Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Αίτημα για διαχωρισμό του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου από την Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κύμης

ΠΗΓΗ: eviakosmos
Η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κύμης και Περιχώρων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση ζητώντας το διαχωρισμό του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου για τους παρακάτω λόγους:
Ως ‘Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κύμης και Περιχώρων που δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1936 και αριθμεί 220 μέλη, κύριο μέλημά μας είναι η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας. Που όμως τις περισσότερες φορές είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα γενικά προβλήματα της περιοχής μας.
Στα πλαίσια αυτά κρίνουμε απαραίτητη την ενημέρωση και ουσιαστική επέμβασή σας σε ένα καθοριστικό για την επιβίωση και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας θέμα το οποίο και σας αναλύουμε.
Με τον νόμο του Καλλικράτη συνενώθηκαν 5 καποδιστριακοί δήμοι σε έναν αποτελώντας τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο στην Στερεά Ελλάδα μετά την Χαλκίδα και την Λαμία, με σοβαρή όμως διαφορά ότι και οι δύο αποτελούσαν έδρες πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και κατ επέκταση οι υπηρεσίες τους ήταν σωστά στελεχωμένες και μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που προέκυψαν από την συνένωση.
Σε αντίθεση στο νέο Δήμο Κύμης Αλιβερίου εκτός από την δυσλειτουργία των υπηρεσιών που έφερε η συνένωση ήρθαν να προστεθούν φυσικές δυσκολίες όπως η μεγάλη έκταση του Δήμου (90 km από την μία άκρη του Δήμου στην άλλη), η θέση της έδρα του Δήμου το γεωμορφολογικό ανάγλυφο του που είναι κυρίως ορεινό και απότομο , το πολύ κακό οδικό δίκτυο, έκταση 801,21 τετραγωνικά χιλιόμετρα που τους χειμερινούς μήνες είναι πολύ επικίνδυνο ,απτό παράδειγμα αποτελεί το πρόβλημα της κακοκαιρίας 2016 2017 που λόγω των προαναφερθέντων δυσκολιών κρίθηκε αναγκαία η κινητοποίηση μεγάλο μέρους του κρατικού μηχανισμού με τεράστιο οικονομικό κόστος .Επίσης σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών αποτελεί η δυσχέρεια πρόσβασης στην έδρα του Δήμου γιατί αναγκάζονται να διανύσουν μέχρι 80 χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν .
Καθοριστική είναι επίσης η διαφοροποίηση των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών των δυο πόλων του Δήμου, που αποτελεί τροχοπέδη στον σχεδιασμό από την κεντρική διοίκηση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής ως προς την διεκδίκηση κονδυλίων . Η περιοχή της Κύμη προσφέρεται για  χειμερινό , καλοκαιρινό , θρησκευτικό τουριστικό προορισμό ενώ υπάρχουν προοπτικές για το λιμάνι της μελλοντικά να αποτελέσει θαλάσσια Εγνατία και πύλη εισόδου Σέγκεν , σε αντιδιαστολή το Αλιβέρι είναι βιομηχανική περιοχή έχοντας τα εργοστάσια της Δ.Ε.Η και της ΑΓΕΤ και έχει προοπτικές βιομηχανικής ανάπτυξης.
Τα προαναφερθέντα όπως καταλαβαίνουμε έρχονται σε αντιδιαστολή με το πνεύμα και την φιλοσοφία του Καλλικράτη που προέβλεπε δήμους με κοινά αναπτυξιακά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά . Μετά από οχτώ χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη στον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου , τα αποτελέσματα ειδικά για την περιοχή μας είναι καταστροφικά .
Υποβάθμιση της τουριστικής ανάπτυξης και κατ επέκταση μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο μας , δυσλειτουργία και υποστελέχωση των υπηρεσιών με αποτέλεσμα δύσκολη καθημερινότητα και αγανάκτηση των πολιτών. Έντονο αίσθημα εγκατάλειψης σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών .
Γνωρίζουμε ότι στο σχεδιασμό ενός μεγαλόπνοου έργου όπως ο Καλλικράτης είναι φυσικό να μη μπορούν να υπολογισθούν οι παράμετροι που σας προαναφέραμε . Πιστεύουμε ότι γνωρίζοντας τες θα δώσετε τη λύση, που εμείς θεωρούμε ότι είναι ο επανασχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο και ο διαχωρισμός του δύσκαμπτου και δυσλειτουργικού Δήμου .
Θα επιτρέψει σωστή πορεία ανάπτυξης με ώθηση στον τουρισμό της περιοχής μας ,νευραλγικό τομέα συνολικά της ελληνικής οικονομίας . Θα δώσει αίσθημα αισιοδοξίας στους επαγγελματίες στις οικογένειες στους και στους πολίτες της Κύμης , θα προσανατολίσει στην σωστή κατεύθυνση την λειτουργία των υπηρεσιών και θα τονώσει την οικονομική κίνηση .
Τέλος παρακαλούμε να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας ότι ο Δήμος Κύμης έχει συσταθεί από το 28/12/1836 , είναι η γενέτειρα του Παπανικολάου ( παγκοσμίου φήμης επιστήμονα- ευεργέτη ) που δεν έχει τύχει ανάλογης προσοχής και να κάνετε δεκτό το αίτημα μας επειδή πιστεύουμε στην βασική ιδέα του Καλλικράτη και επιθυμούμε να πετύχει .
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
           Κ. ΤΡΑΚΟΣ                                          Κ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
ΣΧΟΛΙΟ: Γιατί η Ε.Ε.Β.Κ. Κύμης και περιχώρων δεν κοινοποιεί τις ανακοινώσεις του στο intzou.blogspot,gr, το μοναδικό ιστολόγιο της Κύμης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου