Σύμφωνα με τα δεδομένα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, η απερχόμενη διοίκηση Μπουραντά παραδέχεται ότι επί σειρά ετών, (πάνω από 6 χρόνια), δεν πλήρωσε ούτε έναν λογαριασμό, ούτε ένα ευρώ, για τις οφειλές ρεύματος της ΔΕΥΑΚΑ προς την ΔΕΗ με αποτέλεσμα το χρέος να ανέρχεται κοντά στα 9 εκατομμύρια σύμφωνα με το εξώδικο που επιδόθηκε στο δήμο τον Ιούλιο, ενώ παραδέχονται ότι σύμφωνα με το νόμο, υπεύθυνος είναι και ο δήμος ως εγγυητής.
Ωστόσο μείζον ζήτημα αποτελεί η απόκρυψη του χρέους, από την δημοτική αρχή προς το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο όφειλαν να είναι ενημερωμένο, αλλά και το χειρότερο όπως αναδείχθηκε απέκρυψαν το χρέος από τους ετήσιους προϋπολογισμούς της ΔΕΥΑΚΑ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Με την πάροδο των χρόνων το χρέος διογκώθηκε υπερβολικά και μάλιστα κανείς και πάλι δεν θα το γνώριζε, εάν δεν είχε διαρρεύσει το εξώδικο της ΔΕΗ.
Μιλώντας για υπέρογκα ποσά της τάξεως εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το μήνα στο ρεύμα, η δημοτική αρχή επιχείρησε επίσης να ρίξει το βάρος στην ενεργειακή κρίση για το χρέος από το 2016 ενώ η ενεργειακή κρίση υπάρχει μόλις τα 2 τελευταία χρόνια.
Η επιμονή στην αιτιολογία ότι η ΔΕΗ έστειλε εξώδικο και σε άλλες 50 ΔΕΥΑΚΑ, από τις 219 που έχει όλη η χώρα, προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση καθώς η αντιπολίτευση αντιπαρήλθε ότι έχει σταλεί μόλις σε 18 ΔΕΥΑΚΑ αλλά και ότι ο δήμος Κύμης Αλιβερίου κατέχει την τρίτη θέση σε όλη την Ελλάδα μετά τον Βόλο και την ΔΕΥΑ της Δυτικής Μακεδονίας.
Το κύριο ερώτημα βέβαια είναι, τι θα γίνει με το χρέος του δήμου Κύμης Αλιβερίου, από που, πως και πότε θα εξοφληθούν αυτά τα χρήματα;
Τι να περιμένουν οι πολίτες μετά από τα αναγραφόμενα στο εξώδικο; Θα γίνει κάποιος διακανονισμός; (άραγε γιατί τόσα χρόνια δεν έχει γίνει). ή η ΔΕΗ σε λίγες ημέρες θα κόψει το ρεύμα στα αντλιοστάσια και θα μείνει όλος ο δήμος χωρίς νερό;
Αντί της λύσης, ακούστηκαν δυο προτάσεις γι’ αυτό που όμως δεν αφορούν την χρονική προθεσμία που αναφέρει το εξώδικο.
Ο κ. Μπαράκος πρότεινε πως θα πρέπει όλες οι ΔΕΥΑ να αιτηθούν κρατική επιδότηση (δεν εξήγησε όμως πόσο εύκολη είναι αυτή η διαδικασία και τι χρόνο χρειάζεται) ώστε να καλυφθούν τα χρέη ενώ ο κ. Μαστροκώστας είπε πως αν δεν βοηθήσει το κράτος θα πρέπει να γίνει αύξηση στην τιμή κατανάλωσης, σχηματίζοντας την αίσθηση στο κοινό, ότι επικρατεί στην διοίκηση του Δήμου, πλήρη σύγχυση.
Συνεπώς, τα χρήματα θα πληρωθούν είτε από το κράτος, είτε από τους δημότες που ήδη έχουν πληρώσει (στην πλειοψηφία) το νερό που έχουν καταναλώσει αλλά και τις χρεώσεις για ενέργεια και τα τέλη. Τους δημότες που έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα, σωματικά και οικονομικά, από την λειψυδρία.
Παρά την παρουσία και του Διευθυντή της ΔΕΥΑΚΑ κανένα στοιχείο δεν προσκομίστηκε για την πορεία του χρέους τις δύο τετραετίες που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου η παράταξη Μπουραντά και κατά περίεργο τρόπο δεν έγινε καμία αναφορά στη προγενέστερη θητεία Θωμά, πράγμα που εντυπωσίασε και διασφαλίζει το συμπέρασμα ότι προφανώς, το χρέος της ΔΕΥΑΚΑ ξεκινά από το 2014 και έκτοτε.
Να επισημάνουμε, ότι για την ΔΕΥΑ Βόλου, με χρέη στη ΔΕΗ 20 εκατομμυρίων ευρώ για εξαπλάσιο αριθμό πληθυσμού, ο αρμόδιος εισαγγελέας διέταξε την διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης, συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι αναμένεται διαταγή για ανάλογη προκαταρτική και για τον δήμο Κύμης Αλιβερίου.
Όπως, ξεκινά σύντομα και η διαταγή του Οικονομικού Εισαγγελέα για τα αζύγιστα σκουπίδια που ζημίωσαν το δήμο με 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Όμως όταν η κα Θαλασσινού, αναφέρθηκε σε αυτό κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Μπαράκος έγινε έξαλλος εναντίον της και οργισμένος καταφέρθηκε εναντίον της χαρακτηρίζοντας την, με απρεπείς χαρακτηρισμούς .
Άκρως ακατανόητο ακούστηκε επίσης το ότι η δημοτική αρχή κατηγόρησε την
αντιπολίτευση για τοξικότητα και δικομανία, προκαλώντας όπως ήταν φυσικό μεγάλη ένταση, καθώς από το 2015 ο πρώην δήμαρχος Θωμάς “καταδιώκεται” και λοιδορείται από την δημοτική αρχή Μπουραντά που τον έχει καταδικάσει πριν μιλήσει η δικαιοσύνη ακόμη και σήμερα που ως γνωστό το πόρισμα κατηγορίας έχει καταρριφθεί , κατά τα 2/3 τουλάχιστον, από τον ίδιος τον επιθεωρητή που το συνέταξε.
Όσο για το κλίμα που επικράτησε, στην εν λόγω συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι έσπασαν όλα τα
προηγούμενα ρεκόρ τους, σε ασέβεια προς τον θεσμό κι ο ένας προς τον άλλο.
Ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ζέρβας αντί να επιβάλλει την τάξη συμμετείχε
ενεργά στην διένεξη, μεταβάλλοντας τελικά το δημοτικό συμβούλιο, σε καφενείο που τσακώνονται
προεκλογικά για το ποιος θα υπερισχύσει στην κάλπη, με την δικαιολογία ότι
όταν τον προκαλούν, μιλάει κι απαντάει
Το εξώδικο των 9 εκατομμυρίων ευρώ πάντως ήταν ένα θέμα που προκάλεσε ανησυχία σε ολόκληρο το δήμο, αλλά όχι στον ίδιο προφανώς αφού δεν το έφερε εκείνος στο δημοτικό συμβούλιο όπως όφειλε λόγω της σπουδαιότητάς του, αλλά το έθεσε στο Δ.Σ ο κ. Θωμάς.
Ανεξήγητη ήταν και η πρωτοφανής έπαρση της δημοτικής αρχής, καθώς είχε μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης «κερκίδα» από χειροκροτητές, καταδεικνύοντας την έλλειψη σοβαρότητας που απαιτείται κι αφήνοντας την εντύπωση, την ανάγκη να καλυφθεί όπως όπως το κενό της κακοδιαχείρισης, αφού δεν υπήρχα λογικά και πειστικά επιχειρήματα για να καλύψουν το τεράστιο χρέος των 9 εκατομμυρίων ευρώ που έκρυβε, δημιούργησε και διαχειρίστηκε με αποκλειστικά δική της ευθύνη