Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Συγκίνηση κατά την κατεδάφιση της Αγίας Μαρίνας.

   

 Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από νωρίς. Θα κατεδαφισθεί ότι έχει απομείνει από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, που είχε κατασκευασθεί το 1928.  Κανένας δεν ήταν χαρούμενος. Παρόντες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Δ., οι Αντιδήμαρχοι κ. Μπάτσα Αρ. και κ. Παππάς Β.,η Σύμβουλος κ. Κουιμιτζή Κ., ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δ.Κ.Κύμης οι Ιερείς Πατήρ Απόστολος στην ενορία του οποίου ανήκει η Αγία Μαρίνα και ο Πατήρ Ελευθέριος , ιδιοκτήτες παλαιοί και νέοι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου.
 Η Δημοτική Κοινότητα είχε οργανώσει την όλη επιχείρηση και έτσι ευρίσκονταν επί τόπου, εκτός από τους προαναφερθέντες εκπρόσωποι του Υπολιμεναρχείου Κύμης, του Δομικού Γραφείου του Δήμου, της Τεχνικής Υπηρεσίας, της ΔΕΥΑΚ-Α, ηλεκτρολόγοι, εργολάβοι και βοηθητικό προσωπικό του Δήμου. Βασικός πρωταγωνιστής ο Σύμβουλος του Δήμου κ. Κόκος, ο οποίος εθελοντικά διέθεσε το κατάλληλο μηχάνημα και την προσωπική εργασία που ακολούθησε. Την λεπτή και δύσκολη εργασία λόγο της θέσης και του αντικειμένου.

    Πριν αρχίσουν οι εργασίες για την κατεδάφιση, ο Πατήρ Ελευθέριος κτύπησε την μικρή καμπάνα και τα μάτια όλων βούρκωσαν και μια ευχή ακούστηκε : Άντε, να είμαστε εδώ και στα εγκαίνια της νέας εκκλησίας που θα  φτιαχτεί πάνω στα ερείπια της παλαιάς. Πάνω σε αυτές τις πέτρες,   τις παλαιάς εκκλησίας που ήταν από τις καλύβες των λεπρών που υπήρχαν κάποτε στην περιοχή εκείνη και που τους επισκεπτόταν κάποτε ο νεαρός τότε ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου.

   Πρώτα αφαιρέθηκαν τα καθαγιασμένα τμήματα του ιερού της εκκλησίας, τα οποία παρέλαβε ο κ Ταξιάρχης Αντωνίου και τα μετέφερε με συντονισμό από το Υπολιμεναρχείο, στο αλιευτικό "Αποστόλης" του κ. Λεωνίδα Χατζησωτηρίου, προκειμένου να ποντιστούν σε βαθιά νερά του κόλπου της Κύμης απέναντι από το εκκλησάκι.

   Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εργασία, την οποία την παρακολούθησαν όλοι   από την αρχή μέχρι το τέλος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και την εθελοντική συνεισφορά τους στις εργασίες που πραγματοποιήθηκα.

   Η Αγία Μαρίνα καταγόταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας και έδρασε την εποχή του αυτοκράτορα Κλαυδίου. Ήταν μοναχοκόρη και μάλιστα ο πατέρας της ήταν ιερέας των ειδώλων. Δεν είχε συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας της όταν πέθανε η μητέρα της και ο πατέρας της ανέθεσε την ανατροφή της σε κάποια χριστιανή γυναίκα.
 Η Αγία Μαρίνα τότε διδάχθηκε το Χριστιανισμό και άνοιξε την ψυχή της για να δεχτεί το Σωτήρα της Χριστό. Όταν ο έπαρχος Ολύμβριος πληροφορήθηκε τα σχετικά με αυτή, διέταξε να την οδηγήσουν μπροστά του και προσπάθησε με κάθε μέσο να τη μεταπείσει. Μάλιστα, θαμπωμένος από την ομορφιά της, της ζήτησε να γίνει γυναίκα του. Εκείνη αρνήθηκε και συνέχισε να ομολογεί την πίστη της. Γι΄ αυτό και υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Αφού της καταξέσκισαν τις σάρκες με σιδερένια νύχια, την έριξαν στη φυλακή. Όταν την ανέκρινε για δεύτερη φορά και διαπίστωσε ότι παρέμενε ακλόνητη την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Τότε όμως συνέβη μέγα θαύμα: Οι πληγές της έκλεισαν και όσοι βρίσκονταν εκεί έγιναν αμέσως χριστιανοί. Ο έπαρχος εξοργισμένος διέταξε να την αποκεφαλίσουν και έτσι η Αγία έλαβε το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.
Άπολυτίκιον. Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον.
Μνηστευθείσα τω Λόγω Μαρίνα ένδοξε, των επίγειων την σχέσιν πάσαν κατέλιπες, και ένήθλησας λαμπρώς ως καλλιπάρθενος· τον γαρ άόρατον έχθρόν, κατεπάτησας στερρώς, όφθέντα σοι Άθληφόρε. Και νυν πηγάζεις τω κόσμω, των ίαμάτων τα χαρίσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου