Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Εισήγηση Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Κοινότητας του Δήμου Κύμης -Αλιβερίου προς την Εκτελεστική Επιτροπή για το επιχειρησιακό πρόγραμμα

   
Παραθέτουμε αυτούσια την εισήγηση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης  
 του Δήμου Κύμης -Αλιβερίου προς την Εκτελεστική Επιτροπή για το 5ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα

 

 

Αριθ.Αποφ 20/2016
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το Πρακτικό 9/2016 της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης  του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου

     

Στη  Κύμη σήμερα, την 17η  Ιουνίου , ημέρα  Παρασκευή  και ώρα  11:00 στα γραφεία του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου, Δημαρχείο Κύμης, συνήλθε  σε  δημόσια  τακτική συνεδρίαση το Συμβούλιο  της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης ύστερα από την αριθ.930/08/10681/13-06-2016 πρόσκληση  του Προέδρου  για τη συζήτηση  και λήψη απόφασης  στο παρακάτω  θέμα.
Αφού  διαπιστώθηκε   ότι υπάρχει  νόμιμη  απαρτία  καθόσον  σε σύνολο  πέντε (5) μελών βρέθηκαν παρόντες  πέντε (5).  

    Παρόντες                                                            Απόντες
Πόγκας  Δημήτριος  (Πρόεδρος)                         Κανείς
Τριανταφυλλίδης Λίνος(Αντιπρόεδρος)
Δρακίδης  Κων/νος
Παππάς Λουκάς
Μαργέλης  Αγγελος
Παρόντες  στη συνεδρίαση  ήταν και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων Κύμης ήτοι: Του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού  Συλλόγου  Κύμης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας  «Η Λιανή  Αμμος» καθώς και του εξωραϊστικού  και Αλιευτικού  Συλλόγου Χιλής.
ΘΕΜΑ: Εισήγηση Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Κοινότητας του Δήμου Κύμης -Αλιβερίου προς την Εκτελεστική Επιτροπή για το επιχειρησιακό πρόγραμμα
Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το   θέμα της ημερήσιας διάταξης είπε τα εξής:
Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 266 του Ν.3852/2010 όπως αναδιατυπώθηκε με την παρ.10κα του άρθρου 18 του N. 3870/2010 (ΦΕΚ 138/09.08.2010 τεύχος Α):
"Για το μεσοπρόθεσμο Προγραμματισμό των Δήμων εκπονείται πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο εξειδικεύεται κατ' έτος σε ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και Ετήσιο Προϋπολογισμό.
Το τεχνικό Πρόγραμμα καταρτίζεται μαζί με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο αποτελεί μέρος του και επισυνάπτεται, σε αυτό, ως παράρτημα"



Στο άρθρο 1 της απόφασης 41179/23.10.2014 (ΦΕΚ 2970/04.11.2014 τεύχος Β') ΥΠ.ΕΣ., ορίζονται τα εξής:
"Τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα περιλαμβάνουν:
1. Στρατηγικό Σχέδιο.
2. Επιχειρησιακό Σχέδιο.
3. Δείκτες Παρακολούθησης και Αξιολόγησης.
1. Στρατηγικό Σχέδιο
Στο Στρατηγικό Σχέδιο:
α. αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής ενότητας του Ο.Τ.Α, τα χαρακτηριστικά του ίδιου του Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων του, ως οργανισμών και αξιολογείται η υφιστάμενη κατάσταση,
β. διατυπώνεται το αναπτυξιακό όραμα για την περιοχή του Ο.Τ.Α. και οι κατευθυντήριες αρχές, που πρέπει να διέπουν τον τρόπο λειτουργίας του και τον τρόπο διοίκησης των τοπικών υποθέσεων,
γ. προσδιορίζεται η στρατηγική του Ο.Τ.Α προκειμένου να επιτευχθεί το όραμά του.
2. Επιχειρησιακό Σχέδιο
Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο:
α. προσδιορίζονται οι αναπτυξιακές προτεραιότητες, σύμφωνα με τις οποίες διαρθρώνεται το Πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές και περιφερειακές αναπτυξιακές προτεραιότητες και τα θεσμοθετημένα εργαλεία χωρικού σχεδιασμού καθώς και την προώθηση της μακροπεριφερειακής στρατηγικής. Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του Ο.Τ.Α. διατυπώνονται με τη μορφή αξόνων οι οποίοι εξειδικεύονται περαιτέρω σε μέτρα,
β. κάθε μέτρο εξειδικεύεται σε στόχους. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του κάθε μέτρου, κάθε υπηρεσία καταρτίζει αρμοδίως σχέδια δράσης. Οι δράσεις είναι δυνατό να είναι κατηγορίες έργων ή μεγάλα έργα ή επαναλαμβανόμενες λειτουργίες των υπηρεσιών και των οργάνων διοίκησης,
γ. προσδιορίζονται δράσεις υπερτοπικής σημασίας και προώθησης διαδημοτικών συνεργασιών διασφαλίζοντας τις αρχές της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
Υπεύθυνοι υλοποίησης των δράσεων μπορεί να είναι υπηρεσίες του Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων του. Μπορεί επίσης να είναι και σύνδεσμοι Ο.Τ.Α. στους οποίους συμμετέχει ο Ο.Τ.Α. ή οι δομές που ορίζονται ως φορείς υλοποίησης στις συμβάσεις συνεργασίας του Ο.Τ.Α. με άλλους φορείς.
δ. ομαδοποιούνται και ελέγχονται οι δράσεις για την επίτευξη των στόχων του κάθε μέτρου,
ε. ιεραρχούνται και προγραμματίζονται οι δράσεις καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους,
στ. συσχετίζονται οι δράσεις με οικονομικές πηγές και συμπληρώνεται σχετικό έντυπο-πίνακας προγραμματισμού,
ζ. καταγράφονται οι συνολικά διαθέσιμοι πόροι ανά πηγή χρηματοδότησης και οι προϋποθέσεις άντλησης όπως υπολογίζονται κατά τη χρονική περίοδο κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου,
η. εκτιμώνται τα έσοδα του Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων του, ανά πηγή χρηματοδότησης για κάθε έτος της πενταετίας,
θ. υπολογίζονται συνοπτικά οι λειτουργικές και οι επενδυτικές δαπάνες των δράσεων του προγράμματος για κάθε έτος της πενταετίας,
ι. καταρτίζονται οι χρηματοδοτικοί πίνακες του προγράμματος ανά έτος και πηγή χρηματοδότησης.
3. Δείκτες Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του προγράμματος
Για την παρακολούθηση του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος καταρτίζονται Δείκτες Παρακολούθησης και Αξιολόγησης οι οποίοι διακρίνονται σε Δείκτες Εισροών, Εκροών και Αποτελέσματος.
Οι Δείκτες αξιοποιούνται για την ποσοτικοποίηση των στόχων, προκειμένου αυτοί να καταστούν μετρήσιμοι.
Σε κάθε Δείκτη αντιστοιχίζεται μια τιμή - στόχος για κάθε δράση."

Στο άρθρο 7 της απόφασης 41179/23.10.2014 (ΦΕΚ 2970/04.11.2014 τεύχος Β') ΥΠ.ΕΣ., ορίζονται τα εξής:
"Για την κατάρτιση, παρακολούθηση, αξιολόγηση, επικαιροποίηση και αναθεώρηση των Πενταετών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και των Ετήσιων Προγραμμάτων Δράσης της δημοτικής περιόδου 2014-2019 δύναται να γίνει χρήση των οδηγών κατάρτισης επιχειρησιακού προγράμματος ΟΤΑ α' βαθμού και παρακολούθησης, αξιολόγησης επικαιροποίησης και αναθεώρησης του επιχειρησιακού προγράμματος ΟΤΑ α' βαθμού της δημοτικής περιόδου 2010-2014.
Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι οι ανωτέρω οδηγοί δεν εναρμονίζονται με νεώτερες κανονιστικές διατάξεις η εναρμόνιση γίνεται μετά από σχετική ενημέρωση και έγγραφη οδηγία του Υπουργού Εσωτερικών."

Στις παρ.4 και 5 του άρθρου 86 του Ν.3852/2010 ορίζονται τα εξής:
"4.Το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας με απόφαση που λαμβάνεται ένα μήνα τουλάχιστον πριν την κατάρτιση του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμου, εισηγείται στην εκτελεστική επιτροπή με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της περιφέρειάς του και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου και τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν.
5.Στη συνεδρίαση του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας για τη λήψη των αποφάσεων της προηγούμενης παραγράφου, καλούνται οι κοινωνικοί φορείς της περιφέρειάς της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Εάν το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας δεν υποβάλλει εισήγηση εμπρόθεσμα στην εκτελεστική επιτροπή, το σχέδιο του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμου καταρτίζεται χωρίς αυτήν."

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 2 του Π.Δ. 185/2007 (ΦΕΚ 221/12.09.2007 τεύχος Α’) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.1 του άρθρου 2 του Π.Δ.89/2011 (ΦΕΚ 213/29.09.2011 τεύχος Α') ορίζονται τα εξής:
"1. Η αρμόδια, κατά τις οργανικές διατάξεις κάθε δήμου, υπηρεσία επί θεμάτων προγραμματισμού συγκεντρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία από τις υπηρεσίες του δήμου, των νομικών προσώπων του, καθώς και τις εισηγήσεις των συμβουλίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων του δήμου προς την εκτελεστική επιτροπή σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση και τις προτάσεις τους για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του δήμου και συντάσσει σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου, το οποίο υποβάλλει στην εκτελεστική επιτροπή."


Κατόπιν των ανωτέρω το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης του Δήμου καλείται να εισηγηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή σχετικά με τις δράσεις που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για την τοπική ανάπτυξη.

Το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Κύμης αφού έλαβε υπόψη του
§  την εισήγηση του προέδρου
§  την παρ.1 του άρθρου 266, τις παρ.4 και 5 του άρθρου 86 του Ν.3852/2010
§  τις διατάξεις του Π.Δ. 185/07 (ΦΕΚ 221/12.09.2007 τεύχος Α’) όπως τροποποιήθηκαν με το Π.Δ. 89/2011 (ΦΕΚ 213/29.09.2011 τεύχος Α’)
§  τις προτάσεις των κοινωνικών φορέων της περιοχής σχετικά με τα θέματα που πρέπει να συμπεριληφθούν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα
§  την υπ’ αριθ. 41179/23.10.2014 (ΦΕΚ 2970/04.11.2014 τεύχος Β') απόφαση του ΥΠ.ΕΣ.
§  τις ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειάς του και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για την τοπική ανάπτυξη


ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Εισηγείται στην Εκτελεστική Επιτροπή τις προτάσεις του σχετικά με τις δράσεις που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της περιφέρειάς του και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη ως ακολούθως: 
1.α) Την τοποθέτηση αμμοπαγίδων βορειοανατολικά του  λιμανιού  στη Παραλία προκειμένου  να προφυλαχθούν  οι οικίες  λόγω της θαλασσοταραχής κατά την  περίοδο του χειμώνα και

  β) στη περιοχή  Σουτσίνι προκειμένου με την τοποθέτηση  των αμμοπαγίδων να δημιουργηθεί   η  απαραίτητη αμμουδιά προς εξυπηρέτηση  των λουομένων.

2. Κατασκευή  2ου  βιολογικού προς εξυπηρέτηση  μέρους της Κύμης (περιοχή Λιαουτσάνισα) καθώς  και της Παραλίας  και Πλατάνας

3. Ασφαλτοστρώσεις – τσιμεντοστρώσεις σε όλο το οδικό  δίκτυο εντός  και εκτός  της Δημοτικής Κοινότητας  Κύμης καθόσον  αυτό βρίσκεται  σε  πολύ κακή κατάσταση .

4. Διάνοιξη  και συντήρηση  αγροτικών δρόμων προς διευκόλυνση των  ιδιοκτητών αγροτεμαχίων.

5.. Αξιοποίηση  των κληροδοτημάτων  Καραμάνου  και της σχολάζουσας  διαθήκης  Γεωργικόπουλου  και προτείνουμε  το χρηματικό απόθεμα  που υπάρχει  σε λογαριασμό της Τράπεζας Εθνικής Ελλάδος  και Τράπεζα Ελλάδος  να κατασκευασθεί βρεφονηπιακός σταθμός – ίδρυμα  σε  οικόπεδο  του Δήμου με την επωνυμία Καραμάνειο  Ιδρυμα. .  

Στη δε  σχολάζουσα  διαθήκη  του Γεωργικόπουλου προτείνουμε όπως στο οικόπεδο που  βρίσκεται στη Παραλία  της Κύμης  να  κατασκευασθεί Συνεδριακό  Κέντρο.   

6. Κατασκευή  κολυμβητηρίου  στη Κύμη  από προγράμματα  ΕΣΠΑ  μέσω Περιφερειακής Δ/νσης. Με την κίνηση  αυτή πιστεύουμε   ότι  θα συμβάλλουμε  στην ανάπτυξη  της αθλητικής  δραστηριότητας της Κύμης με το υγρό στοιχείο με το οποίο είναι στενά   συνδεδεμένοι  οι κάτοικοι της Κύμης.

7. Ανάπλαση  της ανατολικής  και νότιας  εισόδου  της Κύμης.

8. Δημιουργία – πεζοδρόμηση  άξονα  ροής  πεζών από  την  Πλατεία της Κύμης  προς το Νταμάρι για διευκόλυνση  των πεζών και δημιουργία  πολιτιστικού πόλου.
9. Δημιουργία  πάρκινγκ  στο Κέντρο  της Κύμης  προς εξυπηρέτηση  των μονίμων κατοίκων    καθώς και των επισκεπτών τουριστών
10.Εργα συντήρησης  και βελτίωσης  στον υφιστάμενο χώρο  του γηπέδου ποδοσφαίρου Γυμνασίου Κύμης.
11.Εργα ανάπλασης  της  παραλίας  Σουτσινίου
12.Διάνοιξη μονοπατιών και συντήρηση των υπαρχόντων προς ανάπτυξη της ορειβατικής  κίνησης.

13. Ασφαλτοστρώσεις δρόμων  και έργα ανάπλασης  της πλατείας  στον οικισμό Χιλή Κύμης

14. α) Εξοπλισμός  Λαογραφικού  Μουσείου Κύμης (κλιματισμός  χώρου, ηχητικά συστήματα) και β) διαχείριση και τεκμηρίωση  των εκθεμάτων  του Μουσείου  Πύργου.

 

 

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 20 /2016

Αφού αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΠΟΓΚΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΑ   ΜΕΛΗ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ   ΛΙΝΟΣ
ΔΡΑΚΙΔΗΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΠΑΠΠΑΣ  ΛΟΥΚΑΣ
ΜΑΡΕΛΗΣ  ΑΓΓΕΛΟΣ

                                        ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ   ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ  ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ
ΚΥΜΗ  22/06/2016
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ  Δ.Κ. ΚΥΜΗΣ
     ΠΟΓΚΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου