Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Μαθήματα «δημοκρατίας» στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου – Έτσι «ψηφίζονται» οι αποφάσεις



Πηγή :evialead.gr
Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην Κύμη 3,5 μήνες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας δημοτικής αρχής. Η διοίκηση του Δήμου αποφάσισε ν’ αλλάξει το καταστατικό λειτουργίας του Ινστιτούτου Παπανικολάου ώστε να πετάξει εκτός διοίκησης τους συγγενείς του μεγάλου ερευνητή Γ. Παπανικολάου. 

Στόχος τους βέβαια ήταν η κα Κόκορη, συγγενής του μεγάλου ευεργέτη, η οποία, όπως ομολόγησε η Δημοτική Αρχή, δεν έκανε αυτό που της έλεγαν, οπότε, με …δημοκρατικές διαδικασίες, αποφάσισαν να την ξηλώσουν. 
Σύμφωνα με το καταστατικό που ίσχυε έως τώρα, ένας συγγενής του Γεωργίου Παπανικολάου, συμμετείχε υποχρεωτικά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου. Σύμφωνα με το νέο καταστατικό που εισήχθη προς έγκριση την Παρασκευή, 8/2, η διάταξη αυτή αφαιρείται και οι συγγενείς του Παπανικολάου δεν έχουν υποχρεωτική συμμετοχή στην διοίκηση. 
Το σημαντικό βέβαια είναι ότι, η απόφαση αυτή δεν πέρασε στην ουσία, καθώς δεν ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ωστόσο, η διοίκηση του Δήμου έφτιαξε έτσι την ψηφοφορία προκειμένου να ισχυριστεί ότι τελικά ψηφίστηκε η έγκριση του καταστατικού. 
Το είχαν προσχεδιάσει
Βασική αιτία της διάθεσης αλλαγής καταστατικού ήταν το γεγονός ότι, η κα Κόκορη η οποία συμμετείχε στο Συμβούλιο, δεν ήταν αρεστή στη Δημοτική Αρχή. Αυτή την κυνική ομολογία έκανε η ίδια η Δημοτική Αρχή, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε προκειμένου να “ενημερώσει” τους πολίτες. 
Η κα Κόκορη είχε υποβάλλει κάποιες προτάσεις για το Ινστιτούτο στο Διοικητικό Συμβούλιο, πίεσε να συζητηθούν, αγνοήθηκε προκλητικά επί μήνες από την Δημοτική Αρχή και υποχρεώθηκε να κάνει αναφορές σε ανώτερα διοικητικά όργανα. Αυτή ήταν η αιτία (καθ’ ομολογία της Δημοτικής Αρχής), που αποφάσισε (δημοκρατικό είναι όποιον διαφωνεί μαζί μας να τον ξηλώνουμε), να αλλάξει το καταστατικό ώστε η κα Κόκορη να μην συμμετέχει στο συμβούλιο. 
Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το τραγελαφικό της συνεδρίασης. Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την αλλαγή του καταστατικού ψήφισαν υπέρ της αλλαγής οι κ.κ. Μπουραντάς, Τριανταφυλλίδης και Παγώνης. Λευκό ψήφισαν ο κ Θεοδώρου, η κα Κόκορη και η κα Χονδρονικόλα, ενώ κατά της αλλαγής ψήφισαν η Αρετή Μπάτσα και ο Βασίλης Ντόβολης. Ο κος Ντόβολης δεν ήταν παρών την ώρα της ψηφοφορίας καθώς είχε ιατρείο και έπρεπε ν’ αποχωρήσει, ωστόσο, τοποθετήθηκε στο Συμβούλιο και δήλωσε ξεκάθαρα ότι ψηφίζει αρνητικά. 
Υπό αυτές τις συνθήκες, 3 ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του καταστατικού, 3 ψήφισαν λευκό και 2 κατά. Άρα η τροποποίηση του καταστατικού δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να εγκριθεί. 
Με αυτή την εντύπωση έφυγε από το Διοικητικό Συμβούλιο η Αρετή Μπάτσα, η οποία, πριν αποχωρήσει (όταν είχε λήξει η συνεδρίαση), ρώτησε για τον αριθμό των ψήφων και πήρε θετική απάντηση. Κατόπιν έφυγε (σύμφωνα με δήλωσή της) καθώς η συνεδρίαση είχε λήξει (ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση είχε). Δεν είχε λήξει όμως, καθώς συνεχίστηκε και μετά τη «λήξη» της
Στη συνέχεια , ακολούθησαν τα …περίεργα. Θεωρήθηκε ότι η ψήφος του κου Ντόβολη δεν προσμετράται, γιατί ήταν απών την ώρα της ψηφοφορίας, ενώ η κα Χονδρονικόλα άλλαξε την ψήφο της και «ψήφισε» θετικά για την τροποποίηση. Έτσι τα δεδομένα διαμορφώθηκαν ως εξής: 4 ψήφοι υπέρ της αλλαγής του καταστατικού, δύο λευκά και ένα κατά. Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε. 
Ούτε όμως οι 4 ψήφοι έφταναν για να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία (χρειάζονται 5 ψήφοι στο εννεαμελές συμβούλιο), ωστόσο και αυτή η «λεπτομέρεια» λύθηκε. Θεωρήθηκε ότι, σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του προέδρου (σε αυτή την περίπτωση είναι ο Δήμαρχος), υπερισχύει (μετράει διπλή). Οπότε …όλα μέλι γάλα!
Η αντιπολίτευση βέβαια προτίθεται να προσβάλλει την απόφαση καθώς θεωρεί ότι δεν υφίσταται στην ουσία της και αναμένονται τα πρακτικά της συνεδρίασης, προκειμένου να γίνουν οι επόμενες ενέργειες.
Ερώτημα intzou: Έγιναν έτσι τα γεγονότα ή δεν έγινα. Και αν δεν έγινα πως έγιναν;

1 σχόλιο:

  1. Αρετή Μπάτσα-Θωμά :Ακριβώς έτσι! Επίσης θα πρέπει να συμπεριληφθεί η τοποθέτηση εκπροσώπου του Εμπορικού Συλλόγου Κύμης που επεσήμανε ότι η εξαίρεση της συμμετοχής της οικογένειας ΓΝ. Παπανικολάου αποτελεί προσβολή για την Κύμη! Αν σ αυτήν την "κακομαγειρεμενη" αλλαγή καταστατικού προστεθεί :
    1.Η παραίτηση σημαντικών μελών από το ΔΣ του Ινστιτούτου,
    2. Το επί πέντε χρόνια κλειστό σπίτι του Γ. Παπανικολάου,
    3.Η απομάκρυνση δύο γιατρών που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο Ινστιτούτο (και αμείβονταν από το Υπουργείο. Υγείας) αλλά δεν ήταν "αρεστοί", στον κ.Μπουραντα
    καθώς και
    4. Η 5ετης απραξία σε δράσεις του Ινστιτούτου,
    αντιλαμβανόμαστε όλοι οτι πρόκειται περί ΚΑΤΑΝΤΙΑΣ" !
    Πολύ λυπηρό για τον τόπο μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή