Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ανέβα-Κατέβα, Τόσο Χαρτί για το Στόμιο;


    

    Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν λαμβάνω δελτία τύπου που σκοπό έχουν την ενημέρωση του κοινού, των πολιτών γενικά, γιατί πιστεύω ότι ο σωστά ενημερωμένος πολίτης, είναι ένας σωστός κριτής και ένας σωστός εν δυνάμει εκλέκτορας.
    Λυπάμαι γιατί αν και παρέλαβα και το εξώδικο της κατασκευάστριας εταιρείας, για τεχνικούς λόγους δεν μπορώ να το ανεβάσω. Βλέπετε μόνος μου τα διαβάζω, μόνος μου τα γράφω. Έχω, λοιπόν φτιάξει ένα μικρό blog, στο οποίο ανεβάζω διάφορες ανακοινώσεις, σκέψεις και απόψεις, χωρίς διαφημίσεις και δεσμεύσεις, αλλά με αυστηρή κριτική διάθεση.

    Η ιδιότητά μου και τα αιρετά μου καθήκοντα είναι σαφώς διατυπωμένα στο blog που προανέφερα. Όπως είναι σαφές λοιπόν ανεβάζω ότι αφορά την Κύμη και μετά τον Καλλικράτη και τις αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, χωρίς προκαταλήψεις και πολιτικές προδιαγραφές και με βάση την φράση ότι όλοι κρίνονται, όλοι μπορούν να λένε τις απόψεις τους και όλοι μπορούν να διαμαρτύρονται. Ποιοι έχουν δίκαιο; Θα το δείξει ο χρόνος! Δεν κρίνεις τον διαμαρτυρόμενο, πρέπει να κρίνεις την διαμαρτυρία του. Αυτά για σύνδεση με τα προηγούμενα.
    Στη συνέχεια θα παραθέσω αυτούσιο το  δελτίο τύπου του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου     αλλά για την ενημέρωση όλων μας, θα ήθελα κάποιος να μου απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
    1. Ποία η σχέση του ΤΕΕ Ευβοίας με  τον Πρόεδρο  του Περιφερειακού Συμβουλίου    και χρησιμοποιούν στα δελτία τύπου που εξέδωσαν για το θέμα του δρόμου του Στομίου, ολόκληρες φράσεις αυτούσιες  ; Αντιγράφονται ή τα έγραψε η ίδια ομάδα εργασίας;
    2.  Πόσες φορές οι καταγγέλλοντες αυτοπροσώπως έχουν επισκεφθεί την περιοχή των έργων;
    3.  Ποιος εμπόδισε την  Περιφέρεια   να κλείσει αποτελεσματικά τον δρόμο, όπως τελικά έκανε και άρχισαν τα έργα, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες;
    4.  Γιατί αφήνουν ίχνη ότι εάν υπάρχει  καθυστέρηση στην παράδοση του έργου θα φταίει ο Δήμαρχος; Έχουν καμιά αμφιβολία;
    5. Τι σχέσει έχουν τα έργα στο Λιμάνι και στο Μυλωνοπούλειο με το έργο του Στομίου; Τρία σε ένα και ότι πιάσουμε;
    Τέλος, μια φορά μας ξεγέλασε ο Θωμάς, όπως αφήνει να εννοηθεί στο δελτίο τύπου ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου    και εκλέχθηκε σύμβουλος στο Δήμο Κύμης, μας ξεγέλασε ξανά και εκλέχθηκε Δήμαρχος μία φορά! Δύο φορές! Τρεις φορές! Ε, καλά να πάθουμε γιατί έτσι που τον πιέζουν θα μας ξεγελάσει πάλι και θα εκλεγεί τέταρτη φορά. Να το εμπεδώσουμε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(του  Προέδρου  του Περιφερειακού Συμβουλίου)   
Για τον δρόμο του Στομίου και τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου

Παίρνοντας αφορμή από κάποιες συγκεντρώσεις πολιτών που γίνονται από τον Δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου και από δελτία τύπου με απειλές για κινητοποιήσεις και άλλα, που στρέφονται κατά της υπηρεσίας που κατασκευάζει το έργο του Στομίου και αντικειμενικά κατά της Περιφέρειας που έχει την ευθύνη, θέλω να ενημερώσω για τα εξής:


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος Δήμαρχος κάνει τέτοια «παιχνίδια», για έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια σήμερα και η Νομαρχία παλαιότερα.
Στόχος του είναι, με δήθεν κινητοποιήσεις, με ανακοινώσεις  και άλλες παρόμοιες ενέργειες, να πείσει τους δημότες, να πιστέψουν, ότι «ευτυχώς που είναι ο Δήμαρχος και γίνονται τα έργα», δηλαδή αυτά που άλλοι κατασκευάζουν (Νομαρχία – Περιφέρεια) και όχι ο Δήμος.
Αυτό έκανε και με το ίδιο έργο, όταν χρησιμοποιώντας το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο, όπως όλα τα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με το Νόμο, μπορούν να κάνουν έρευνες, αλλά δεν μπορούν να κάνουν μελέτες, για να κατασκευαστούν έργα.
Έκανε ολόκληρη ιστορία, τοποθέτησε πανό, ανακοινώσεις και άλλα, έχοντας πάντα σαν στόχο, πώς θα έχει πολιτικό όφελος από το συγκεκριμένο πρόβλημα και από το Έργο.
Βέβαια η Περιφέρεια δεν μπορούσε να ακολουθήσει τις λογικές του Δημάρχου, που δεν έχουν άλλο σκοπό από την οικειοποίηση έργων που κατασκευάζονται από άλλους, να παραπλανά τους πολίτες για να τους πείσει τελικά, ότι είναι δικά του επιτεύγματα.
Για το συγκεκριμένο έργο, εκπονήθηκε από την Περιφέρεια κανονική μελέτη και ήδη κατασκευάζεται ένα πολύ σίγουρο έργο και δεν θα προκληθούν πλέον προβλήματα.
Υπάρχει σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία και οι όροι της σύμβασης δεν τροποποιούνται ούτε με ανακοινώσεις, ούτε με κινητοποιήσεις.
Επειδή το καλοκαίρι ήρθε ήδη και η περιοχή της Κύμης, μαζί με τη Σκύρο, περιμένουν αυτή την εποχή για να εργαστούν οι επαγγελματίες στον τουρισμό, γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία το συντομότερο δυνατό και όχι μετά τις 10 Ιουλίου, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στην αρχή και καθυστέρησε η έναρξη του Έργου.
Η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του έργου ώστε να μη χαθεί χρόνος από πιθανές καθυστερήσεις πληρωμών.
Όσοι νοιάζονται ειλικρινά για τα προβλήματα προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν χωρίς φανφάρες και υποκριτικές ανησυχίες, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως ο συγκεκριμένος Δήμαρχος, παριστάνουν ότι δήθεν ανησυχούν ενώ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα και την αγωνία των πολιτών. 

Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, την ίδια προσπάθεια έκανε και για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης (Μυλωνοπούλειο) και για το λιμάνι της Κύμης.
Το Μυλωνοπούλειο όπως είναι γνωστό εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ από την Νομαρχία και ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια.
Ο Δήμαρχος πρότεινε να βοηθήσει στην εκπόνηση της μελέτης του έργου. Η τεχνική υπηρεσία και ο Νομάρχης δεν είχαν κανένα λόγο, να αρνηθούν σε κανένα Δήμαρχο την συνεργασία.
Όμως η μελέτη έγινε σαν το γεφύρι της Άρτας. Χρειάστηκε να τροποποιηθεί πολλές φορές και τελικά, όπως αποδείχθηκε ήταν και πάλι ημιτελής. Χρειάστηκαν ακόμα 550.000 €, ενώ μετά τον έλεγχο από τον ΕΣΠΕΛ, διαπιστώθηκε ότι και πάλι δεν είχαν προβλεφθεί σημαντικές εργασίες στη μελέτη.
Το έργο δεν θεωρείται ολοκληρωμένο, γιατί όπως έχει επισημάνει ο ΕΣΠΕΛ εκτός των ελλείψεων που προαναφέρθηκαν, δεν είχε προβλεφθεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου και υπάρχει ο κίνδυνος, να υποχρεωθούμε να το πληρώσουμε από εθνικούς πόρους και όχι από κοινοτικούς.
Για το λιμάνι της Κύμης ο Δήμαρχος, έπεισε τον τότε Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Σκορδά, να πάρει την αρμοδιότητα από την Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας, που είναι από τις καλύτερες και η πλέον έμπειρη, από πολλές άλλες περιφερειακές υπηρεσίες, στα Δημόσια Έργα και φυσικά στα λιμενικά, με σκοπό να αναθέσει ο Δήμος μία μικρή μελέτη τροποποίησης της αρχικής μελέτης του λιμανιού, χωρίς να είχε τότε, ούτε καν τεχνική υπηρεσία, με μοναδικό σκοπό, να εμφανιστεί ότι είναι συμμέτοχος στο έργο.
Αυτός είναι δυστυχώς ο Δήμαρχος Κύμης και για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι πώς θα εμφανίζεται ότι δήθεν αγωνίζεται, για να πιστέψουν οι πολίτες ότι, ότι ευτυχώς που είναι αυτός και γίνονται κάποια έργα ενώ η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.
Το γεγονός ότι είχε μόνιμα τεταμένες σχέσεις με την Νομαρχία και τώρα με την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, της Περιφέρειας, μόνο κακό έχει προκαλέσει στο Δήμο, αλλά αυτό λίγο τον ενδιαφέρει.
Αυτό για το οποίο νοιάζεται, είναι να οικειοποιείται τα έργα και αν αυτό δεν το επιτύχει τότε και να μη γίνουν κάποια έργα δεν τον ενδιαφέρει, γιατί αν τον ενδιέφερε, θα προσπαθούσε να συνεργαστεί με όλους για το καλό του τόπου.


                                                             Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
                                                Ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου



                                               Ανέστης Πίσχινας
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου