Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

" Έφυγε " η Μαρία Κόκκορη.



                 " Έφυγε " η Μαρία Κόκκορη, αγαπητή ανιψιά του μεγάλου Κυμαίου επιστήμονα ιατρού       Γωργίου Παπανικολάου και ετάφη στην Κύμη. 
                 Η Μαρία Κόκκορη, κόρη του αδελφού του Γ. Παπανικολάου, Αθανασίου, έζησε μαζί με τον Παπανικολάου στην Αμερική και έγραψε  το βιβλίο  « Γεώργιος Παπανικολάου : Μέσα από τη ζωή και το έργο του » 
                 Η ταφή έγινε στο νεκροταφείο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Λιαουτσάνισας, όπου προηγήθηκε δέηση και σύντομος επικήδειος (παρατίθεται στη συνέχεια), από τον εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής, Πρόεδρο της Δ.Κ. Κύμης  Αγγ. Μαργέλη. Η εξόδιος ακολουθία είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και στην δέηση και ταφή στην Κύμη παρίστατο  αρκετός κόσμος και η Αντιδήμαρχος κ. Αρετή Μπάτσα.  
                     Αιωνία της η μνήμη.


     
              Κυρίες και Κύριοι
 Σήμερα είμαστε εδώ για να αποχαιρετίσουμε άλλο ένα δείγμα της Κουμιώτικης Αρχοντιάς.
Μαρία Κόκκορη, κόρη του Αθανασίου Παπανικολάου, αδελφού του Γεωργίου Παπανικολάου. Αρχόντισσα.
Παντρεύτηκε τον ιατρό     Κόκκορη και μεγάλωσε δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Κατά την διάρκεια της κατοχής εργάσθηκε στα συσσίτια και βοηθούσε παντού όπου υπήρχε ανάγκη.
Έζησε στην Αμερική κοντά στον Παπανικολάου, είχε αυτή την τύχη.
Έγραψε το βιβλίο « Γεώργιος Παπανικολάου : Μέσα από τη ζωή και το έργο του » , για το οποίο βραβεύθηκε  με το βραβείο Λογοτεχνών.
Το βιβλίο αυτό λειτούργησε κατά τρεις τρόπους.
 -Είναι ένα βιβλίο γραμμένο σε γλώσσα κατανοητή, απλή, γλαφυρή, ευκολοδιάβαστο και κατανοητό από κάθε αναγνώστη που θα ήθελε να μάθει για τον Παπανικολάου και το έργο της ζωής του. Με ύφος απλό συνδέει τις επιστολές και φωτίζει το περιεχόμενό τους με στοιχεία από τη ζωή και την εξέλιξη του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα.
-Έκανε με τον τρόπο του γνωστό το μέγεθος του επιτεύγματος της αξεπέραστης εξέτασης που όλοι πλέον γνωρίζουμε σαν ΤΕΣΤ-ΠΑΠ.
-Και τέλος έκανε γνωστή μέσα από την εξέλιξη της ζωής του Παπανικολάου  και της σχέσης του με την οικογένεια την κοινωνία της Κύμης. Η κοινωνία της Κύμης  που σήμερα είναι ποιο φτωχή.
Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου και η Δημοτική Κοινότητα Κύμης εκφράζουν την λύπη τους.
Αιωνία της η μνήμη.

Από το Kimanews.gr

Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 94 χρονών, η ανηψιά και βιογράφος του Γεωργίου Παπανικολάου, Μαρία Κόκορη. Η κα Κόκορη αφιέρωσε όλη της την ζωή στο να συλλέξει ντοκουμέντα και να καταγράψει την ζωή του Κουμιώτη γιατρού.
Η πρώτη βιογραφία του Γεωργίου Παπανικολάου στα ελληνικά, την κυκλοφόρησε το 1985 από τις εκδόσεις «Κέδρος. Τον Δεκέμβριο του 2008, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ η αγγλική μετάφραση.
Στην εισαγωγή γράφει:
"Μύθος μαζί και Σύμβολο στάθηκε ο Γεώργιος Παπανικολάου για την οικογένεια μας, που έντονα έζησε και ζει τους δεσμούς της", γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου, η Μαρία Κόκκορη.
Και συνεχίζει : "Αναρωτιόμουνα τι τάχα θα μπορούσα να δώσω στο βιβλίο αυτό από την φύση και την ψυχοσύνθεσή του, το περιβάλλον που τον έθρεψε, την πάλη με το μέσα και γύρω του κόσμο. Το τάξιμό του σε ένα σκοπό και την παράξενη συμβίωση της συναισθηματικότητας και της σκληράδας για να τον φτάσει. Όλα όσα πέρασε ήταν απότοκα μιας εσωτερικής πάλης, εκείνης που τον οδήγησε να γίνει η ενσάρκωση του ιδανικού του ......."».
Αρχείο Γεωργίου Παπανικολάου.
Επί μισό και πλέον αιώνα η ανιψιά και βιογράφος του Γ. Παπανικολάου, Μαρία Κόκκορη, συνέλεγε με μεθοδικότητα και υπομονή κάθε τι που σχετίζονταν με την ζωή και την προσφορά του θείου της Dr Pap.
Συγκρότησε με τον τρόπο αυτό σιγά σιγά ένα εκτενέστατο αρχείο, μέρος του οποίου αναρτάται στον παρόντα ιστότοπο.
Το Αρχείο αυτό αποτελείται από:
• Τα βιβλία που έχουν γραφεί για τον Dr Pap
• Πρωτότυπα και φωτοαντίγραφα της αλληλογραφίας του Γ. Παπανικολάου με τους συγγενείς του στην Ελλάδα, καθώς και με συναδέλφους του ιατρούς
• Ψηφίσματα και δημοσιεύματα για τον θάνατο του Γ. Παπανικολάου
• Δημοσιεύματα εφημερίδων (ελληνικών, ομογενειακών και ξένων), που αναφέρονται γενικά στον Γ. Παπανικολάου και το έργο του
• Δημοσιεύματα για τα βραβεία και τις τιμητικές διακρίσεις του Γεωργίου Παπανικολάου
• Δημοσιεύματα για τα αποκαλυπτήρια προτομών του Dr Pap
• Δημοσιεύματα που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία του Νοσοκομείου Κύμης «Γεώργιος Παπανικολάου»
• Δημοσιεύματα σχετικά με την επέτειο των 30 και 40 χρόνων από τον θάνατό του και της εκατονταετηρίδας από την γέννησή του
• Πληροφοριακά έντυπα και δημοσιεύματα για το χαρτονόμισμα των 10000 δρχ, που απεικονίζει τον Παπανικολάου
• Φάκελοι, έντυπα, δημοσιεύματα για την έκδοση των ελληνικών και αμερικανικών γραμματοσήμων για τον Dr Pap
• Δημοσιεύματα σχετικά με τις εκπομπές και τις ταινίες που έχουν κατά καιρούς προβληθεί για τον Dr Pap
• Περιοδικά (επιστημονικά και ποικίλης ύλης) με άρθρα για τον Γ. Παπανικολάου και το Παπ τεστ
• Λόγοι της συζύγου του Γ. Παπανικολάου, Μάχης καθώς και συνεντεύξεις της
• Κάρτες καλωσορίσματος του ζεύγους Παπανικολάου στην Ελλάδα το 1957 και επιστολές συλλόγων και ιδιωτών προς συνάντησή τους
• Ομιλίες της Μαρίας Κόκκορη σε διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν του Dr Pap
• Επιστολές φορέων για την απονομή του Βραβείου Νομπέλ στον Γ. Παπανικολάου
• Έντυπα των Μουσείων Κύμης και Περιγραφικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που φιλοξενούν εκθέματα σχετικά με τον Dr Pap
• Επιστολή του Hellenic Medical society of New York, σχετικά με την μετάφραση του βιβλίου της Μαρίας Κόκκορη στα αγγλικά
• Ομιλία του Γεωργίου Παπανικολάου στο Συνέδριο Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας στις Βρυξέλλες, στις 12 Ιουλίου 1957
• Αλληλογραφία σχετική με την μετονομασία της Γέφυρας της Χαλκίδας
• Αλληλογραφία σχετικά με την μετονομασία του διευρυμένου δήμου Κύμης σε Δήμο Γ. Παπανικολάου
• Αλληλογραφία σχετική με την μετακομιδή των οστών του Γεωργίου Παπανικολάου.
Μια «μεγάλη» Κουμιώτισα έφυγε, αφήνοντας παγκόσμια παρακαταθήκη στις επόμενες γενναίες το έργο του Dr Pap

1 σχόλιο: