Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Έχει αρχίσει η απαξίωση της Κύμης.: 2ον./ Β΄' Τακτικός Σκοπός:Οικονομικός Μαρασμός.

          
Η ανάλυση της οικονομικής κατάστασης  και της ανάπτυξης αποτελεί πολυσύνθετη κοινωνική διαδικασία της οποίας οι κρίσιμες διαστάσεις είναι, ο χώρος και ο χρόνος, δηλαδή οι άνθρωποι, ο τόπος και η ιστορία τους.Ο χώρος αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα ως γεωγραφικός (τόπος, πόλη, περιοχή, κ.λ.π.) με συγκεκριμένα προβλήματα, απομόνωση από αστικά κέντρα, καιρικές συνθήκες, παραγωγικές συνθήκες αλλά και ως χώρος ιστορικός με την έννοια του ιστορικού προσδιορισμού στο χρόνο και στα πρόσωπα. 

         Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η διαπίστωση ότι η ανάπτυξη κατανέμεται χωρικά άνισα βοηθάει στην ανάδειξη ειδικών τοπικών αναπτυξιακών ζητημάτων, τα οποία διακρίνο­νται με σαφήνεια από τα γενικότερα αναπτυξιακά, γεγονός που οριοθετεί και τον βασικό προσανατολισμό. Αλιβέρι ίσον εργοστάσια, βιομηχανική ανάπτυξη, Κύμη ίσον ιστορία, τουρισμός, ιστορία,Παπανικολάου, Λιμάνι.
     Οι διαστάσεις της κοινωνικής ευημερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ισότητας και της ελευθερίας, η οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη και το δικαίωμα για συμμετοχή  στα υλικά και πολιτιστικά αγαθά, αποτελούν το αξιακό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο στηρίζεται   η έρευνα των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων που οδηγούν στην επιβίωση και ανάπτυξη μιας περιοχής.
         Δεν θες μια περιοχή να αναπτυχθεί; Κόψε τους κρουνούς που οδηγούν στην ανάπτυξη, στην ισότητα, στο δικαίωμα συμμετοχής στα πολιτιστικά δρώμενα, στην ιστορία και στην παραγωγή. Πως λοιπόν θα οδηγούσαν την Κύμη στην οικονομική απαξίωση; Εδώ βέβαια πρέπει να ομολογήσουμε ότι και οι καιρικές συνθήκες ήταν κατά της Κύμης με ζημιές στην αγροτική περιοχή, για τις οποίες βέβαια καμία βοήθεια δεν υπήρχε από το κράτος. Για   τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής ποτέ δεν δόθηκε καμία έκτακτη ενίσχυση ανάλογη με τους ελαιοπαραγωγούς άλλων περιοχών, όπως της Κρήτης. Αλλά εκεί κάποιοι φρόντισαν.
          Οδήγησαν την Κύμη σε οικονομικό μαρασμό, εφαρμόζοντας συστηματικά μεθόδους με παρελθόν επιτυχημένο και με σίγουρο αποτέλεσμα.   Η διακοπή της οικονομικής υποστήριξης και της απομόνωσης είναι το πρώτο μέσον. 
          Για την απομόνωση, υπό την μορφή της πρόσβασης,  αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, σήμερα θα ασχοληθούμε με την οικονομική απομόνωση.
          Γνωρίζουμε ότι μία περιοχή όπως είναι η Κύμη και η Δημοτική Ενότητα Κύμης, δηλαδή ο πρώην Δήμος Κύμης, μπορεί να επιβιώσει μόνο εάν έχει τουριστική ανάπτυξη, χαμηλή ανεργία και παραγωγικές μονάδες παντός τύπου που θα αποδίδουν στον τόπο μέσα στο χρόνο.  
          Η θερινή περίοδος της Κύμης, δηλαδή η τουριστική περίοδος, ξέρουμε ότι είναι μικρή λόγο των βροχών. Ιούλιος και ο μισός Αύγουστος. Άμα περάσει της Παναγίας, χαίρεται!
          Μετά την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και των εσωτερικών ταραχών, στην Κύμη αναπτύχθηκε ένα ρεύμα επισκεπτών, ιατρικών τουριστών θα έλεγα, οι οποίοι έκαναν χρήση του νερού από την πηγή του Χωνευτικού, για την βελτίωση της ζωής με την απομάκρυνση άμμου και πετρών δια της φυσικής οδού. Λένε ότι έφθασαν επί ετησίας βάσεως και τις 10.000 άτομα. Όλοι αυτοί άφηναν χρήματα στην Κύμη, αλλά δυστυχώς   ανακαλύφθηκε   η μέθοδος της λιθοτριψίας και η Κύμη έχασε τους επισκέπτες της. Ας αντικατασταθεί λοιπόν από το ρεύμα επισκεπτών προς την πατρίδα του "Γ.Ν.Παπανικολάου"
          Στη συνέχεια διακόπηκε και η σύνδεση με τα νησιά των Σποράδων.Αν πας στην Κύμη και δεν θες να πας στη Σκύρο, γυρνάς πίσω από το ίδιο κακό δρομολόγιο.
          Και σαν να μη έφθαναν τα παραπάνω καταστράφηκαν τα αμπέλια και μειώθηκε η αξία του ελαιόλαδου, λόγο της μεγάλης παραγωγής άλλων χωρών. Η διεθνής κοινότητα όμως ανακάλυψε την ποιότητα και διατροφική αξία των σύκων, ως αποξηραμένο βρώσιμο τρόφιμο και του έδωσε την δυνατότητα της ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας το, ως ειδικά επιδοτούμενο προϊόν και έτσι παρουσιάσθηκε κάποια ανάπτυξη , περισσότερο στα γύρο από την Κύμη χωριά. Τα τελευταία όμως χρόνια οι κακές καιρικές συνθήκες και η μεσογειακή μύγα μείωσαν αισθητά την παραγωγή αλλά και το εισόδημα.
         Η μεγαλύτερη όμως ζημιά για την Κύμη, ήταν και είναι  η μη ύπαρξη Κυμαίων στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων, που να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της Κύμης. Δεν υπήρξαν ούτε υπάρχουν πλέον, ούτε βουλευτές, ούτε υπουργοί από την Κύμη.Οι Δημοτικές Αρχές έδωσαν τον αγώνα τους, αλλά λόγω προσωπικών συμφερόντων, φυσικών αδυναμιών και ισχυρότερων τοπικών αντιπάλων δεν μπόρεσαν να επιδείξουν αποτέλεσμα. Μόνο τα τελευταία χρόνια είδαμε κάποια αποτελέσματα με συγκεκριμένα έργα που είναι δυνατόν να προσφέρουν κάποια ώθηση στην ανάπτυξη  της  Κύμης, όπως το Λιμάνι, το Ινστιτούτο "Γ.Ν.Παπανικολάου" και το ιστορικό κέντρο της Κύμης.
         Εάν υπήρχαν άνθρωποι να ασκήσουν πίεση στις εκάστοτε πολιτικές αρχές δεν θα έκλεινε το κερδοφόρο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας της Κύμης και να πηγαίνουν όλοι οι ναυτικοί της περιοχής , που είναι και πολλοί, στο Αλιβέρι.Είναι ιδιωτική επιχείρηση  και προσβλέπει στο κέρδος, αλλά θα σας πω ότι ήταν κερδοφόρο το υποκατάστημα και αυτοί που άλλαξαν τράπεζα, λόγω προβλημάτων μετακίνησης, έκαναν μεγαλύτερη ζημιά στην τράπεζα από το κέρδος της διακοπής λειτουργίας. Πίεση χρειαζόταν αλλά από ποιον;
Ηλεκτρομηχανική Κύμης         Συν το χρόνω είχε αρχίσει η    υποβάθμιση των δυνατοτήτων του εργοστασίου της  Ηλεκτρομηχανικής, μη αναθέτοντας εργασίες που στην ουσία το οδήγησαν στην απραξία και το οδηγούν σταθερά στην απενεργοποίηση. Μακάρι να βγουν λανθασμένοι οι φόβοι μου αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία οδηγούν σε κακά συμπεράσματα. Όταν δε, οι Δημοτικές Αρχές πραγματοποιούν μυστικές συσκέψεις με την εργοδοσία χωρίς την παρουσία των εργαζομένων, σημαίνει ότι ή  εργάζονται με σκοπούς ψηφοθηρικούς ή ότι δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να μάθουν τα πραγματικά τους κίνητρα τα οποία να οδηγούν σε προσωπικά οικονομικά και επιχειρηματικά οφέλη
         Έκλεισαν το Τελωνείο παρά την αναβάθμιση του Λιμανιού της Παραλίας. Ερμηνεύεται αυτό ως πράξη ανόητη. Έρχεται ο υπάλληλος του τελωνίου από την Χαλκίδα για να εκτελέσει τις προβλεπόμενες εργασίες του τελωνίου. Ανεφοδιασμός των αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν σε διεθνή ύδατα, να σφραγίσουν τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν τα αλιεύματα στο τελωνείο Χαλκίδας, να εφοδιάσουν τα τουριστικά σκάφη με καύσιμα και δεν ξέρω τι άλλο ακόμα. Μα είμαστε τρελοί; Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να τους εξηγήσει την πραγματικότητα; Είπαμε ούτε βουλευτής υπάρχει , ούτε υπουργός. 
       Επί πλέον το λιμάνι, για τη σύνδεσή του αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Είναι ένα μεσογειακό λιμάνι και η σταθερότητα των Μεσογειακών λιμανιών σηματοδοτεί νέες ισορροπίες στην ευρωπαϊκή αγορά διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων (Ε/Κ), τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα εάν υιοθετήσει τη σωστή στρατηγική, όπως προκύπτει από μελέτη της Εθνικής Τράπεζας,  για τα λιμάνια διαχείρισης εμπορευματοκιβωτιών (Ε/Κ).Η  διεθνής αγορά διαχείρισης Ε/Κ μεγεθύνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.  Αντικατοπτρίζοντας την σημαντική αύξηση του διεθνούς εμπορίου, η παγκόσμια θαλάσσια διακίνηση Ε/Κ έχει επταπλασιαστεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες (προσεγγίζοντας σε χωρητικότητα τα 600 εκατ. εμπορευματοκιβώτια (TEUs) το 2011). Η δυναμικότητα αυτού του κλάδου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη διείσδυση των ασιατικών προϊόντων στις αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής (και τις συνακόλουθες ανάγκες μεταφοράς τους). Παρά τον συνεχώς διευρυνόμενο ρόλο των Ασιατικών λιμανιών, τα Μεσογειακά λιμάνια κατάφεραν να διατηρήσουν το μερίδιο τους στην παγκόσμια διακίνηση Ε/Κ σταθερό στο 9%. Ο δρόμος λοιπόν Κύμης, δηλαδή λιμάνι, Χαλκίδα δηλαδή εθνική οδός και τραίνο, το οποίο μπορεί να φθάσει και μέχρι Κύμη,   σημαίνει κάτι για την Κύμη; Μήπως αλλάζει το κλίμα; Ποίες υπηρεσίες δημόσιες και ιδιωτικές θα πρέπει να εγκατασταθούν στην Κύμη, προκειμένου να υποστηρίξουν τις παραπάνω λειτουργίες;
       Παρόλα αυτά όμως ο δρόμος παραμένει ο ίδιος και για το λιμάνι ο νέος τοπικός άρχοντας λέει ότι δεν χρειάζεται κάτι άλλο γιατί "ένα καραβάκι από Σκύρο έρχεται μόνο". Τι να πεις; 
     Τι σχεδιάζουν οι αρχές; Το μέλλον της περιοχής ή το μέλλον το δικό τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; 
      Σύντομα θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας γιατί πρέπει να βλέπουμε μακριά, όχι για εμάς αλλά για τα παιδιά μας και για τα παιδιά των παιδιών μας. Όχι σαν οικονομολόγοι, που έτσι και αλλιώς δεν είμαστε,  με σκοπό το κέρδος αλλά σαν Κυμαίοι για την αναβάθμιση της Κύμης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.


2 σχόλια:

  1. Βασίλης Μάστορης:Η ανάλυσή σου είναι σωστή υπό μια μεθοδολογική προϋπόθεση: ότι αντιμετωπίζεις την ανάπτυξη με παραδοσιακό, κουμιώτικο θα έλεγα τρόπο, υπό το πρίσμα του κρατισμού, ενός πλέον όχι μόνο ανιστορικού αλλά και στην πράξη χρεωκοπημένου μοντέλλου. Και μιας και αναφέρεσαι σε βαθμό σχεδόν ενοχλητικό στους παλιούς κουμιώτες, να σου υπενθυμίσω ότι αυτοί ανέπτυξαν την περιοχή με τις δικές τους δυνάμεις και όχι στηριζόμενοι στο πελοποννησιακό κράτος. Αν λοιπόν περιμένουμε ανάπτυξη θα έρθει από κάτω, μόνο έτσι έρχεται σε ένα κόσμο εκ των πραγμάτων καπιταλιστικό. Αν περιμένεις από τις πολιτικές διασυνδέσεις την ανάπτυξη το μόνο που θα δεις να έρχεται είναι την οικονομική ανάπτυξη των πολιτικών σου διασυνδέσεων. Μη μου πεις λοιπόν, κλείνοντας, ότι το προϊόν που απογείωσε την Κύμη ιστορικά, το κρασί, προέκυψε ως αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων. Οι άνθρωποι έφτιαχναν ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και με τις δικές τους δυνάμεις το ενέταξαν στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Αυτό έχει να διδάξει η ιστορία της Κύμης, την οποία όλοι λατρεύουμε και γι αυτό εγκατασταθήκαμε άλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Βασίλη
    συμφωνώ απόλυτα ότι αν ο αγρότης δεν δουλέψει στο αμπέλι δεν θα έχει
    απόδοση, η επιδότηση όμως σε περίπτωση καταστροφής της παραγωγής δεν
    εξαρτάται από κάτω αλλά από πάνω, από αυτούς που θα υπογράψουν για να
    δοθούν. Και είμαι σε θέση να ξέρω ότι σε άλλες περιοχές για τις ίδιες
    καταστροφές μάλιστα, από καύσωνα στην ανθοφορία, δόθηκε επιδότηση ενώ στην
    περίπτωση τη δική μας πέρισυ που έκανα τις απαραίτητες ενέργειες και
    μάλιστα και ο Βουλευτής κ. Αναγνωστάκης έκανε και ανάλογη ενέργεια στη
    Βουλή, μας παρέπεμψαν στην Ε.Ε.
    Πιστεύω ότι για το οδικό δίκτυο και το λιμάνι αλλά και τα υπόλοιπα θα
    συμφωνείς.
    Ως για τους "παλαιούς κουμιώτες", στη συγκεκριμένη περίπτωση η αναφορά
    είναι καθαρά χρονολογική.
    Το σχόλιο όμως στην ανάρτηση είναι χρήσιμο και βοηθά στην ολοκλήρωση
    της άποψης.
    Ελπίζω, τώρα που έχουμε επικοινωνία και εκτιμώντας τις θέσεις σου, να
    σε βλέπουμε συχνά.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή