορητηρίου.
Ο κ. Παπαβασιλείου υποστήριξε πως πιέστηκε και εκβιάστηκε ψυχρά για να βάλει αυτή την υπογραφή από την τότε ειδική γραμματέα του δημάρχου κ. Μπουραντά. Μάλιστα τα περί των ισχυρισμών του, για ωμό εκβιασμό αλλά και την άσχημη συμπεριφορά που ενδέχετο καθημερινά από τη νέα διοίκηση του Θανάση Μπουραντά, επιβεβαίωσε καθώς κλήθηκε ξανά από την έδρα και η κα Παπαβρόντου.
Στην εύλογη ερώτηση που δέχτηκε από την έδρα, γιατί γίνονταν πληρωμές με μετρητά και όχι με τραπεζικές καταθέσεις, ο κ. Παπαβασιλείου διευκρίνισε πως εκείνο το διάστημα γινόντουσαν πάρα πολλές κατασχέσεις στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου από παλιές οφειλές ιδίως του πρώην Δήμου Ταμυνέων και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν διαφορετικά το ταμείο του δήμου γιατί κινδύνευαν να τους αφαιρέσουν τα χρήματα από την τράπεζα.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Πρόεδρος της έδρας, στο πως ο κ. Παπαβασιλείου πιέστηκε και υπέγραψε ένα τέτοιο έγγραφο εις βάρος του κ. Θωμά.
Ο κ. Παπαβασιλείου υποστήριξε πως πιέστηκε και εκβιάστηκε ψυχρά για να βάλει αυτή την υπογραφή από την ειδική γραμματέα του δημάρχου Μπουραντά. Μάλιστα περί των ισχυρισμών του για ωμό εκβιασμό αλλά και την άσχημη συμπεριφορά που δεχόταν καθημερινά από την τότε νέα διοίκηση του Θανάση Μπουραντά, όπως διαβεβαίωσε και η κα Παπαβρόντου πως ήταν παρούσα κατά την υπογραφή του επίμαχου εγγράφου.

Η δίκη συνεχίστηκε με την εξέταση προέδρων των κοινοτήτων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, ξεκινώντας από τον κ. Γεράσιμο Μοσχάτο, πρόεδρο της Άνω Ποταμίας. Ο κ. Μοσχάτος δήλωσε με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο ότι όλα τα έργα που αναφέρονται στην κατηγορία και αφορούν στο χωριό του έχουν υλοποιηθεί και μάλιστα έχουν γίνει και πολλά περισσότερα επί Δημαρχίας Θωμά. Δήλωσε επίσης ότι ποτέ ο επιθεωρητής δεν τον κάλεσε για να τον ρωτήσει και εξέφρασε την απορία του πως τα χρέωσε ως ανύπαρκτα.

Ακολούθησε ο πρόεδρος της Οκτωνιάς κ. Δημήτριος Γούναρης, ο οποίος και αυτός κατάθεσε ότι όλα τα έργα που αναφέρονται στην Οκτωνιά έχουν πραγματοποιηθεί περιγράφοντας τα ένα προς ένα. Επίσης ανέφερε ότι όταν τον κάλεσε ο επιθεωρητής να καταθέσει ποτέ δεν του είπε ότι δεν έγιναν τα έργα.

Οι ερωτήσεις που τότε του έθεσε ήταν αόριστες και ασαφείς και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να απαντήσει.

Τελευταίος μάρτυρας προήλθε και εξετάστηκε ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Δήμος από το Μακρυχώρι, ο οποίος επιβεβαίωσε με ακριβείς περιγραφές και αναφορές πως έχουν γίνει όλα τα έργα στο χωριό του.

Δεν έλειψαν μάλιστα τα ευτράπελα από την πολιτική αγωγή η οποία επικαλέστηκε γραπτή παρατήρηση του Επιθεωρητή Τσομπανίδη στο πόρισμα, ότι είναι αδύνατον αυτοκίνητο να μετέφερε μέσα σε 50 λεπτά δύο φορές υλικά από την Αμάρυνθο στο Μακρυχώρι.

Άμεση όμως ήταν η αντίδραση των διαβασμένων δικηγόρων της υπεράσπισης που παρουσίασαν τα συγκεκριμένα δελτία αποστολής τα οποία αναφέρονταν σε δύο διαφορετικές ημέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά ” την διαφορά ώρας την είδε ο κ. Τσομπανίδης, την διαφορά μέρας δεν την είδε;”

Εν κατακλείδι από τους τρεις πρώτους προέδρους που εξετάστηκαν προέκυψαν τα εξής σημαντικά: Πρώτον ότι τα έργα αδιαμφισβήτητα έχουν υλοποιηθεί. Δεύτερον το ότι η ΔΕΥΑΚΑ διαθέτει δικά της μηχανήματα για έργα και δικό της προσωπικό για να τα εκτελεί σε πολλές των περιπτώσεων.

Αντίθετα με το πόρισμα όπου ο επιθεωρητής Τσοπανίδης γράφει πως ο δήμος δεν διαθέτει δικά του μηχανήματα και ούτε το προσωπικό εκτελεί έργα. Δύο εντελώς αυθαίρετες παραδοχές του, βάσει των οποίων χρέωσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έργα ως ανύπαρκτα.

Ένα ακόμη γεγονός που καταδεικνύει την έλλειψη αξιοπιστίας του πορίσματος.

Η δίκη διακόπηκε λόγω ωραρίου και θα συνεχιστεί στις 16 Φεβρουαρίου 2023, όπου αναμένεται να ολοκληρώσουν τις καταθέσεις τους ο κ. Τσοπανίδης και η κα Μπόκαρη-Χαλδούπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου