Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ερώτηση Κώστα Μαρκόπουλου, για το δρόμο του Στομίου!

 Από τον     


Προς τους Υπουργούς: Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη
και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών,
Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη
Θέμα: «2008 ατύχημα και ακρωτηριασμός - 2013 το έργο στο Στόμιο καρκινοβατεί»
Το οδικό δίκτυο της Εύβοιας είναι σε άθλια κατάσταση, επικίνδυνο στη χρήση του και δυστυχώς κάθε χρόνο, θρηνούμε πλήθος συνανθρώπων μας. Ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία του είναι η θέση Στόμιο, στον επαρχιακό παραλιακό δρόμο Γέφυρα Οξυλίθου – Στόμιο – Πλατάνα – Παραλία Κύμης. Στο σημείο αυτό, τον Αύγουστο του 2008, μια νέα κοπέλα ακρωτηριάστηκε όταν το αυτοκίνητο της καταπλακώθηκε από βράχους. Έκτοτε οι βράχοι συνέχισαν να κατολισθένουν και το Ελληνικό Κράτος προχώρησε με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, τις διαδικασίες για έργα αντιστήριξης και προστασίας του παραλιακού δρόμου. Παράλληλα ο δρόμος παρέμενε ανοικτός σε κυκλοφορία μόνο κατά το πλάτος του ενός ρεύματος, αποτελώντας μόνιμη πηγή κινδύνου για την ασφαλή διέλευση οχημάτων.
Μετά από τέσσερα χρόνια παλινωδιών, στις 12-09-2012, υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδα, η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και της αναδόχου εργολήπτριας εταιρείας για την κατασκευή του έργου με πλήρη τίτλο «Αντιμετώπιση καταπτώσεων – κατολισθήσεων επί της οδού Στόμιο – διασταύρωση με ΕΟ (Οξύλιθος – Πλατάνα)». Το έργο συμβατικού αντικειμένου 1.455.351 € είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας (ΣΑΕΠ 766).
Από τον Δεκέμβριο του 2012, ο δρόμος παραμένει κλειστός, διότι, με εισαγγελική παραγγελία έχει απαγορευτεί η διέλευση, λόγω επικινδυνότητας των εργασιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ουσιαστικά τον αποκλεισμό για μήνες, των παραλιακών οικισμών της Κύμης, αλλά και της νήσου Σκύρου που προσεγγίζεται από τον λιμένα της Κύμης. Η παράκαμψη της κυκλοφορίας γίνεται από δρόμους τελείως ακατάλληλους και επικίνδυνους.
Λόγω της σπουδαιότητας του έργου για την περιοχή, ο Δήμος, φορείς και κάτοικοι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργάνωναν συγκεντρώσεις, με θέμα την παρακολούθηση της εξέλιξης της κατασκευής του έργου. Η ανησυχία των κατοίκων αύξανε όσο πλησίαζε το καλοκαίρι και έβλεπαν ότι το έργο δεν ολοκληρωνόταν. Η περιοχή είναι και τουριστική και οι επαγγελματίες αναμένουν εναγωνίως να αρθεί τους καλοκαιρινούς μήνες ο οδικός αποκλεισμός της, ώστε να αναπληρώσουν μέρος του χαμένου εισοδήματος τους.
Από την Μεγάλη Πέμπτη 2/5/2013, το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωτικά εγκαταλειφθεί και φαντάζει αδύνατον, αν δεν συνεχιστούν τα έργα άμεσα, να ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Ιουλίου 2013, όπως είναι η συμβατική υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας. Ως εκ τούτου ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου Δημήτριος Θωμάς κατέθεσε Εξώδικη Διαμαρτυρία προς την ανάδοχο εταιρεία του έργου, με σκοπό την λήψη μέτρων για την έγκαιρη αποπεράτωση του έργου αντιστήριξης, προστασίας και απόδοσης στο κοινό, του Επαρχιακού παραλιακού δρόμου Γέφυρας Οξυλίθου-Στομίου-Πλατάνας-Παραλίας Κύμης, στη θέση Στόμιο.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτούνται οι κ. κ. Υπουργοί
1) Γιατί έχουν σταματήσει οι εργασίες στο έργο αντιμετώπισης καταπτώσεων – κατολισθήσεων επί της οδού Στόμιο – διασταύρωση με ΕΟ (Οξύλιθος – Πλατάνα); Σε ποιό ποσοστό έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες;
2) Προτίθεστε να διερευνήσετε και να αποδώσετε τυχόν ευθύνες στην ανάδοχο εταιρεία για την εγκληματική καθυστέρηση;
3) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αποπερατωθεί εντός της συμβατικής προθεσμίας το έργο, και να δοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία, ενόψει και της τουριστικής περιόδου;
Αθήνα, Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου