Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Ενημέρωση περί του "Αφανούς Ναύτη"

Παραθέτω αυτούσια ανακοίνωση των φορέων που εχουν αναλάβει την προώθηση του θέματος του τίτλου, για την ενημέρωση των αναγνωστών.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΦΑΝΟΥΣ ΝΑΥΤΗ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΥΜΗΣ.

Η ναυτική ιστορία της Κύμης είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Κατά τον Α΄ και Β' αποικισμό τον 11ο και 8ο π.Χ. αιώνα, κουμιώτικα πλοία έφτασαν μέχρι τις ακτές Μικράς Ασίας και της Κάτω Ιταλίας αντίστοιχα, ιδρύοντας αποικίες και μεταφέροντας τον πολιτισμό σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο. Στην προεπαναστατική εποχή τα καράβια μας όργωναν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο μεταφέροντας προϊόντα. Τα ίδια πλοία οι Κουμιώτες καπεταναίοι μετέτρεψαν με έξοδά τους σε πολεμικά και πήραν ενεργά μέρος στον αγώνα. Μετά την απελευθέρωση ο εμπορικός μας στόλος θέριεψε και διακινούσε το περίφημο κουμιώτικο κρασί από τις ακτές της Γαλλίας μέχρι την Οδησσό. Το 1854 λειτούργησε για 30 χρόνια στην Κύμη Ναυτικό Σχολείο- Φροντιστήριο, από τον Κυμαίο ιερέα Γεώργιο Οικονόμου παλαιό ναυτικό και από το 1957 η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Κύμης, τροφοδοτεί την παγκόσμια ναυτιλία με καταξιωμένους πλοιάρχους. Η προσφορά, όμως αυτή δεν ήταν χωρίς κόστος σε ανθρώπινα θύματα. Εκατοντάδες ναυτικοί από την Κύμη και την ευρύτερη περιοχή της, έχουν χάσει τη ζωή τους σε ναυάγια και ναυτικά ατυχήματα. Κάποιων τα ονόματα είναι γνωστά και κάποιων ξεχασμένα. Με αφορμή το ναυάγιο του M/V ¨Δύστος" ΒΔ της Κύμης, η τότε Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον πρόσφατα εκλιπόντα Γεώργιο Σιδεράκη Πλοίαρχο Α΄ Ε.Ν., θεώρησε χρέος της να τιμήσει τον αφανή ναυτικό, με έναν ανδριάντα στην πλατεία της Παραλίας. Έτσι, ανατέθηκε στον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Γεώργιο Καλακαλλά η κατασκευή του προπλάσματος. Η αλλαγή της Δημοτικής Αρχής και η μετέπειτα κρίση δεν επέτρεψαν την κατασκευή, παραλαβή και πληρωμή του μνημείου. Για το λόγο αυτό οι τοπικοί φορείς που υπογράφουμε, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε σας και να ζητήσουμε να συνδράμετε στην προσπάθεια για ολοκλήρωση αυτής της πρωτοβουλίας. Για το σκοπό αυτό έχει ανοιχθεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό ΙΒΑΝ GR69 0110 3810 0000 3810 0197 557 στο όνομα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμη.

 Κύμη, 2 Μαΐου 2018
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ :
Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών (Τοπικό Τμήμα Κύμης) Ένωση Επαγγελματιών-Βιοτεχνών- Εμπόρων Κύμης και Περιχώρων Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Κύμης "Η Λιανάμμος" Σύλλογος των εν Αττική Κυμαίων

 Με την στήριξη του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και της Δ.Ε. Κύμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου