Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Σχόλια επί της Συνεδρίασης του Συμβουλίου της Κοινότητας Κύμης της 04.10.2019

 

  Όπως συνηθίζω μετά από κάθε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Κύμης, κάνω σχόλια ως διαχειριστής του ιστολογίου για θέματα που συγκράτησα και μου έκαναν εντύπωση. Η συμμετοχή των Δημοτών ήταν εντυπωσιακή καθώς και η συμμετοχή τους στα θέματα που συζητήθηκα. Επίσης να επισημάνω και την παρουσία του Αντιδημάρχου και  των Δημοτικών Συμβούλων της ΔΕ Κύμης που παρευρέθηκαν, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαιτέρως.

    Κατ, αρχήν το έγγραφο που κατέθεσε ο Σύμβουλος κ, Πόγκας, προ της έναρξης της συνεδρίασης και το οποίο παραθέτω αυτούσιο με τις ανάλογες παρατηρήσεις με διαφορετικό χρώμα. Υπόψη ότι δεν ζήτησε να αναγνωσθεί και το επεσήμανα,  αλλά μόνο να καταχωρηθεί στα πρακτικά: 

Προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Κύμης
Με την παρούσα, η οποία παρακαλώ να καταχωρηθεί στα πρακτικά της συνεδρίασης της 4/10/2019,  επιθυμώ να δηλώσω ότι καταψηφίζω το σχέδιο ψηφίσματος το οποίο προτείνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους.  Γιατί: 
1) Δεν τηρήθηκε η υποχρέωση του προέδρου «να συνεργάζεται με τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο προκειμένου να προετοιμάζει κάθε θέμα που θα εγγράψει στην ημερήσια διάταξη» ( άρθ. 81 παρ. β Ν 3852/2010. Σωστή η παρατήρηση γιατί είχα την αίσθηση ότι αναφέρεται σε θέματα που θα συζητηθούν στο ΔΣ και το ανέφερα και στη συνεδρίαση.  Πάντως η πρόσκληση με τα θέματα είχε επιδοθεί έγκαιρα στους Συμβούλους και στον Αντιδήμαρχο, ώστε εάν υπήρχα αντιρρήσεις να συζητηθούν 'έγκαιρα όπως θα έκανε κάποιος που ευαγγελίζεται την συνεργασία. Αλλά να παρατηρήσω εδώ ο κ. Πόγκας εκφράζει τον κ. Αντιδήμαρχο;
2) Εάν  είχε τηρηθεί αυτή η υποχρέωση, θα είχε πληροφορηθεί ο Πρόεδρος ότι από 1/10/2019 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αλ. Θεοδώρου μετά από επανειλημμένα προφορικά, είχε διαμαρτυρηθεί στον Δήμαρχο εγγράφως για το πρόβλημα. Η ενέργεια του κ. Αντιδημάρχου   ήταν γνωστή στον Πρόεδρο, αλλά κατά την εκτίμησή του δεν ήταν ικανή ενέργεια προκειμένου να προκαλέσει ενέργειες ουσιαστικές, χώρια που στάλθηκε μετά την σύνταξη της προσκλήσεως για την συνεδρίαση του Συμβουλίου, που περιελάμβανε και το ψήφισμα!
3) Το πρόβλημα της ύδρευσης δεν παρουσιάστηκε στην Κύμη για πρώτη φορά το 2016, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μακροχρόνιο και δεν λύθηκε ούτε όταν επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής έπεσαν στο δίκτυο ακατάλληλες γεωτρήσεις που ανάγκασαν τους περισσότερους συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένα νερά. Ανακριβές το σχόλιο γιατί δεν υπήρχε έλλειψη νερού, αλλά περιορισμένες απώλειες από έκτακτες καταστάσεις , όπως βλάβες της ΔΕΗ που άφηναν  εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια ή βλάβες στο πεπαλαιωμένο δίκτυο, στα τμήματα εκείνα που δεν πρόλαβε να αντικαταστήσει ο Δημοτική Αρχή του κ. Θωμά. 
4)Τότε δεν είχαν  «όλοι οι άνθρωποι δικαίωμα σε καθαρό νερό;»  Υπήρχε τότε «ειδικός επιστήμονας»;  Δεν έκλεβαν τότε οι δημότες το νερό με παράνομες συνδέσεις για να ποτίζουν τα περιβόλια τους; Υπήρχε ο Μηχανολόγος κ. Παναγιάρης Γεώργιος ο οποίος διαχειριζόταν όλο το δίκτυο Κύμης και Κονιστρών και τα αντλιοστάσια και τα συντηρούσε όλο το χρόνο. Ως για τα ποτίσματα και τις παράνομες συνδέσεις , ας διαβάσει καλύτερα το ψήφισμα για να δει τι αναφέρει.
5) Πως συντηρούσαν τότε το δίκτυο, αφού δεν υπήρχαν σχέδια;  Εκτός αν υπήρχαν και δεν τα παρέδωσαν στην επόμενη δημοτική αρχή. Τα συντηρούσαν χειμώνα καλοκαίρι, υπό την προσωπική επίβλεψη του Δημάρχου και συνεργατών του, με προγραμματισμένες επισκέψεις στο έδαφος.
6) Ποιους «φυλακές» καλεί το ψήφισμα «να γρηγορούν».   Μήπως αυτούς που τότε «γρηγορούσαν» για την είσπραξη των εσόδων από τη λαϊκή και τις καντίνες; ή αυτούς που συνέπραξαν στις παρανομίες για τις οποίες έχει παραπεμφθεί στα δικαστήρια η προηγούμενη δημοτική αρχή; Ανάξια σχολιασμού η παρατήρηση, αρκεί να αναφέρουμε ότι οι ιδιοκτήτες του χώρου της Λαϊκής έχουν να λάβουν ακόμα χρήματα από την διοίκηση Μπουραντά, 2015 &2016 ενώ ο Θωμάς δεν τους χρωστούσε δραχμή.
7) Για τίποτε από όλα αυτά δεν είχε την ευαισθησία ο νυν και τότε πρόεδρος να συντάξει και να προτείνει σχέδιο Ψηφίσματος του ύφους και του ήθους αυτού που μας προτείνει σήμερα. Ο τότε Πρόεδρος που είναι και σημερινός, τότε δεν είχε απέναντί του την ΔΕΥΑΚΑ, αλλά ένα σκορποχώρι που ο Θωμάς προσπαθούσε να συνενώσει πέντε υπηρεσίες ύδρευσης που άλλη είχε τέσσερα  χρόνια να εκδώσει λογαριασμό και άλλη είχε έξη μήνες να πληρώσει τους υπαλλήλους της. Πάντως  ο κ. Σύμβουλος συμφωνεί για το ύφος και το ήθος του ψηφίσματος; Μάλλον από ότι φαίνεται!


Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ το σχέδιο ψηφίσματος απλά και μόνο μέρος της αντιπολιτευτικής τακτικής του προέδρου, η οποία δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος συνεργασίας που είναι η απαραίτητη για το καλό της Κύμης και το καταψηφίζω. Η αντιπολιτευτική πολιτική είναι στο μυαλό μόνο του κ. Πόγκα και η πραγματικότητα εκφράστηκε και από τον κ. Αντιδήμαρχο, ο οποίος ανέφερε τα περί εξαιρετικής συνεργασίας
Το αίτημα της κ. Χονδρονικόλα να λάβει τον λόγο.
 Η κ. Χονδρονικόλα ζήτησε να λάβει τον λόγο για προσωπικό θέμα, που δεν είχε καμία σχέση με τα θέματα της Ημερησίας Διάταξης ούτε με κάποιο άλλο θέμα που συζητήθηκε και αφορούσε την Κοινότητα Κύμης, αλλά εναντίον Συμβούλου με τον οποίο ίσως να είχε κάποιες διαφορές και γράφω ίσως γιατί δεν το ξέρω το θέμα.Για τους λόγους αυτούς, τους άσχετους με τα θέματα του Συμβουλίου, δεν της έδωσα τον λόγο και αποχώρησε
Ένταση μεταξύ Αντιδημάρχου κ. Θεοδώρου και πρώην Δημάρχου κ. Θωμά.
Οι αμοιβαιες προκλήσεις  δημιούργησαν ένταση, που δεν υπήρχε λόγος να δημιουργηθεί . Σε κάποια στιγμή μετά τις εκλογές είχα προτείνει στον κ. Θεοδώρου να εισηγηθεί στον Δήμαρχο να αναθέσει την ΔΕΥΑΚΑ στον κ. Θωμά, προσωπικά ή σε σύμβουλο δικό του, οπότε εάν ο κ. Θωμάς πετύχαινε,  τότε όλοι θα έλεγαν ότι ο Δήμαρχος ενδιαφέρεται για την πραγματική λύση του προβλήματος, εάν αποτύγχανε θα έλεγαν ότι έφταιγε ο Θωμάς.  Ο δε κ. Θωμάς, όντας γνώστης του θέματος εάν θα έλυνε το θέμα όλοι θα ήταν ικανοποιημένοι και βασικά οι Δημότες. Εάν δεν το έλυνε αυτός θα είχε την ευθύνη. Δεν εισακούστηκα και να τα αποτελέσματα.
Αυτά επί του παρόντος.
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου