Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΠΗΓΗ: gkoulouris1.blogspot.gr &eviakosmos


Την 24η Ιουνίου έγινε στην Αθήνα η Πανελλαδική συνέλευση αιρετών β΄βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοικησης «ΣΥΡΙΖΑ»,  στα πλαίσια δημόσιας συζήτησης για τον νέο νόμο τόσο για τον Α΄ Βαθμό όσο και για τον Β΄Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παραβρέθηκαν εκπρώσωποι β΄ βαθμού από τις Περιφέρειες Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδος και Αττικής.

Την Στερεά Ελλάδα εκπροσώπησαν οι Ζαννιάς Θανάσης και Κουλούρης Γιώργος. Εισήγηση από την Περιφέρεια στερεάς Ελλάδας έκανε ο Γιώργος Κουλούρης.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Το νέο Νομοθετικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργήθηκε με σκοπό την επαναθεσμοθέτηση των δομών για ένα σύγχρονο αποκεντρωμένο κράτος έχοντας αντιληφθεί τις ανεπάρκειες του ισχύοντος συστήματος. Βασική μεταρρύθμιση είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογική διαδικασία επιλογής των αντιπροσώπων. Στόχος είναι η ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση, η καλύτερη λειτουργία, η αποτελεσματικότητα και η αποδυνάμωση της δημαρχοκεντρικής και περιφερειαρχοκεντρικής διοίκησης.
Ο νέος αυτός σχεδιασμός είναι φιλόδοξος και  προς την σωστή κατεύθυνση και θα είναι αποτελεσματικό υπό προϋποθέσεις που είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν εφ΄ όσον εντοπιστούν κάποιες τοπικές ιδιαιτερότητες.
Τα κύρια σημεία που πρέπει να διορθωθούν ώστε το νέο μοντέλο να γίνει και αποτελεσματικό, αφού αυτός είναι και ο τρίτος στόχος της μεταρρύθμισης, είναι : η αλλαγή της υπάρχουσας νοοτροπίας και πρακτικών στην διοίκηση, η καλλιέργεια της περιφερειακής και δημοτικής συνείδησης για την εξάλειψη τοπικιστικών αντιθέσεων και  η επί μέρους καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών κάθε περιφερειακής και δημοτικής ενότητας, ώστε το νέο αυτό μοντέλο διοίκησης να απαντά στα ζητήματα της κοινωνίας.
..................................................................................................................................................................


3. ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ  :


 Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου είναι ο τέταρτος σε πληθυσμό Δήμος της Στερεάς Ελλάδος και ίσως ο πρώτος σε έκταση ενώ παρουσιάζει πολλές ιδιορρυθμίες :
- παρά το γεγονός ότι είναι ο τέταρτος Δήμος στην Στερεά Ελλάδα σε πληθυσμό εν τούτοις οι τρείς πρώτοι αλλά και οι επόμενοι ήταν πρώην έδρες Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και αυτό σημαίνει ότι είχαν συγκροτημένες υπηρεσίες, επαρκές προσωπικό και μηχανική υποστήριξη. Σε αντίθεση με τον Δήμο Κύμης/Αλιβερίου που συστάθηκε από 5 μικρότερους Δήμους χωρίς υποδομές γεγονός που αναδείχθηκε και από την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις πρόσφατες θεομηνίες από τις χιονοπτώσεις, που αποτελεί ένα συνδυασμό έλλειψης βασικών υπηρεσιών και μεγάλων αποστάσεων.
- είναι έκκεντρος Δήμος, αφού το κέντρο του Δήμου είναι στην άκρη του Δήμου και σε απόσταση 80 χλμ από το άλλο άκρο του Δήμου (ή χρόνος 1 ώρα και 45 λεπτά τουλάχιστον). Συνεπώς οι δημότες ταλαιπωρούνται και ιδιαίτερα όταν βασικές υπηρεσίες σύμφωνα με τον Καλλικράτη βρίσκονται στην πρωτεύουσα του Δήμου.
- δεν υπάρχει ικανοποιητικό οδικό δίκτυο.
- δεν υπάρχει συγκοινωνιακή πρόσβαση αφού οι περισσότερες περιοχές (πλην των εδρών των πρώην Δήμων) καλύπτονται μόνο με τα σχολικά λεωφορεία που σημαίνει ανεπαρκή κάλυψη όλη την εβδομάδα και όλο τον χρόνο πλην των ημερών των σχολείων.
- παρουσιάζει διαφορετικές πολιτιστικές, περιβαλλοντικές ανάγκες και αναπτυξιακούς προσανατολισμούς (αστικές/βιομηχανικές περιοχές από την μια και αγροτικές/τουριστικές περιοχές από την άλλη),  συνεπώς παραβιάζει βασικές αρχές του Καλλικράτη με βάση τα χαρακτηριστικα που αυτός προέβλεπε και μάλιστα στον αρχικό του σχεδιασμό είχε προβλέψει δύο Δήμους.
- η λειτουργία του στα 7 χρόνια λειτουργίας του ανέδειξε πολλές τοπικιστικές αντιθέσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την στασιμότητα στην λειτουργικότητα του.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν την αποτυχία του στην πράξη και είναι απαραίτητη η διχοτόμηση του ώστε να καταστεί πιο λειτουργικός και αποτελεσματικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου