Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης.


Ενόψει της τροπολογίας που προτίθεται να καταθέσει το ΥΠΕΘΑ σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η απόδοση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία περίπου 200 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθεί το σύνολο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που έχουν μείνει ανεκτέλεστα, αποτελεί ευκαιρία διάσωσης ενός εργοστασίου και μιας ολόκληρης περιοχής.

Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν για τα κράνη και την ΗΜΚ:
Το Μάρτιο του 2002 υπεγράφη συμφωνία άδειας παραγωγής κρανών με τη γαλλική MSA Gallet για την κατασκευή κρανών TC640G, εφόσον δινόταν  σύμβαση πλαίσιο με τις ΕΔ για 70.000 τεμάχια τουλάχιστον. Οι φάσεις θα ήταν τρεις με κλιμακούμενη μεταφορά μεριδίου εργασίας προς τα ΕΑΣ.
Στην 1η φάση θα κατασκευαζόταν το εσωτερικό μέρος των κρανών και θα γινόταν η συναρμολόγηση  (για τα πρώτα 10000 τεμάχια).
Στην 2η φάση η βαφή και το φινίρισμα  (για τα επόμενα 60000 τεμάχια)   και
Στην 3η φάση η κατασκευή πλήρους κελύφους (για τα υπόλοιπα, άνω των 70000 τεμαχίων).
Η χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε στα πλαίσια υποχρεώσεων από τη Dassault  για  Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ) από την πώληση μαχητικών αεροσκαφών. H ΕΑΣ δεν έχει μέχρι σήμερα επιβαρυνθεί για επενδύσεις στο πρόγραμμα αυτό.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τη βιομηχανοποίηση του κράνους της MSA GAllet στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ. Η υπογεγραμμένη συμφωνία των 2 μερών προέβλεπε:
•             Μεταφορά τεχνογνωσίας του πλήρους κράνους της Gallet
•             Παροχή εξοπλισμού για τη παραγωγή του εσωτερικού του κράνους που ήδη υπάρχει στην Ηλεκτρομηχανική , η οποία έχει κατασκευάσει και παραδώσει 3500 τεμάχια για ανάγκες του Λιμενικού Σώματος.
•             Παροχή εξοπλισμού για τη βαφή - φινίρισμα του κελύφους. Υπάρχει ήδη ο εξοπλισμός αυτός στην ΗΜΚ.
•             Εκπαίδευση προσωπικού στη Γαλλία (έχει ολοκληρωθεί μέρος της εκπαίδευσης).
•             Παροχή τεχνικής υποστήριξης από Γάλλους.
Η συνέχιση και ενεργοποίηση της συμφωνίας δεν έγινε ποτέ.
Αντιθέτως, τα ΕΑΣ το 2008  υπογράφουν συμφωνία  αποκλειστικής συνεργασίας,  επταετούς διάρκειας με ιδιώτη, χρήζοντας τον βιομηχανικό συνεργάτη για τα κράνη, παρακάμπτοντας την ΗΜΚ!!!!
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Για όλους αυτούς που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας, διότι με την ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΑΣ και Gallet, η ΗΜΚ καθίσταται ως η  μοναδική, αποκλειστική,  βιομηχανική μονάδα παραγωγής  κρανών και την εκτοξεύει δημιουργικά, παραγωγικά, αναπτυξιακά, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Διαφορετικά  εξηγούνται πολλά και κυρίως γιατί θέλουν να εντάξουν την ΗΜΚ στον πολιτικό τομέα και να την οδηγήσουν στο κλείσιμο.
<<ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ!!!>>
Για το ΔΣ
Ο Αντιπρόεδρος            Η Γεν.Γραμματέας

Γ.Θεοδώρου                       Β.Γ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου