Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης - Προτάσεις προς Δήμο Κύμης


                                                                                                                           Κύμη, 17 Ιουνίου 2016  


 Προς: τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Κύμης

Κύριο Δημήτριο Πόγκα
      Κύριε Πρόεδρε, Ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης στην 39χρονη συνεχή λειτουργία του έχει να επιδείξει πλούσιο και σημαντικό έργο στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας αλλά και γενικότερα στο νομό μας, όπως: Η ίδρυση και λειτουργία το 1981 του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο λαογραφικό μουσείο της Εύβοιας και ένα από τα καλύ- τερα στο είδος του περιφερειακά μουσεία της χώρας. Επιπλέον έχει το χαρακτήρα του μουσείου της πόλης και στεγάζεται σε ιδιόκτητο τριώροφο νεοκλασικό κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης. Η συλλογή του Μουσείου, που αριθμεί περί τα 1800 αντικείμενα της περιόδου 1800 - 1930, επο- χής που η Κύμη γνώρισε ακμή στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, λόγω του δια- μετακομιστικού εμπορίου του φημισμένου μαύρου κρασιού της στα λιμάνια του Ευξείνου Πόντου και της Γαλλίας. Απαρτίσθηκε δε από δωρεές των κατοίκων, οι οποίοι στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν ηθικά και υλικά την όλη προσπάθεια της ίδρυσης και λειτουργίας του Μουσείου.



     Το Μουσείο διαθέτει πλούσιες συλλογές αντικειμένων, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους εξής κλάδους της λαϊκής τέχνης: Υφαντική (κυρίως τα αραχνοΰφαντα μεταξωτά και τα τιριπλένια) Κεντητική (κυρίως τα κουκουλάρικα κάδρα και τα ασπροκεντήματα) Ενδυμασίες (ανδρικές-γυναικείες νυφικές, γιορτινές, καθημερινές) Μεταλλοτεχνία Κεραμική Ξυλογλυπτική Λαϊκή ζωγραφική (έργα G.D'Esposito, Σωτ. Χρυσανθόπουλου). Λιθογλυπτική. Οι συλλογές εκτίθενται στους χώρους του Μουσείου, εμβαδού 450 τ.μ., ως εξής: Στο ισόγειο είναι η μεγάλη αίθουσα με τις φορεσιές, τις στολές των πολεμιστών των Βαλκανικών Πολέμων, τα άμφια του αγίου Νεκταρίου, τα ιερά σκεύη, τα ξυλόγλυπτα, τα κοσμήματα και την «αστική γωνιά». Επίσης η αίθουσα με τα σκεύη οικιακής χρήσης και σε ανεξάρτητες αίθουσες το Γραφείο με τη Βιβλιοθήκη και τα Αρχεία (Φωτογραφικό, Ηχοθήκη, Ταινιοθήκη) και το φωτογραφικό εργαστήριο.
      Στον επάνω όροφο είναι οι αίθουσες που αναπαριστούν το σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα στην τυπική τους μορφή, η αίθουσα με τον αργαλειό και τα υφαντά, οι τρεις μικρότερες αίθουσες με τα κεντήματα και τα πλεχτά και η αίθουσα των εντύπων και των φωτογραφιών της Κύμης και από τη ζωή του Κυμαίου ευεργέτη της ανθρωπότητας Γ. Παπανικο- λάου.
   
           Στον όροφο είναι και η αποθήκη του λαογραφικού υλικού. Στο υπόγειο είναι το κηροπλα- στείο, ο χώρος της μπουγάδας και το παραδοσιακό κατώγι με το κελάρι και τα γεωργικά εργαλεία. Επίσης το συντηρητήριο και το κυλικείο.
         Στον κήπο του Μουσείου έχουν κατασκευασθεί η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και το υπαίθριο κυκλικό θέατρο 250 θέσεων, στα οποία έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις όπως: θεατρικές παραστά- σεις, διαλέξεις, συναυλίες κλασικής μουσικής και έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και κινηματο- γραφικές προβολές από την Κινηματογραφική Λέσχη του Συλλόγου και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία χρησιμοποιείται για διαλέξεις, σεμινάρια, εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων και κυρίως μαθητών, χρήσεις απαραίτητες και συμπληρωματικές της λει- τουργίας του Μουσείου, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της σύγχρονης Μουσειολογίας.
        Στο χωριό Πύργο της Κύμης, στο ιδιόκτητο «Αρχοντικό Χρυσανθοπούλου» ολοκληρώ- νεται το Παράρτημα του Μουσείου, που θα περιλαμβάνει τη συλλογή του λαϊκού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Σωτήρη Χρυσανθόπουλου, με το πολυσχιδές ταλέντο σε κοσμικό και θρησκευτικό έργο όπως: εικόνες, τοιχογραφίες, ανάγλυφα, και με τη βιβλιοθήκη του αποτελούμενη από παλαί- τυπες εκδόσεις και θα φιλοξενηθεί στους διαμορφωμένους χώρους του ισογείου. Επίσης συνεχίζε- τε η συνεργασία με την Έδρα της Παλαιοβοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ορθολο- γική αξιολόγηση των παλαιοντολογικών ευρημάτων της Κύμης για την προβολή, ανάπτυξη και μουσειακή αξιοποίησή τους, στον επάνω όροφο του κτηρίου. Το Μουσείο συνεργάζεται, σε μόνιμη βάση ή κατά περίπτωση, με Πανεπιστήμια, το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων (ICOM), Κέντρα Ερευνών, Μουσεία συναφή, Βιβλιοθήκες. Πινακοθή- κες και ιδιώτες επιστήμονες για την πραγματοποίηση των ερευνητικών του στόχων. Έχει τεκμηριώσει τη συλλογή του, την οποία συντηρεί επιστημονικά. Διαθέτει στους επισκέπτες πολύγλωσσο κατατοπιστικό οδηγό. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και σε τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει σημαντική εκδοτική δραστηριότητα.            Το μουσείο επισκέ- πτονται και πολλοί μαθητές, κατά τις οργανωμένες επισκέψεις των σχολείων, συμβάλλοντας ση- μαντικά στον πολιτιστικό τουρισμό της περιοχής. Δυστυχώς όπως τα τελευταία χρόνια λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε η χώρα, σταμάτησε και η ελάχιστη επιχορήγηση που ελάμβανε ο σύλλογος μας από το Υπουργείο Πολιτισμού και άλλους φορείς για την στοιχειώδη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου της Κύμης αλλά και για την ολοκλήρωση των εργασιών που υπολείπονται στο παράρτημα του μουσείου στον Πύργο. Οι άμεσες παρεμβάσεις, (προτάσεις) που απαιτούνται είναι: Α. Για το παράρτημα του Πύργου  Χρηματοδότηση για την σύναψη σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Έδρα της Παλαιοβοτανικής, για την συντήρηση, τεκμηρίωση, και τον κατάλληλο εξοπλισμό έκθεσης των παλαιοντολογικών ευρημάτων της περιοχής μας. (ενδεικτική τιμή: 100.000 €).  Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού για σταθερή θερμοκρασία και αποδεκτή υγρασία που θα συμβάλει στην διατήρηση των εκθεμάτων (ενδεικτική τιμή: 20.000 €). Β. Για το Λαογραφικό Μουσείο της Κύμης  Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού, για σταθερή θερμοκρασία και αποδεκτή υγρασία που θα συμβάλει στην διατήρηση των εκθεμάτων (ενδεικτική τιμή: 30.000 €).  Δημιουργία ιστοσελίδας για ανάδειξη των εκθεμάτων, ενημέρωση των πολιτών για τις δρά- σεις του συλλόγου (ενδεικτική τιμή: 10.000 €).  Προμήθεια ηχητικού και φωτιστικού συστήματος για την κάλυψη των εκδηλώσεων του συλ- λόγου (ενδεικτική τιμή: 20.000 €). Κύριε Πρόεδρε,
       Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για τις δράσεις του συλλόγου μας, παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να συμπεριλάβετε την πρόταση μας, στην εισήγηση σας για την κατάρτιση του 5ετούς επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου, που θα επιτρέψει την ολοκλή- ρωση των αναγκαίων εργασιών για την λειτουργία των δύο σημαντικών μουσείων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  Ι. Αδαμόπουλος                    Ο Γεν. Γραμματέας. Πιτερός Ν  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου