Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Απολογισμός 1 - Πολιτιστικά.

 
Πριν ακόμα αρχίσουμε να κάνουμε τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής τα δύο(2) χρόνια που ασκούν την διοίκηση άρχισαν οι προσπάθειες υποβάθμισης αυτών που θα περιγράφαμε πριν να αναφέρουμε κάτι, αλλά με τον φόβο αυτών που θα γράφαμε και που στην ουσία θα ήταν μια κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης με σαφή υποκειμενική διάθεση αλλά με μια αντικειμενική διάθεση στις απόψεις των Δημοτών.
 
Η Κύμη είναι γνωστή παγκόσμια ως ιδιαίτερη πατρίδα του ιατρού απροσπέραστου σωτήρα της ανθρωπότητας Γ. Ν. Παπανικολάου, με το γνωστό έργο. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όπως έπρεπε προσπάθησε  να αναδείξει την Κύμη και ως πατρίδα του ιατρού με τη μετατροπή του σπιτιού που έζησε σε μουσείο, ως τόπο ιατρικών συνεδρίων προκειμένου να δημιουργηθεί ιατρικός τουρισμός και να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στην Κύμη με τα λοιπά ωφελήματα στα διάφορα τουριστικά επαγγέλματα.
 
  Επίσης ξεκίνησε, με την βοήθεια προσωπικά του Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ, με την παραχώρηση χώρου στο Μυλωνοπούλειο η δημιουργία κυτταρολογικού κέντρου .
    Η πλατεία της Κύμης ήταν γνωστή πανελλαδικά ως χώρος φεστιβαλικών  εκδηλώσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες με τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη αλλά και την ικανοποίηση των Δημοτών λόγο της ποιότητας των   εκδηλώσεων και των συμμετεχόντων.
    Το χορευτικό συγκρότημα σε ανταπόδοση των συμμετοχών στην Κύμη συμμετείχε σε εκδηλώσεις σε  πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, μέχρι και την μακρινή Κίνα.
    Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό - Επιμορφωτικό Σύλλογο Κύμης και στον χώρο του θερινού θεάτρου έγιναν με μέριμνα του Δήμου σπουδαίες εκδηλώσεις.
    Ακόμα και οι παραλίες της περιοχής είχαν άλλη εμφάνιση από αυτή των τελευταίων δύο ετών.
    Τα ΚΑΠΗ τι έγιναν άραγε;

    Τι από τα παραπάνω έγινε τα δύο τελευταία χρόνια; Το να γράφει στις διάφορες ανακοινώσεις ότι γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου, εκτός της εξέδρας τι άλλη συμμετοχή είχε ο Δήμος; Τι σχέση έχει ο Δήμος με τις "Αξάνεμες";
    Βέβαια διατήρησαν την "Ανάβαση", αλλά μπορούσαν να την καταργήσουν;

    Ας μας απαντήσει κάποιος παρουσιάζοντας το έργο του Δήμου τα δύο τελευταία χρόνια!

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Έργα και ημέρες .....έρχονται!

Φωτογραφία του Marios Milonas.Από τότε που η παρούσα Δημοτική Αρχή συμπλήρωσε δύο χρόνια στην διοίκηση του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου είχα σκοπό να κάνω έναν απολογισμό του έργου της, αλλά δεν τα κατάφερα. Πότε τα προσωπικά προβλήματα αλλά βασικά οι συνεχείς γκάφες των αρμοδίων σε όλα τα θέματα και σε όλα τα επίπεδα, συνεχώς μου άλλαζαν το πλάνο εργασίας. Τώρα όμως δεν πάει άλλο. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των Δημοτών και θα προσπαθήσω σε τρεις αναρτήσεις, εκτός της παρούσης, να θέσω τις βάσεις, ώστε να μπορεί κάποιος κάτοικος της περιοχής να καταλάβει τι συμβαίνει στο Δήμο, τι γίνεται και τι θα γίνει τα επόμενα δύο χρόνια.


    Για ζέσταμα όμως ας θέσω το ερώτημα: Το βασικό πρόβλημα της Κύμης είναι η διακοπή κυκλοφορίας στο κέντρο της Κύμης με τις προδιαγραφές που έχει τεθεί για το καλοκαίρι ή μήπως υπάρχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα που υπάρχουν και τα αντιμετωπίζει καθημερινά ο Δημότης; Πιστεύω ότι το θέμα έχει τεθεί για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και υλοποιούν πλήρως τη φράση "κουβέντα να κάνουμε".

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Συνεδριάζει το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης

     
Συνεδριάζει   την 24η  Φεβρουαρίου 2017,  ημέρα  Παρασκευή  και ώρα 11:00 στο χώρο  συνεδριάσεων  του Συμβουλίου  της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης σε τακτική δημόσια  συνεδρίαση το Συμβούλιο για τη λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας  διάταξης: 
     1.  Αίτημα για διακοπή κυκλοφορίας της πλατείας Κύμης από SUPER MARKET Μαργωμένου έως το κρεοπωλείο Καμπούρη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ήτοι από 01/07/2017 έως 31/08/2017.
     2. Ενημέρωση  διαφόρων θεμάτων Δ.Κ.Κύμης          

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε - Γεώργιος Παπανικολάου



Ο Γεώργιος Παπανικολάου 13 Μαΐου 1883 - 19 Φεβρουαρίου 1962 υπήρξε διάσημος Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής.
    Γεννήθηκε στην Κύμη της Εύβοιας, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1907 μετέβη στη Γερμανία όπου παρακολούθησε μαθήματα βιολογίας υπό τους καθηγητές Χαίκελ και Βάισμαν. Στη συνέχεια γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου όπου και άρχισε τις βιολογικές έρευνες επί του «καθορισμού του φύλου» στα οστρακόδερμα υπό τον καθηγητή Ρίχαρντ Έρτβιχ. Μετά την ανακήρυξή του σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου επέστρεψε στην Αθήνα το 1910 όπου και νυμφεύθηκε την Ανδρομάχη Μαυρογένη και στη συνέχεια μετέβη στο Μονακό όπου και εργάσθηκε στο ωκεανογραφικό ινστιτούτο του Πριγκιπάτου συμμετέχοντας στην ομάδα ωκεανογραφικής εξερεύνησης του Πρίγκιπα του Μονακό (1911).
    Επανερχόμενος στην Ελλάδα συμμετείχε των Βαλκανικών πολέμων και το 1913 αναχώρησε για τις ΗΠΑ όπου και εργάσθηκε ως βοηθός στο κλάδο της ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Ακολούθως εκλέχθηκε υφηγητής, έκτακτος καθηγητής και τέλος τακτικός καθηγητής της ανατομίας και ιστολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου αυτού.
    Μετά από μακρές έρευνες επί της εκφυλιστικής κληρονομικής επίδρασης του οινοπνεύματος σε ινδικά χοιρίδια ο Παπανικολάουστράφηκε σε προβλήματα αναπαραγωγής σχετιζόμενα με τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, τον καθορισμό του φύλου, τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, καθώς και των φυλετικών ορμονών.
    Το 1923 εφάρμοσε τη μέθοδό του σε γυναίκες προς μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας. Η πρώτη του ανακοίνωση επί της χρησιμοποίησης της κυτταρολογικής μεθόδου προς διάγνωση του καρκίνου της μήτρας το 1928 έγινε δεκτή με πολύ σκεπτικισμό καθόσον η κρατούσα τότε γνώμη για τέτοιου είδους έρευνα και εφαρμογή επί αποφολιδουμένων κυττάρων ήταν πρακτικά αδύνατη. Τέτοια διάγνωση θεωρούνταν δυνατή, μέχρι την εποχή εκείνη, μόνο με την τομή του πάσχοντος οργάνου.
    Οι έρευνες του Παπανικολάου επεκτάθηκαν στη συνέχεια στις κυτταρολογικές αλλοιώσεις στο καρκίνο του αυχένα της μήτρας και του ενδομητρίου, των οποίων τα πορίσματα δημοσίευσε το 1943 από κοινού μετά του καθηγητή γυναικολογίας Έρμπερτ Τράουστ σε ειδική μονογραφία υπό τον τίτλο «Διάγνωσις του καρκίνου της μήτρας μέσω των κολπικών επιχρισμάτων» (Diagnosis of Uterine Cancer by the Vaginal Smear). Η δημοσίευση της εργασίας αυτής ήταν επόμενο να κεντρίσει το παγκόσμιο ιατρικό ενδιαφέρον και να προκαλέσει την άμεση δοκιμαστική χρησιμοποίηση της μεθόδου σε διάφορα νοσοκομεία. Το 1944 έγινε η πρώτη εφαρμογή επί του ουροποιητικού συστήματος και στη συνέχεια επί του πεπτικού και άλλων συστημάτων του οργανισμού.
    Ο Παπανικολάου με τις εργασίες του αυτές έγινε ο θεμελιωτής νέου επιστημονικού κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας» βασιζόμενη ακριβώς στη μελέτη των αποφιλιδουμένων κυττάρων του οργανισμού στις διάφορες κοιλότητες αυτού. Η μέθοδος αυτή που έλαβε προς τιμή του την ονομασία «Μέθοδος Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπανικολάου» και κατά συγκοπή «Τεστ Παπ» άνοιξε ευρείς νέους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα στη γενετήσια φυσιολογία και ενδοκρινολογία ειδικότερα για τον καρκίνο. Οι δημοσιευμένες εργασίες του Παπανικολάου υπερβαίνουν τις εκατό ενώ τρεις αποτελούν ειδικές μονογραφίες.
    Το 1954, ο Παπανικολάου δημοσίευσε το μνημειώδες έργο «Άτλαντας της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας» (Atlas of Exfoliative Cytology), εδραιώνοντας και επίσημα πλέον τη νέα ιατρική πρακτική και ειδικότητα που ουσιαστικά ανέπτυξε από το μηδέν.
    Ο Παπανικολάου τιμήθηκε με πλείστες διακρίσεις μεταξύ των οποίων είναι το μετάλλιο Τιμής της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκινολογίας το 1952.
    Σήμερα το τεστ Παπανικολάου (τεστ-παπ) χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

    Το 1995 τυπώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος χαρτονόμισμα αξίας 10.000 δραχμών, στο οποίο απεικονίζεται ο Γεώργιος Παπανικολάου.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

....η πραγματικότητα!


Γνωρίζετε γιατί τσικνίζετε;


    Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και όλοι ετοιμαζόμαστε για το παραδοσιακό τσίκνισμα.
    Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης την δέυτερη εβδομάδα των αποκριών και παραδοσιακά καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος.
    Τα πιο παλιά χρόνια το ζήτημα δεν ήταν να ψηθεί το κρέας αλλά να τσικνιστεί το σπίτι. Οι νοικοκυρές λοιπόν, προκειμένου να μυρίσει το σπίτι βούτυρο έψηναν μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο ή σιμιγδαλένιο χαλβά.
    Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και ποτού που συνοδεύουν το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης είναι χαρακτηριστικά της ημέρας.  Σύμφωνα με την παράδοση σχετίζονται με την ευφορία της γης και συνδυάζονται με τον χριστιανισμό, οπότε και σηματοδοτούν την προετοιμασία για τη Μεγάλη Σαρακοστή.
    Οι μυρωδιές από την κουζίνα ξορκίζουν το κακό και φέρνουν κόσμο στο σπίτι

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί εξαιρείται από την έκτακτη χρηματοδότηση ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου!


Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Υπουργός Πάνος Σουρλέτης, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα Δήμων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι χιονοπτώσεις, ενέκρινε εκτάκτως επιχορηγήσεις ύψους 2,2 εκατ. Ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για έργα υποδομής.
Δυστυχώς όμως όπως φαίνεται από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, στη λίστα των επιχορηγούμενων Δήμων δεν υπάρχει ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου. Αντιθέτως υπάρχει ο όμορος δήμος Καρύστου και άλλοι
Δήμοι.
Ρωτάμε λοιπόν τη Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα το Δήμαρχο: 
• Υπέβαλε ο Δήμος μας έγγραφο αίτημα για να λάβει έκτακτη επιχορήγηση;
• Αν όχι για ποιο λόγο; Και εάν ναι, γιατί δεν επιχορηγήθηκε;
• Μπορούσε ο Δήμος να αιτηθεί για έκτακτη επιχορήγηση, αφού αποδεδειγμένα υπέστη καταστροφές και κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;
• Ποιος είναι ο υπεύθυνος για την υποβολή του αιτήματος;
Επειδή πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, παρακαλούμε να μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατόν. 

ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Εν Αττική Κυμαίοι - Πίτα 2017


     Το ΔΣ του Συλλόγου των εν Αττική Κυμαίων ανακοινώνει ότι η κοπή της Βασιλόπιττας θα γίνει την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, στις 11 πμ, στα Γραφεία του Συλλόγου, Γερανίου 44, 8ος όροφος.

     Σας περιμένουμε ούλους να ανταλλάξουμε ευχές για ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό καινούργιο χρόνο.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ

Δημήτρης Θωμάς: «Σε δύο χρόνια περίπου, τον Μάιο του 2019, αυτή η Δημοτική Αρχή θ’ αποτελεί πλέον μια αρνητική παρένθεση για το Δήμο»

2

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, σε κέντρο του Αυλωναρίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, η κοπή της πίτας των ΝΕΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ για το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου.
Οι πολίτες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, με την παρουσία τους, έδωσαν το μήνυμα ότι, ο συνδυασμός των Νέων Οριζόντων παραμένει ενωμένος και δυνατός και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να διεκδικήσει και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Στην ομιλία του, ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς, επικεφαλής του συνδυασμού, ξεκαθάρισε ότι ο συνδυασμός παραμένει αραγής και διεκδικητικός τονίζοντας ότι: «οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε γι αυτό τον τόπο»
5Ο Δημήτρης Θωμάς έκανε αναφορά στα 16 χρόνια από την ίδρυση του συνδυασμού αλλά και στα 12 χρόνια διοίκησης, τόσο στο Δήμο Κύμης όσο και στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου στην συνέχεια, τονίζοντας ότι έγιναν πάρα πολλά για την περιοχή, καθώς υπήρχε και πρόγραμμα και όραμα από την πλευρά της διοίκησης.
Αντίθετα, όπως τόνισε ο επικεφαλής των Νέων Οριζόντων, ο συνδυασμός του Θανάση Μπουραντά δεν είναι τίποτε άλλο από μια γηρασμένη και κορεσμένη ομάδα, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν στις εκλογές μόνο και μόνο για να πάρουν τις καρέκλες.
Αναφέρθηκε στο δίδυμο «Μπουραντά – Γκοσιμίδα» υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι μαζί με τα πρωτοπαλίκαρά τους, αντί ν’ ασχοληθούν με τα προβλήματα του τόπου, στήνουν λαϊκά δικαστήρια και ασχολούνται μόνο αναζήτηση στοιχείων προκειμένου να στέλνουν φακέλους σε εισαγγελείς, ευελπιστώντας ότι έτσι θα βλάψουν τον πρώην Δήμαρχο και την αντιπολίτευση γενικότερα.
4«Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι, από τα ταμεία του Δήμου, δεν έχει λείψει ούτε ένα ευρώ κατά την διάρκεια της θητείας μας» τόνισε ο Δημήτρης Θωμάς, αναφέροντας παράλληλα ότι, όταν ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου, υπήρχαν οφειλές 8 εκ ευρώ από τους πρώην Δήμους, ενώ ήρθαν και 3 εκ κατασχέσεις, χρήματα που αποπληρώθηκαν κατά 70% μέσα στα 3,5χρόνια της θητείας.
Αναφερόμενος στην συνέχεια στην θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής υποστήριξε ότι έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς, όπως η αγροτική οδοποιία, ο ηλεκτροφωτισμός (όπου οι σύλλογοι πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου ν’ αλλάξουν λάμπες στις κολώνες ηλεκτροφωτισμού των χωριών), στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου ο Δήμος πληρώνει 700.000 ευρώ το χρόνο για την μεταφορά των σκουπιδιών στην Χαλκίδα και την Θήβα, στις κοινωνικές παροχές (ΚΑΠΗ κλπ) που κλείνουν ή υπολειτουργούν, όπως και στον τομέα της εκπαίδευσης.
3Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρώην Δήμαρχος στον τομέα του αθλητισμού, όπου τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν έχουν καμία βοήθεια από το Δήμο, στην απουσία της Δημοτικής Αρχής, αφού όλοι οι εκπρόσωποί της είναι εξαφανισμένοι, και μια σειρά ακόμη τομείς, όπου η απραξία της Δημοτικής Αρχής έχει φέρει πίσω το Δήμο (όλα τα μεγάλα έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, χάθηκαν)
Δριμύτατη κριτική άσκησε στη Δημοτική Αρχή ο Δημήτρης Θωμάς και για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε κατά την διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας. Τόνισε ότι, από τα πέντε μηχανήματα του Δήμου, τα τρία ήταν χαλασμένα και δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος στην προσπάθεια εκχιονισμού, ενώ δεν συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο ώστε να λάβει μέτρα προστασίας των πολιτών, ενώ ήταν γνωστό ότι έρχεται κακοκαιρία.
Ειδικά για τα πρώτα δύο 24ωρα, η Δημοτική Αρχή δεν έκανε το παραμικρό για να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς, με αποτέλεσμα να συσωρευτεί το χιόνι και να μειωθούν δραματικά τα περιθώρια αντίδρασης. Ενδεικτικό είναι ότι ο δρόμος προς το Νοσοκομείο παρέμεινε κλειστός επί αρκετές ημέρες.
Ειδικά για την Κύμη, η οποία επλήγη περισσότερο, ο Δημήτρης Θωμάς τόνισε ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος καθυστέρησε ν’ αντιδράσει, ενώ στην συνέχεια, όταν προσπάθησε να δώσει λύσεις σε προβλήματα, ήταν τραγικά μόνος, αφού η κεντρική διοίκηση του Δήμου τον άφησε χωρίς καμία βοήθεια.
«Σε δύο χρόνια περίπου, τον Μάιο του 2019, αυτή η Δημοτική Αρχή θ’ αποτελεί πλέον μια αρνητική παρένθεση για το Δήμο» τόνισε ο Δημήτρης Θωμάς στο κλείσιμο της ομιλίας του, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα ότι οι Νέοι Ορίζοντες βρίσκονται επί των επάλξεων και είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Τί είναι το Τριώδιο, γιατί ονομάζεται έτσι, πότε ξεκινά και πότε ολοκληρώνεται;



     Το Τριώδιο έχει λάβει την ονομασία αυτή από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, το Τριώδιο, το οποίο περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
    Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο αυτό, και κατ’ επέκταση και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, ονομάστηκαν Τριώδιο.
    Οι ύμνοι του Τριωδίου γράφτηκαν από τον 
5ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ. Χειρόγραφα των ύμνων του Τριωδίου σώζονται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. ενώ για πρώτη φορά τυπώθηκε, το εν λόγω βιβλίο, στα Ελληνικά το 1522 μ.Χ. στην Βενετία.
    Το Τριώδιο, ως χρονική περίοδο, αναφέρεται στις τρεις πρώτες εβδομάδες που οι χριστιανοί ετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Κάθε Κυριακή αυτών των τριών εβδομάδων έχει τη δική της σημειολογία.
    Η πρώτη, η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί, όπως ο Τελώνης και όχι υπερήφανοι όπως ο Φαρισαίος.
    Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου, διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρέσεως.
    Το Σάββατο πριν από την τρίτη Κυριακή ονομάζεται Ψυχοσάββατο ή Σάββατο των Ψυχών. Καθιερώθηκε από την εκκλησία ως ημέρα που προσευχόμαστε και προσφέρουμε κόλλυβα για όλους αυτούς που για διάφορους λόγους δεν μνημονεύονται σε μνημόσυνα. Όπως είναι άνθρωποι που δεν τους απέμειναν συγγενείς, ώστε να τους κάνουν μνημόσυνο. Παρόλο που κάθε Σάββατο του έτους είναι αφιερωμένο από την εκκλησία μας στους θανώντες, το συγκεκριμένο Σάββατο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ακολουθεί η Κυριακή της Απόκρεω, η οποία αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία του Χριστού και έτσι παρακαλούμε το Θεό από την προηγουμένη να τους αναπαύσει.
    Η τρίτη Κυριακή, η Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία, στην κρίση που θα λάβει χώρα, καθώς επίσης και στη χριστιανική αγάπη. Ονομάζεται δε έτσι, επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας.
    Η εβδομάδα που ξεκινά ονομάζεται και εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου. Εβδομάδα που επιτρέπεται η βρώση τυροκομικών, αυγών και ψαριών.
    Η τέταρτη, η Κυριακή της Τυροφάγου, αναφέρεται στην εξορία των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο.    Έτσι, το Ευαγγέλιο της ημέρας παροτρύνει τους πιστούς να νηστεύουν χωρίς να το επιδεικνύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο και ελεήμονα.
    Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, με την οποία ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος νηστείας, προσευχής, περισυλλογής, κατά την οποία οι πιστοί προετοιμάζονται για την μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου. Ονομάζεται Τεσσαρακοστή γιατί μιμείται την σαρανταήμερη νηστεία που έκανε ο Χριστός, ενώ λέγεται και Μεγάλη για να υπάρχει σαφής διαχωρισμός από τη νηστεία των Χριστουγέννων.
Φέτος το Τριώδιο ξεκινά 5 Φεβρουαρίου 2017
Αναρτήθηκε από 

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Κολωνάκια; Ναι ή Όχι;

Φωτογραφία του Marios Milonas.       Μεγάλη συζήτηση για το τι θα γίνουν τα κολονάκια που έπαθαν ζημιές κατά την διάρκεια του χιονιά και ειδικά κατά την προσπάθεια αποχιονισμού.
       Κατ' αρχήν θα πρέπει να αποκατασταθούν οι φθορές ώστε τα υπάρχοντα να είναι ασφαλή για πεζούς και τροχοφόρα.
       Βέβαια κατεστραμμένα κολονάκια υπήρχαν και πριν, που είχαν υποστεί ζημίες από ατζαμήδες οδηγούς  και δεν είχαν επισκευασθεί. Τώρα λοιπόν με την ευκαιρία της θεομηνίας θα πρέπει να γίνουν όλα ασφαλή.
      Τα κολονάκια τοποθετήθηκαν με βάση κάποια μελέτη. Αν είναι σωστά ή λάθος είναι άλλη ιστορία, αν μου αρέσουν ή όχι πάλι είναι άλλη ιστορία, για να αντικατασταθούν όμως με κάτι άλλο ή να αφαιρεθούν τελείως είναι θέμα για το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί κάποια μελέτη.
      Ας αναθέσουν λοιπόν μια μελέτη, βέβαια ακόμα δεν έχει παραληφθεί το έργο, και μετά βλέπουμε..
     Επί του παρόντος ας αποκαταστήσουν την ασφάλεια των Δημοτών.