Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κύμης.

   Δημοσιεύεται αυτούσια επιστολή του προέδρου του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κύμης , για την ενημέρωση των αναγνωστών μας.


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ
  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΥΜΗΣ   
  340 03 ΚΥΜΗ                                                   Κύμη, 29 Οκτωβρίου  2019 
                                                                             Αρ. πρωτ: 05/2019         
Πληροφορίες:       Δημ. Ιωάννου
τηλ: 6937258931                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
                                                                Προς:                                                                                                                                                          Κύρια  Αλεξάνδρα  Θαλασσινού                                                                                                               Παπανικολάου (Κτήριο  Καραμάνου),                                                                                                      Αλιβέρι  345 00   
                                                                             
                                                               Κοινοποίηση:     
                                                                1. Κύριο Αθανάσιο Μπουραντά                                                                                                                    Δήμαρχο  Κύμης - Αλιβερίου   
                                                                2. Πρόεδρο Δ.Σ.   Κύριο Γεώργιο Ζέρβα 
                                                                3. Μέλη Δ.Σ. και Τ.Σ. Κύμης                                                                                                                        (ως πίνακας αποδεκτών)     

Θέμα: Δέσμευση του ιδιόκτητου ακινήτου του Αγροτικού-Ελαιουργικού  Συνεταιρισμού Κύμης,  από το Δήμο για την ανέγερση Διοικητηρίου. 

Κα Δημοτική Σύμβουλε,  
      Με έκπληξη ακούσαμε την παρέμβασή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου για το θέμα του Διοικητηρίου στην Κύμη. Η έκπληξη μετατράπηκε σε οργή και αγανάκτηση, όταν διαβάσαμε την ανάρτησή σας στο διαδίκτυο 5 μέρες μετά. Γιατί με την παρέμβασή σας αποδείξατε ότι δεν γνωρίζατε το θέμα, ενώ με την ανάρτηση σας χρησιμοποιήσατε ψευδείς και κακόβουλες «πληροφορίες», που λάβατε μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από αδιευκρίνιστη πηγή. Επειδή λοιπόν οι πληροφορίες που αναρτήσατε διαστρεβλώνουν πλήρως την αλήθεια, επιτρέψτε μας να τις συμπληρώσουμε: 

1. Στο χώρο αυτό δεν "ήταν παλιά ελαιοτριβείο και τώρα στεγάζεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός", αλλά είναι ακόμη το ελαιοτριβείο του Αγροτικού - Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκετε σε παραγωγική λειτουργία λόγω πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η δέσμευση του ιδιόκτητου ακινήτου από το Δήμο στο σχέδιο πόλης (ΦΕΚ 330/Δ/1989) που «ξεχάσατε» να αναφέρετε. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κύμης ιδρύθηκε από γεωργοκτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, στα μέσα της 10ετίας του 1920 και στις 14/04/1926 αγόρασε το οικόπεδο οπού στεγάζεται μέχρι σήμερα. 
2. Ο Συνεταιρισμός δεν "έχει πολλά χρέη προς την Κτηματική Υπηρεσία", αλλά κύρια χρέος από ένα δάνειο της ΑΤΕ που σύναψε η τότε Διοίκηση το 1995 για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος έγινε και απέδωσε, μέχρι που το ελαιοτριβείο σταμάτησε να λειτουργεί. Δεν «πληροφορηθήκατε» ότι το ανωτέρω χρέος είναι εξασφαλισμένο με την υποθήκη του ακινήτου, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας. 


3. Αναφέρεστε σε "μικροπολιτικά παιχνίδια" και "ψευτοτοπικισμό", μη αντιλαμβανόμενη ότι σε αυτά σας οδηγούν οι ψευδείς και ανακριβείς πληροφορίες  σας. Εξ άλλου ο μεν τοπικισμός είναι η αγάπη κάποιου προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, με το πρόθεμα όμως "ψευτο" σεις υπονοείτε ότι αυτή η αγάπη έχει άλλα κίνητρα. Οφείλετε λοιπόν να μας εξηγήσετε από πότε είναι "ψευτοτοπικισμός" η διάθεση να παραχωρηθεί στο Δήμο αυτός ο χώρος (που ο ίδιος έχει δεσμεύσει) σε τιμή πολύ χαμηλότερη όχι μόνο της εμπορικής, αλλά ακόμα και της αντικειμενικής του αξίας;;  
4. Ο συνεταιρισμός έχει υποβάλει αίτημα πρώτης εγγραφής στο Μητρώο του ΥΠΑΑΤ, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την οποία εύκολα θα είχατε ενημερωθεί αν το επιθυμούσατε, ένας Συνεταιρισμός διαλύεται μόνο με δικαστική απόφαση που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε.  5. Οι τελευταίες εκλογές για τη Διοίκηση του Συνεταιρισμού έγιναν, σύμφωνα με το Ν.4384/2016 στις 15/1/2017 παρουσία δικαστικού λειτουργού. Αυτό δεν θα ήταν "αδιευκρίνιστο" για σας, αν φροντίζατε να το διευκρινίσετε από σοβαρή πηγή και πριν το αναρτήσετε.    
  6. Η πρόταση σας δε: «…… έπειτα το κέντρο πολιτισμού να κατασκευαστεί στην Κύμη αλλά είτε σε κάποιο χώρο που θα αγοράσει ο Δήμος (βρίσκοντας πόρους μέσω κάποιου προγράμματος κι όχι με δανεισμό) είτε σε κάποιο κληροδότημα…..», σημαίνει την αποδέσμευση του χώρου και ακύρωση της απόφασης που προβλέπει την δέσμευσή του οικοπέδου για κοινωφελή σκοπό (Διοικητήριο). Σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθεί το όλο θέμα σε μακρόχρονη δικαστική περιπέτεια, με μεγάλη πιθανότητα η ιδιοκτησία να περιέλθει σε ιδιώτες. 

      Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού σεβόμενο την ιστορία του και διερμηνεύοντας τα αισθήματα των συμπολιτών μας, απόστειλε σχετική με το θέμα επιστολή στις 9/10/2017 στο Δήμαρχο Κύμης - Αλιβερίου κύριο Αθανάσιο Μπουραντά , απόσπασμα της οποίας παραθέτουμε:  «Η Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού σεβόμενη την ιστορία του, πιστεύει ότι ο χώρος αυτός, ο στεγασμένος και το οικόπεδο, πρέπει να παραμείνει κοινόχρηστος και στην ιδιοκτησία των κατοίκων της περιοχής, τους οποίους επί 10ετίες εξυπηρετούσε και να αξιοποιηθεί, άμεσα ή έμμεσα, προς το συμφέρον τους και με ομόφωνη απόφαση της εξουσιοδότησε το  Διοικητικό Συμβούλιο, πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, να απευθυνθεί στην Δημοτική Αρχή  ως μόνο εκπρόσωπο των δημοτών, και να διερευνήσει τις δυνατότητες θετικής ανταπόκρισής της σε πρότασή του για:
     α) την  απαλλοτρίωση του ρυμοτομούμενου και δεσμευμένου οικοπέδου και με τα χρήματα αυτά ο  συνεταιρισμός  να εξοφλήσει  τις υποχρεώσεις του και ο Δήμος να χρησιμοποιήσει  το χώρο για κοινωφελείς σκοπούς. 
     β) παραχώρηση της ιδιοκτησίας αυτής υπό μορφή δωρεάς προς τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, που ευκολότερα θα διαπραγματευθεί τις δανειακές υποχρεώσεις του.  

     Η πρόταση προς τον Δήμο έγινε γιατί, όχι με δική μας ευθύνη, επί δεκαετίες δεν είχε προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και το ακίνητο ήταν (και είναι ακόμα) δεσμευμένο από αυτόν. 
    Κατά την προηγούμενη θητεία της η Δημοτική αρχή με ομόφωνες αποφάσεις ξεκίνησε τις διαδικασίες απόκτησης του ακινήτου και η σημερινή συνεχίζει, με διαφοροποιήσεις σχετικές με τους όρους δόμησης και όχι ως προς την απόκτηση του ακινήτου. Είναι αυτονόητο βέβαια ότι κάθε απόφαση ή πρόταση εκ μέρους της δημοτικής αρχής, θα τεθεί υπό την κρίση της Γενικής Συνέλευσης του Συνεταιρισμού που με ενισχυμένη πλειοψηφία θα λάβει την τελική της απόφαση. 

Τελικά κα Δημοτική Σύμβουλε, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους και τις σκοπιμότητες που θέλετε να ικανοποιήσετε με τα εμπόδια που προσπαθείτε να δημιουργήσετε στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την Κύμη και ολόκληρο το Δήμο. Για τις συκοφαντικές αναφορές σας επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου