Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Σκουπίδια και χώροι μεταφόρτωσης

     
 Είναι γεγονός ότι για πολλά χρόνια οι τοπικές αρχές αδιαφόρησαν πλήρως για το θέμα των σκουπιδιών και βέβαια όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο και αυξήθηκε η κατά άτομο ποσότητα σκουπιδιών. Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται αποπνικτικό και τα συμφέροντα μεγάλα, οικονομικά αλλά και πολιτικά. Για άλλη μια φορά ο κάθε μικροπολιτικός ηγέτης καταχράστηκε την έλλειψη ενημέρωσης και εμπόδισε κάθε πρόταση επίλυσης του προβλήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως επέβαλε μέτρα με κόστος και έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα.
      Η προηγούμενη Δημοτική αρχή σε συνεργασία και με τον Δήμαρχο Καρύστου υπέβαλαν προτάσεις οι οποίες και εγκρίθηκαν και από την Περιφέρεια, δεσμεύτηκαν τα αναγκαία χρηματικά ποσά και έμενε μόνο να προσδιορισθεί ο χώρος για την δημιουργία των δύο σταθμών μεταφόρτωσης και ότι άλλο επέβαλε η μελέτη που είχε εγκριθεί.
      Και τι έγινε; Ότι πρόταση και να έκανε ο Δήμος, η αντιπολίτευση έλεγε όχι, αλλά ταυτόχρονα δεν έκανε και καμιά πρόταση.Ο Δήμος ζήτησε από τις τοπικές κοινότητες να υποβάλουν προτάσεις και καθόρισε και κριτήρια, τα συγκεκριμένα που προβλέπει ο νόμος. Αξιολογήθηκαν από την αρμόδια επιτροπή και υποβλήθηκαν οι σχετικές προτάσεις.Ταυτόχρονα ο Δήμος εξασφάλισε και τα αναγκαία ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκατάσταση των ΧΥΤΑ που υπήρχαν ακόμα εν χρήση, Κύμης, Μετοχίου, Νεωχωρίου και Αλιβερίου. Λόγω εκλογών οι διαγωνισμοί καθυστέρησαν με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν με την νέα δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα άγνωστο σε εμάς μέχρι σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως επιβάλει οικονομικές ποινές ακι η νέα δημοτική πρέπει να πάρει αποφάσεις  εκεί που έβαζε εμπόδια.
      Μάθαμε λοιπόν   ότι ο κ. Μπουραντάς εξασφάλισε τα αναγκαία ποσά για την κατασκευή των δύο σταθμών μεταφόρτωσης και μπράβο του. Αλλά που; Στην Κύμη και στο Αλιβέρι, χωρίς βέβαια να λάβει την γνώμη τουλάχιστον του Αντιδημάρχου Κύμης καθώς και του Προέδρου του τοπικού Συμβουλίου, για το Αλιβέρι δεν ξέρω αλλά για την Κύμη όπως απήντησαν οι προαναφερθέντες σε ερώτηση του υποφαινόμενου κατά την διάρκεια του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης.
     Δημοκρατικά λοιπόν ο κ. Δήμαρχος αποφάσισε να βγάζει τα σκουπίδια της Δ.Ε.Αυλωναρίου βόλτα να πάρουν τον αέρα τους, αντί να τα διοχετεύει σε κάποιο άλλο χώρο πλησιέστερο με λιγότερο χρόνο και κόστος. Αλλά τότε τι θα έλεγε στους Δημότες του Αλιβερίου; Ενώ τώρα σου λέει Κύμη και Αλιβέρι. Ίσα και πάτσι. Τι και αν φθείρονται τα απορριμματοφόρα, τι και αν χρειάζονται περισσότερα άτομα και περισσότερος χρόνος; 
     Ο ΧΥΤΑ της Κύμης χαρακτηρίζεται ως κορεσμένη περιοχή με πιθανά άμεσα προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα και ειδικά στις γεωτρήσεις που βρίσκονται δυτικά της Κύμης. 
     Τι θα γίνει; Οι τοπικοί άρχοντες θα ασχοληθούν με το θέμα; Θα προστατεύσουν τους Δημότες και την υγεία τους; Κάθε φορά που τους ρωτάμε κάτι σχετικό, μας απαντούν ότι δεν ξέρουν τίποτε! Ο Δήμαρχος δεν τους συμβουλεύεται; Στο κάτω κάτω είναι υποχρεωμένος να ζητά την θέση των τοπικών συμβουλίων και να αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο για όλα αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα μετά από δική του εισήγηση. Τι συμβαίνει;
     Θα περιμένουμε  από κάποιο αρμόδιο που θα εκπροσωπεί τους Κυμαίους και θα έχει τη δυνατότητα να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση. Ρωτήθηκε η τοπική κοινότητα και τι απάντησε; Συζητήθηκε το θέμα κάπου και λήφθηκε κάποια απόφαση; Υπάρχει αλληλογραφία;
     Το θέμα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρό και θα επανέλθουμε αφού εξετάσουμε πλήρως και τα οικονομικά συμφέροντα που εμπλέκονται στο αντικείμενο.
      

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου