Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ενημέρωση για το 1ο Δημοτικό σχολείο Κύμης



     


Σε τρεις μήνες οι μελέτες για το σχολείο που κάηκε στην Κύμη.

Έγινε ενημέρωση στο τελευταίο τοπικό συμβούλιο

         Με δελτίο τύπου που εξέδωσε η Δημοτική Κοινότητα Κύμης και υπογράφει ο Πρόεδρος Δημήτρης Πόγκας αναφέρονται τα παρακάτω σε ότι αφορά τις εργασίες αποκατάστασης του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Κύμης που κάηκε πριν από μερικούς μήνες. 
Σε τρεις μήνες οι μελέτες για το σχολείο που κάηκε στην Κύμη- Έγινε ενημέρωση στο τελευταίο τοπικό συμβούλιο       Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης στην Κύμη και για πρώτη φορά έγινε ενημέρωση δημόσια από τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου και Αρχιτέκτονα Μηχανικό – Χωροτάκτη,  κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη για την πορεία των εργασιών που αφορούν στην αποκατάσταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Κύμης που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά της 4ης Απριλίου 2014.  Ο κ. Τριανταφυλλίδης στην αρχή αναφέρθηκε στην ιστορική ,αρχιτεκτονική (κτίριο Τσίλλερ) και συναισθηματική αξία που έχει το συγκεκριμένο σχολείο για την Κύμη. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο μετά την πυρκαγιά και το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης σε συνεργασία με μία ομάδα μηχανικών και τον γεωλόγο Τάσο Βελισσαρίου, έκαναν λεπτομερή καταγραφή των ζημιών.
Τέλος, επεσήμανε όλες τις ενέργειες που έγιναν από το Σεπτέμβριο που ανέλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή, προκειμένου να συνταχθούν οι απαραίτητες μελέτες και να χρηματοδοτηθεί το έργο αποκατάστασης του Σχολείου, έτσι ώστε να δοθεί και πάλι σε λειτουργία, φιλοξενώντας ακόμη περισσότερους μαθητές.
Η παρουσίαση ανέδειξε τις κύριες πτυχές του θέματος , το γεωλογικό πρόβλημα, την τοπογραφική αποτύπωση, την εκ νέου  αποτύπωση του κτιρίου, την λεπτομερή φωτογράφηση , την στατική δομή , την ερμηνεία του είδους των ζημιών  την παρουσίαση των τελικών σχεδίων αποτύπωσης, τα σχέδια των νέων όψεων ,την εκτίμηση της κατάστασης της τοιχοποιίας  και ακολούθησε σχετική συζήτηση με τους παραβρεθέντες.


Αναφερόμενος στις ενέργειες που ξεκίνησαν από την πλευρά των μελετητών από τον περ. Σεπτέμβριο. Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι η αποκατάσταση είναι μία πολύ σύνθετη διαδικασία και απαιτεί μία σειρά από μελέτες μεταξύ των οποίων είναι η πλήρης καταγραφή των ζημιών και η πλήρης ανασύσταση του πως ήταν το σχολείο όταν ξεκίνησε.
Μάλιστα, πρότεινε με αφορμή τις εργασίες που είναι να γίνουν στο κτίριο να ξαναχτιστεί και αυτή η αίθουσα η οποία κατεδαφίστηκε πριν από μερικά χρόνια και  λόγω της ακαταλληλότητας του εδάφους. Έτσι γίνεται πράξη η αποκατάσταση του κτιρίου στην αρχική του μορφή.
Στάθηκε περισσότερο στο θέμα της στατικότητας που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς τα εδάφη είναι εξαιρετικά επισφαλή και έδωσε το λόγο στον γεωλόγο Τάσο Βελισσαρίου ως ο πλέον αρμόδιος να εξηγήσει το βασικό αυτό θέμα προτεραιότητας.
Εξετάζεται η εξυγίανση με βελτίωση του επιπέδου έδρασης του σχολείου καθώς τα εδάφη  δεν έχουν στο σημείο ενιαία  συμπεριφορά και υπάρχει κίνδυνος ,αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα.(π.χ. διαφορική καθίζηση) όπως επεσήμανε ο κ. Τάσος Βελισσαρίου. Παράλληλα, οι μελετητές προχώρησαν στην σχεδίαση και μελέτη των εσωτερικών και εξωτερικών  αναπτυγμάτων των τοίχων του σχολείου  (συλλογή φωτογραφιών από τους τοίχους εσωτερικά και εξωτερικά. σημείωση των ζημιών εκτίμηση των  επιπτώσεών τους στην στατικότητα του κτιρίου) προκειμένου στην συνέχεια να προχωρήσουν σε μία σειρά μελετών.
(Στατική Μελέτη, Ηλεκτρομηχανολογική, Αισθητική Αποκατάσταση, Χρωματική Μελέτη).
Σε τρεις περίπου μήνες αν όλα πάνε καλά θα είναι έτοιμες οι μελέτες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης μετά την ολοκλήρωση τους θα υποβληθούν στην υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, να γίνουν οι όποιες αλλαγές προκύψουν, στη συνέχεια να εγκριθούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ακολούθως να προχωρήσουν οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης επεσήμανε πως  βασικό στόχο έχουν μέσα στο χρόνο να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Αυτό απαιτεί και μία χρηματοδότηση. Έχουν γίνει κάποιες κινήσεις και έχει εγγραφεί ένα κονδύλι 800.000€  στα Εθνικά Δάνεια, από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι μία καλή «μαγιά» για να τελειώσουν οι διαδικασίες, ενώ θα αναζητηθούν και επιπλέον τρόποι χρηματοδότησης.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης έκανε έκκληση σε όποιον έχει στην κατοχή του παλαιότερο φωτογραφικό υλικό με το σχολείο να το παραδώσει στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβούλιου της Κύμης κ. Πόγκα προκειμένου να αξιοποιηθεί από τους μελετητές.
Την παρουσίαση παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Κύμης κ. Αλέξανδρος Θεοδώρου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βαγγέλης Μπελιάς, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δ.Ε Κύμης Δημήτρης Πόγκας ,ο Τοπικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης Κώστας Δρακίδης ενώ από την αντιπολίτευση παρών ήταν μόνο ο τοπικός σύμβουλος Λουκάς Παππάς. Επίσης παραβρέθηκε ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κύμης κ. Καραγιάννης, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, δάσκαλοι, γονείς, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνας Δέσποινα Ταμβάκη και πολίτες που ήθελαν να ενημερωθούν σχετικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες θα γίνει πλήρης ενημέρωση από τον κ. Τριανταφυλλίδη και τους συνεργάτες του σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κύμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου