Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Γιατί έχασε δυο φορές ο Γεώργιος Παπανικολάου το Βραβείο Νόμπελ


    Ο Γεώργιος Παπανικολάου, ο γνωστός για το «Τεστ Παπ», από την Κύμη της Εύβοιας, προτάθηκε δύο φορές για το Βραβείο Νόμπελ το 1953 και το 1960, αλλά και τις δύο φορές η Bασιλική Aκαδημία της Στοκχόλμης αδίκησε τον εαυτό της και αρνήθηκε την κορυφαία επιβράβευση στον άνθρωπο που έκανε τη διάγνωση για τον καρκίνο του τραχήλου, ρουτίνα.
    Οι λόγοι που ο Έλληνας επιστήμονας δεν βραβεύτηκε ήταν πολλοί. Η επίσημη εκδοχή ανέφερε ότι η... 
επιτροπή προτίμησε να βραβεύσει γιατρούς που είχαν βρει θεραπείες κι όχι τονΠαπανικολάου, που είχε ασχοληθεί με την πρόληψη του καρκίνου.
    Σύμφωνα με τη μαθήτρια του Παπανικολάου, την Ιρένα Κορπόσφκα, η επιτροπή ήταν επιφυλακτική με το έργο του γιατρού, γιατί ήταν εξαιρετικά πρωτοποριακό. Μάλλον η επιτροπή δεν πίστευε πόσο μεγάλο ήταν το επίτευγμα του Παπανικολάου, το οποίο δεν εφαρμόσθηκε σε μία μέρα, αλλά έγινε κομμάτι της ιατρικής πρακτικής σταδιακά.
    Η άλλη εκδοχή είναι ότι τα μέλη της επιτροπής, είχαν ήδη ρισκάρει στον παρελθόν και εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Το 1926, απένειμαν το Nόμπελ, στην εξίσου πρωτοποριακή θεωρία του Δανού, Φίμπιγκερ Γιοχάννες Αντρέας Γκριμπ. Ο Γκριμπ υποστήριξε ότι οι παρασιτικοί νηματώδεις σκώληκες προκαλούσαν τον καρκίνο. Η θεωρία του γρήγορα διαψεύστηκε και το φιάσκο σημάδεψε και την επιτροπή, που βιάστηκε να τον επιβραβεύσει.
    Μια άλλη εκδοχή κάνει λόγο για μια πιθανή «αντιγραφή». Ο Ρουμάνος γιατρός Αουρέλ Μπάμπεςδημοσίευσε τα ευρήματά του για τη διάγνωση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, την ίδια περίοδο με τον Παπανικολάου. Κανείς δεν υποστήριξε σοβαρά ότι η θεωρία του Παπανικολάου ήταν αποτέλεσμα αντιγραφής.
    Η εργασία του Μπάμπες είχε δημοσιευτεί στο ευρωπαϊκό περιοδικό «Πρες Μέντικαλ», που δεν είχε μεγάλη κυκλοφορία στην Αμερική και ο Παπανικολάου ήταν πολύ πιθανό να μην την είχε καν υπ’ όψιν. Ούτε ο ίδιος ο Μπάμπες ανέφερε ποτέ την πιθανότητα να στηρίχθηκε ο Παπανικολάου στη δική του θεωρία. Ωστόσο, οι επιφυλάξεις και τα κουτσομπολιά δεν αποφεύχθηκαν.
    «Ήταν ένα ατύχημα της επιστήμης και της βράβευσης το γεγονός ότι ο Γεώργιος Παπανικολάου, ο άνθρωπος ο οποίος έσωσε, σώζει και θα σώζει ζωές, δεν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ», είπε ο Καθηγητής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κρεάτσας, στη «Μηχανή του Χρόνου».
    Ωστόσο το έργο του καθηγητή επιβραβεύεται καθημερινά από χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που με ασήμαντο κόστος, σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς πόνο πραγματοποιούν την εξέταση που έχει σώσει εκατομμύρια ζωές. Αυτό είναι το μεγαλύτερο βραβείο.

1 σχόλιο:

  1. Χθες (18/5/15) η παγκόσμια ημέρα Μουσείων γιορτάστηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα με το άνοιγμα των μουσείων στο κοινό.
    Την ευκαιρία αυτή δεν είχε ένα μόνο –από όσα δύναμαι να γνωρίζω – «Μουσείο»: το Μουσείο Παπανικολάου στην Κύμη της Εύβοιας.
    Δυστυχώς η οικία Παπανικολάου μετασκευάστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή σε ένα κτίριο, που διατήρησε μεν την εξωτερική εμφάνιση της παλαιάς πετρόχτιστης κατοικίας, εσωτερικά όμως σε τίποτα δεν θυμίζει το φιλόξενο και γεμάτο θαλπωρή αστικό σπίτι της οικογένειας Παπανικολάου του 19ου αιώνα.
    Για την ιστορία αναφέρουμε πως σε διάφορα μέρη του κόσμου οι κατοικίες διασήμων προσωπικοτήτων έχουν διασωθεί, αναπαλαιωθεί και εκτίθενται στο κοινό ως Μουσεία. Διατηρούν όμως τα έπιπλα, τα σκεύη, τα αντικείμενα, τους χώρους, την αισθητική των ανθρώπων που τα κατοίκησαν, εκπέμποντας κάτι από πνεύμα και τη φιλοσοφία τους στους επισκέπτες. (Κατοικία του Einstein στη Βέρνη, της Άννας Φράνκ στο Άμστερνταμ, του Σαλβαντόρ Νταλί στο Cadaqués της Ισπανίας κά).
    Παρ’ όλα αυτά «ό γέγονε, γέγονε».
    Το ζήτημα είναι το αν και πώς μπορεί από δω και πέρα να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά για την Κύμη και τον πληθυσμό της η οικία και το-πολύπαθο- Ινστιτούτο Παπανικολάου.
    ¨Ηδη από την προηγούμενη χρονιά, τόσο η οικία Παπανικολάου, όσο και το Ινστιτούτο Παπανικολάου έχουν περιέλθει υπό την αιγίδα της νέας Δημοτικής Αρχής.
    Πιστεύουμε ότι έστω και στην μορφή στην οποία βρίσκεται τώρα η οικία Παπανικολάου μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και με ελάχιστη δαπάνη με τον εξής τρόπο:
    Ένα μέρος της να χρησιμεύσει ως Μουσείο, με υλικό που υπάρχει και θα παράσχει η οικογένεια, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα τηρηθούν τα όσα συμφωνηθούν με την νυν Δημοτική Αρχή.
    Οι υπόλοιποι χώροι της να χρησιμοποιηθούν για καθαρά επιστημονικούς σκοπούς, για τους οποίους θα συνεργασθούν όλοι οι επιστημονικοί φορείς της Κύμης –το Νοσοκομείο Κύμης, το Ινστιτούτο Παπανικολάου, ακόμα και σε εθελοντική βάση οι ιδιώτες γιατροί -,για την συνεχή ενημέρωση και διενέργεια προληπτικών ιατρικών εξετάσεων (πχ γυναικολογική εξέταση, Τεστ Παπ,) στον γυναικείο πληθυσμό της περιοχής.
    Μόνον έτσι πιστεύουμε ότι θα αξιοποιηθεί τόσο «τουριστικά», όσο και κυρίως επιστημονικά η οικία/Μουσείο Παπανικολάου, ώστε εν τέλει να συνάδει με το ήθος και την προσφορά του μεγάλου Κουμιώτη γιατρού Γεωργίου Ν.Παπανικολάου

    ΑπάντησηΔιαγραφή