Σαν σήμερα γεννιέται στην Κύμη Ευβοίας ο διάσημος Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1907 μετέβη στη Γερμανία όπου παρακολούθησε μαθήματα βιολογίας υπό τους καθηγητές Χαίκελ και Βάισμαν.
Στη συνέχεια γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και μετά την ανακήρυξή του σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου επέστρεψε στην Αθήνα το1910 όπου και νυμφεύθηκε την Ανδρομάχη Μαυρογένη και στη συνέχεια μετέβη στο Μονακό όπου και εργάσθηκε στο ωκεανογραφικό ινστιτούτο του Πριγκιπάτου.
Επανερχόμενος στην Ελλάδα συμμετείχε των Βαλκανικών πολέμων και το 1913 αναχώρησε για τις ΗΠΑ όπου και εργάσθηκε ως βοηθός και αργότερα ως καθηγητής της ανατομίας και ιστολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ.
Μετά από μακρές έρευνες επί της εκφυλιστικής κληρονομικής επίδρασης του οινοπνεύματος σε ινδικά χοιρίδια ο Παπανικολάου στράφηκε σε προβλήματα αναπαραγωγής σχετιζόμενα με τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, τον καθορισμό του φύλου, τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, καθώς και των φυλετικών ορμονών. Το 1923 εφάρμοσε τη μέθοδό του σε γυναίκες προς μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.
Η πρώτη του ανακοίνωση επί της χρησιμοποίησης της κυτταρολογικής μεθόδου προς διάγνωση του καρκίνου της μήτρας το 1928 έγινε δεκτή με πολύ σκεπτικισμό καθόσον η κρατούσα τότε γνώμη για τέτοιου είδους έρευνα και εφαρμογή επί αποφολιδουμένων κυττάρων ήταν πρακτικά αδύνατη. Τέτοια διάγνωση θεωρούνταν δυνατή, μέχρι την εποχή εκείνη, μόνο με την τομή του πάσχοντος οργάνου.
Το 1943 δημοσίευσε τα από κοινού πορίσματα μετά του καθηγητή γυναικολογίας Herbert Traut σε ειδική μονογραφία με τίτλο «Διάγνωσις του καρκίνου της μήτρας μέσω των κολπικών επιχρισμάτων». Η δημοσίευση της εργασίας αυτής ήταν επόμενο να κεντρίσει το παγκόσμιο ιατρικό ενδιαφέρον και να προκαλέσει την άμεση δοκιμαστική χρησιμοποίηση της μεθόδου σε διάφορα νοσοκομεία.
Το 1944 έγινε η πρώτη εφαρμογή επί του ουροποιητικού συστήματος και στη συνέχεια επί του πεπτικού και άλλων συστημάτων του οργανισμού.
Ο Παπανικολάου με τις εργασίες του αυτές έγινε ο θεμελιωτής νέου επιστημονικού κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας» βασιζόμενη ακριβώς στη μελέτη των αποφιλιδουμένων κυττάρων του οργανισμού στις διάφορες κοιλότητες αυτού. Η μέθοδος αυτή που έλαβε προς τιμή του την ονομασία «Μέθοδος ή Τεστ Παπανικολάου» και κατά συγκοπή «Τεστ Παπ» άνοιξε ευρείς νέους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα στη γενετήσια φυσιολογία και ενδοκρινολογία ειδικότερα για τον καρκίνο.
Σήμερα το τεστ Παπανικολάου (τεστ-παπ) χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Τιμήθηκε με πλείστες διακρίσεις μεταξύ των οποίων είναι το μετάλλιο Τιμής της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκινολογίαςτο 1952. Το 1995 τυπώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος χαρτονόμισμα αξίας 10.000 δραχμών, στο οποίο απεικονίζεται.
Επί Δημαρχίας Δημητρίου Θωμά αγοράσθηκε το σπίτι όπου έζησε ο μεγάλος επιστήμονας και αφού ανακαινίσθηκε, διαμορφώθηκε κατάλληλα, ώστε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ανάλογα.
Το παρακάτω σχόλιο είναι απο συγγενή του Γ. Παπανικολάου που βρίσκεται σήμερα εν ζωή.
ΑπάντησηΔιαγραφήJulie KokkoriMaria Sarafianos
26 Αυγούστου 2014 ·
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δύο ημέρες πριν την παράδοση στην νέα Δημοτική αρχή, ο απερχόμενος Δήμαρχος και επικεφαλής του ανύπαρκτου στην ουσία «Ινστιτούτου Παπανικολάου», προβαίνει σε «αγιασμό» της οικίας του διάσημου Έλληνα Κυτταρολόγου Γεωργίου Ν. Παπανικολάου, την οποία πρόκειται να μετατρέψει σε Μουσείο.
Όπως έχει γίνει γνωστό ο αγιασμός αφορά μόνο το εξωτερικό του εξαίρετου αυτού κτηρίου του 19ου αιώνα!
Το εσωτερικό της οικίας θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί εν καιρώ και βέβαια σε τίποτα δεν πρόκειται να θυμίζει το φιλόξενο και γεμάτο θαλπωρή αστικό σπίτι της οικογένειας Παπανικολάου, αφού όλη η αρχική του διαρρύθμιση έχει καταστραφεί και το σπίτι έχει ανασκευαστεί εκ βάθρων.
Σε διάφορα μέρη του κόσμου οι κατοικίες διασήμων προσωπικοτήτων έχουν διασωθεί, αναπαλαιωθεί και εκτίθενται στο κοινό ως Μουσεία. Διατηρούν όμως τα έπιπλα, τα σκεύη, τα αντικείμενα, τους χώρους, την αισθητική των ανθρώπων που τα κατοίκησαν, εκπέμποντας κάτι από πνεύμα και τη φιλοσοφία τους στους επισκέπτες. Για παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε το σπίτι του Einstein στη Βέρνη, της Άννας Φράνκ στο Άμστερνταμ, του Σαλβαντόρ Νταλί στο Cadaqués της Ισπανίας κά.
Η διαφύλαξη της μνήμης και η απόδοση τιμής προς μία τόσο σημαντική προσωπικότητα της παγκόσμιας Ιατρικής, όπως ο Γεώργιος Παπανικολάου, οφείλει πάντοτε να συνάδει με το ήθος και την ταπεινοφροσύνη, που χαρακτήριζαν ανελλιπώς ολόκληρη τη ζωή του.
Γιούλη Π. Κόκκορη